Öne Çıkanlar sosyal medya Yeşildirek 14 Yıldır Yıkılmayı Bekliyor Yapılan Çalışmaları Yerinde İnceledi 1 yaralı sergı

Bu haber kez okundu.

Şanlıurfa’da 8 kadın bir araya gelerek ahşap sanatını yaşatmaya başladı

Şanlıurfa’da sadece erkeklerin yapabildiği meslekler olarak bilinen işlerde çalışan kadınlar, becerileri ve başarıları ile bu meslekleri yapmaya uzak olanlara örnek oluyor. Çeşitli sektörlerde ön plana çıkmaya başlayan kadınlar, sanatsal mesleklerde de başarılarını ortaya koymaya başladı. Şanlıurfa’da 8 kadın bir araya gelerek kendi atölyelerinde ahşap sanatını yaşatmaya başladı.

Halk Eğitim Merkezlerinde eğitim aldıktan sonra bir süre eğitmenlik yapan 8 kadın, pandemi sürecinin başlamasıyla el sanatlarından uzak kaldılar. Pandemi nedeniyle kapanan halk eğitim merkezlerin onların sanata ve çalışmaya olan azmini durdurmadı. Urfa’da bir araya gelen 8 kadın el becerilerini ve tecrübelerini birleştirerek ‘Bizim Atölye’ adıyla kendi yerlerini kurarak sanata dair her şeyi kendi elleriyle yaparak aynı zamanda para kazanıyorlar.

“8 KADIN BURADA GÜCÜNÜ SERGİLİYOR”

Ahşap çeşitli şekiller vererek ortaya sanat eseri koyan Tülay Kanat Sakızcı, “Burada yaptıklarımızdan önce kendi içselliğimizi dışa vurduğumuz yerdir. Çünkü biliyorsunuz kadınlar doğuştan öğretici varlıklardır. Bizde kendi içselliğimizi ve en sevdiğimiz ahşap boyalı ürünleri yapıyoruz. Biz ekip olarak halk eğitim merkezinde tanıştık. Bildiğiniz üzere halk eğitimde çeşitli bölümler vardır. Bu ahşap boyamada iş imkânı fazla yoktu ama biz kendimiz bu imkânı yaratık. Bunu çok sıkıntılı bir dönemde pandemi döneminde açtık. Herkesin iş yerini kapattığı dönemde biz iş yerimizi açtık. Pandemi sürecinde evde durmak çok sıkıcı bir şey dediğim gibi kadının yapısında yaratıcı olmak var. Onun için biz bir şey yapmadan duramıyoruz. Biz arkadaşlarla bir karar aldık önceden de aynı gruplarda yer alıyorduk. Bir araya gelerek ortak bir karar aldık ve bu iş yerini açtık. Bu ailemize hem ek gelir olur hem de kendi içselliğimizi dışa vurmuş oluruz hem de Şanlıurfa ya örnek olmuş oluruz diye düşündük” ifadelerini kullandı.

“ORTAYA KOYDUĞUMUZ ESERLER ÇOK BEĞENİLİYOR”

İlk görenlerin çok şaşırdığını kaydeden Sakızcı, “8 tane kadın nasıl bir arada olup anlaşıyorsunuz diyorlar. Aynı şekilde takdir ediyorlar. Geldikleri zaman beklediklerimizden daha güzel tepkimler alıyoruz. Herkes ürünlerimizi beğeniyor ve burada çalışan herkes ustadır. Burada çalışıp ders almak isteyen olursa onlara da ders veriyoruz. Bu ücretlide olabilir ya da malzemeleri bizden alırılar o şekilde ders veririz. Talebin olması halkın sanat anlayışına bağlı olduğu için zamanla göreceğiz. Gelenler çalışmalarımızı beğeniyor. Satışlar pandemiden dolayı fazla olmasa da yavaş yavaş oluyor. Bütün hanımlara evde oturmayın diyorum. Kendi gücünüzü kulanın içselliğinizi dışa vurun. O güç sizde var. Özelikle Urfalı kadınlara sesleniyorum. Çünkü Urfalı kadınların çoğu eve kapanmış durumda fazla bir imkan verilmiyor” dedi.

“AHŞAP AŞKTIR”

Bizim Atölye’de sanatsal eserler ortaya koyan Elif Kesik, “7 yıl boyunca halk eğitimde kurs aldık daha sonra pandemiden dolayı arkadaşlarla anlaşıp kendimize bir yer açtık. Evde oturacağımıza burada oyalanmak istedik. 8 arkadaş birleşip bu iş yerini açtık tabi açtığımız zaman acaba altından kalkabilir miyiz diye düşündük, ama çok şükür her şeyin altından kalktık. Bu yeteneği meraktan keşfettik. Ahşap bir aşktır. Herkes yapamaz. Urfa ya geldiğimiz zaman çevreyi çok tanımıyordum. Sonradan çevredekilerden aldığımız duyumlarda halk eğitim merkezlerinin olduğu öğrendik ve orda eğitim almaya başladık” şeklinde konuştu.

“DOSLUĞUMUZUN VERDİĞİ GÜÇLE BU ATÖLYEYİ AÇTIK”

Yıllardır birlikte çalıştıklarını ve birlikte de atölye açmaya karar verdiğini belirten Kesik, “Urfa gibi bir yerde 8 tane kadın bir arada çalışamaz ama biz arkadaş olarak birbirimizi çok sevdiğimiz için çok sıkı dostlar olduğumuz için bu iş yapabileceğimizi düşündük. Sağ olun muhtarın bize yardımları ile bir yer ayarladık ve biz arkadaşlarla beraber boyalarımızı yaptık. Buraya kesinlikle işçi sokmadık her şeyi kendimiz yaptık. Biz ahşap boya yapıyoruz ama Urfa da ahşap satan hiçbir yer yok. Onun için bizde internet üzerinden sipariş ediyoruz. Onlarla uğraşıyoruz. Boyamasını yapıyoruz ve hazır hale getiriyoruz. Önceden hayal ediyoruz nasıl yapacağımızı düşünüyoruz. Fikir alışverişinde bulunup daha sonra başlıyoruz. Urfa halkı çalışmalarımızı beğeniyor ve bizde burada Urfa’ya özgü olan çalışmalar yapmak için çalışıyoruz. İş yerimiz büyüdükçe Urfalı kadınlara eğitim verip iş imkanı vermeyi düşünüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49