Öne Çıkanlar sosyal medya Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Başkan Beyazgül Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor

Bu haber kez okundu.

Şanlıurfa'da Zeytin Sezonu Başladı

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi zeytin hasadının başlamasıyla birlikte Şanlıurfa'nın birçok yerinde zeytin tezgahları kuruldu. 10 çeşidin satıldığı tezgahlarda zeytinler, çizilme ve kırılma şekline göre 5 ile 8 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor. Her yıl Ekim ayının son haftasında başlayarak Aralık sonuna kadar devam eden sezon için Urfalı kadınlar da hazırlıklarını tamamladı. Tuz ve limonların pazardan alındığı zeytin yapımı için sıra yerli zeytinin pazarlardan alınmasına geldi.

YEŞİL ZEYTİN SATIŞLARI BAŞLADI

Ekim ayının 15’inde başlayan zeytin satışları Aralık ayına kadar sı devam edecek. Kentte 6 liradan başlayan sofralık zeytin satışları 13 liraya kadar satışı devam ediyor. İlk ürünlerin tezgâhlara geldiğini belirten zeytin satıcısı esnafı ve Zeytinciler Odası Başkanı Mehmet Ölmez, “Tezgâhlarda 10 çeşit zeytin, kilosu 6 ile 13 lira arasında satılıyor. Bursa Gemlik, 8 TL, Nizip Cins 13 TL, Antalya Yasemin 8 TL, Balıkesir Ayvalık 6 TL ve Aydın Domat zeytinler 13 TL'den satılıyor” dedi.

YEŞİL ZEYTİN KALMAZ SİYAH OLUR

  1. farklı bölgelerinden Nizip'te toplanan zeytini giderek aldıklarını ve Urfa'da satışa sunduklarını söyleyen Ölmez, " 2020 Zeytin sezonun açmış bulunmaktayız bu yıl bereketli oldu bol yağış vardı. Zeytinler yağlıdır, birkaç gün sonra yeşil zeytin kalmaz siyah olur. Hava soğuk olduğu zaman kurt içine girir bunun için vatandaşlar ihtiyaçlarını gidersinler. 6-7 ilden Zeytin gelmektedir. Gemlik, Derik, Cins, Halhallı, Eğiri Burun şeklindeki zeytinler en çok tercih edilen türler arasında yer alıyor. Bunları Nizip'ten getiriyoruz. Nizip'e de Gemlik'ten, Aydın'dan, Derik'ten geliyor. Fiyatlar liradan başlıyor 13 TL'ye kadar çıkıyor. Burada ayrıca zeytin kırmak makinesi zeytin çizme makinesi, bidon, tuz zeytin yağımız bulunmaktadır. Burada hazırlayıp evlere gönderiyoruz. Fiyatlar geçen yıl ki gibi ortalama 6 ile 13 lira arasında zeytine göre değişiyor"dedi.

Ölmez,” Kilis ve Nizip’ten gelen zeytinler oldukça yağlı oluyor ve tadı çok güzel oluyor. Hazır zeytinlerin tadında bir değişiklik olduğu için, bu zeytinleri alıp kendimiz yapıyoruz. Çeşidine göre zeytinler değişiyor, Ayrıca hakiki zeytin yağı da bulunuyor"şeklinde konuştu

GERÇEK ZEYTİNYAĞI NASIL ANLAŞILIR?

Ölmez,"Yarım çay bardağı zeytin yağının üzerine bir miktar tuz ruhu ekleyin ve çay kaşığı ile karıştırmaya başlayın yaklaşık bir dakika kadar karıştırdıktan sonra bardağın içindeki karışım renk değiştiriyorsa zeytinyağınız Sahtedir. ancak ne kadar karıştırırsanız karıştırın tuz ruhu ve zeytinyağı karışımı renk değiştirmiyorsa zeytinyağınızı güvenle tüketebilirsiniz"dedi.

YEŞİL ZEYTİNİN FAYDALARI

Uzmanlar ise zeytin tüketmenin faydalarını şöyle belirtiyor:

“Yeşil zeytin tüketmek karaciğer sağlığı için son derece faydalıdır.

Yeşil zeytin tüketimiyle kan şekerini düşürmek de mümkündür. Kan şekeri yükselen kişiler yeşil zeytin tüketerek kan şekeri düzeylerini düşürebilirler.

Yeşil zeytin A, C ve E vitaminleri içerir. Bu vitaminler göz sağlığı, cilt sağlığı, bağışıklık sisteminin güçlenmesi gibi konulara da el atar ve iyileşme sağlar.

Dövülerek romatizma ağrılarının olduğu bölgelere sarılan yeşil zeytin çekirdeği, bu ağrıların hızlıca iyileşmesini sağlar. Yine romatizmaya bağlı şişliklerin giderilmesi için de yeşil zeytin çekirdeği kullanılabilir.

Yeşil zeytinden elde dilen yağ oldukça faydalı bir yağdır. Zeytinyağı yeşil zeytinden elde edilir.

Yeşil zeytin kimilerine göre siyah zeytinden daha lezzetlidir. Elbette bu bir tercih meselesidir ama her iki zeytinin de meraklısı ve tiryakisi ayrıdır.

Yeşil zeytinin kolesterolü de düşürdüğü bilinmektedir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49