Öne Çıkanlar Yapılan Çalışmaları Yerinde İnceledi Yeşildirek 14 Yıldır Yıkılmayı Bekliyor sanlıurafspor Arap Dünyası İşadamları Heyetini Kabul Etti 1 yaralı

Bu haber kez okundu.

Şanlıurfa'da Kurbanlıklar Görücüye Çıkmaya Başladı

Türkiye'nin önemli hayvancılık noktalarından olan Şanlıurfa'da, Kurban Bayramına az bir süre kala kurbanlıklar pazardaki yerini aldı. Besiciler hayvanlarını kurbanlığa hazır hale getirerek pazarın yolun tutuyor. Her bütçeye uygun kurbanlıkların olduğu pazarda şuan fiyatlar 1000 ile 1500 arasında değişiyor.

Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Dernek Başkanı İzzet Çiftçi kurbanlıklarla ilgili açıklamalarda bulunarak; ‘’ biz şuan ihracattan yana değiliz’’ dedi.

‘’Pazarda Hem Ticaret Hem de Fiyatlar Açısından Hareketlilik Var’’

Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Dernek Başkanı İzzet Çiftçi , ‘’Bizim kurban satışlarımız küçükbaş olarak, tabi ki biz batı illerine de ihraç ediyoruz. Şuan da o fiyatlar biraz yükseldi son 2-3 gün itibariyle. Bence ihracat etkisi oldu ve fiyatlar yükseldi. Tabi ki biz şuan itibariyle ihracattan yana değiliz. Çünkü küçükbaş hayvanlarımızı korumamız lazım bu şekilde ihtiyaçlarımız olan hayvanlarımızı dışarıya ihraç etmeden biz kendi içimizde bunu besleyerek yahut keserek eti piyasaya sürmemiz lazım. Şuan da Urfa’da piyasalarda bir hareketlilik var, hem ticaret açısından hem de fiyatlar açısından hareketlilik oluştu. Bayram üzeri genelde piyasalarımız daima bir yükseltide olur, bir beklenti oluşur insanlarımızın kurban kesim yönünden’’ ifadelerini kullandı.

‘’Kimsenin Mağdur Olmayacağı Fiyatlar Var Şuan’’

Son 2-3 ay önceye kadar fiyatlarda bir liradan fazla yükseliş olduğunu kaydeden Başkan Çiftçi; ‘’ şuan da koyun fiyatları canlı 16 liradan işlem görüyor, toğul fiyatımızda 19, 5 liradan işlem görüyor. Son bir ay öncesine dönersek 1 lira bir artış olmuştur. İnşallah hem besicimiz hem çiftçimiz hem de satıcılarımız, tüketicilerimiz ve de kurban kesen insanlarımız mağdur olmayacağı bir fiyat, hem yükselmeden hem de düşmeden bu fiyatları bu şekilde götürürüz’’ dedi.

‘’Fiyat Bu Yıl Düşük Ama Arpa Fiyatları Yüksek’’

Arpa veriminin az olmasından dolayı arpa fiyatının yüksek olduğuna dikkat çeken Başkan Çiftçi; ‘’şuan da besicilerimiz zarar etmemektedir, ama yem fiyatlarımız arpa fiyatlarımız bu sene verimin düşük olmasından dolayı Urfa genelinde, bütün Türkiye genelinde yoğun yağışlar sonucunda arpa verimi düşmüştür ve verim düştükten sonra bize fiyatlar yüksek yansımaktadır. Bizim en azından bu hasat döneminde geçtiğimiz için hasatların sürecinde biz bu ithalatlara daima karşıyız. Ama şuan hasat Türkiye genelinde bitmiştir. Bunun ithal edilmesi lazım diye düşünüyoruz, en azından biz Ukrayna ve Rusya gibi ülkelerden arpayı ithal etmemiz lazım. Çünkü yarın, bugün ithal etmesek yarı fiyatta daha çok yükselecek ve bu şekilde hayvancılık yapmayız yani. Çünkü arpa fiyatları arttıkça besicilerimiz, besicilik yapmaktan kaçınıyor. Bu şekilde et üretimi açısından canlı dediğimiz 35 kilo üzeri olan bir kuzuyu kestiğimiz zaman, arpa fiyatları düşük olduğu zaman bunu 60 kilo yükselterek et üretimini yükseltmiş oluruz diye düşünüyorum. Devletimizin bu konuda gerekli şeylerin yapacağına inanıyoruz. İthal arpa bize acilen lazım diye düşünüyorum’’ dedi.

‘’Yem Fiyatlarının Fazla Olması Bu Yılki Kurban Fiyatlarına Yansımadı’’

Yem fiyatlarının fazla oluşunun bu yıl ki kurbanlıklara yansımadığını kaydeden Çiftçi; ‘’ Çünkü bizim bu sene bol bol yağmur yağdığı için meralarımız hayvancılık açısından besi yapmadık, son bahar-kış mevsiminde besicilik yapıyoruz Türkiye genelinde de böyledir. Bu yüzden sonbahar gelmeden arpaya fiyat düzenlemesi istiyoruz çünkü artık çiftçimizde mağdur olmak istemiyor.

Bizim pazarımızda herkese uygun fiyatlar vardır. Kuzusu da vardır, oğlağı da var, büyükbaşı, küçükbaşı… Toğul desen biraz pahalıdır, 1400-1500 civarındadır, koyun ise 1200-1300 civarıdır ama canlı olarak 16-19,5 TL arasında seyretmekte. Dediğimiz gibi tahminimizce 1000 ile 1500 arası olacak. Kurban fiyatları. Vatandaşların çoğu kurban kesebilecek, insanlarımız tabi ki dini açıdan yapıyor ama bazen ekonomik sıkıntılar yaşıyor ülkemiz. Bu ekonomik sıkıntılarda kesimler değişkenlik gösteriyor yıllara göre. Bu sene yani kurban fiyatları biz şu anda desek kilo şu fiyata, diğer illerde fiyatlar belirleniyor mesela Sivas’ta 23 lira, keçi-koyun damızlık birliği genel başkanı açıklama yaptı bu fiyatları 1 ay önceden verme imkânımız yok diye. Yani kurban bayramının 1. Günü insanlarımızın alım gücüne bakıyoruz o zaman insanlar, 1. Günü alıyor mu almıyor mu diye. Biz diyoruz fiyatlar bu şekilde, yükselir de, düşer de. Kesin bir serbest piyasada insanın maddi gücüne göre olduğu için piyasayı belirleyemiyoruz. Eğer insanlarımız keserse kurbanlıkları Türkiye geneli, hayvan varlığımızda %30 düşüş olur. Ama yurt dışı bağışlarla veya eli sıkışık olduğu için fiyatları yükseltmeyebilir diye düşünüyorum’’ ifadelerini kullandı.

‘’Hayvan Pazarında Yoğunluk Başladı’’

Yoğunluğumuz şuan itibari ile başladı diyen Çiftçi; ‘’özellikle son anda sayım kenarı dediğimiz Akdeniz Bölgesi’ne yoğunlaştık. Bir de biz zaten doğudan alıyoruz batıya sevk ediyoruz. Özellikle Osmaniye, Hatay, Adana, Mersin gibi sahil yolunu takip ederek ihracatımızı yapıyoruz. Geçen seneye nazaran çok geniş bir alana sahip değiliz ama genelde Antalya civarına kadar şuan ihracatımızı yapıyoruz kısa mesafeli illerimize. Tabi ki İstanbul’a gönderemiyoruz, küpe sıkıntısı yüzünden, İstanbul açığını da Muş, Van ve Ağrı kapatıyor. Biz daima sahil kenarı ve İç Anadolu Bölgesi’ne ihracatımızı yapıyoruz’’ dedi.

‘’Dişi Kurbanlıklardan Uzak Durun’’

Özellikle bütün Türkiye seslenmek istiyorum diyen İzzet Çiftçi; ‘’lütfen dişi hayvanlardan uzak durun, dişi hayvan kesmeyin. Yani bir şimdi kestiğimiz zaman bir dişi 100 lira 200 lira uygun diye kesersek, yarın bunun 1 lira fazlasını almak zorunda kalırız, çünkü hayvan sayımız az. İnsan nüfusu çoğalıyor fakat hayvan nüfusu çoğalamıyor. İyi derece de bir tüketim yapmıyoruz şuan ama yaptığımızda zaman da bu hayvan sayımız 2 yıla kadar dayanmaz. Bizim istediğimiz dişi hayvanların kesilmemesi, özellikle buradan bütün milletimize, devletimize, kurumlara çağrı yapıyorum, et kombineleri de dişi hayvan kesmesinler. Bütün belediye zabıta ekipleri kurban satış yerlerinde denetim yapsınlar. Bunların şartları vardır, yani eğer bir hayvan zaten dişiliğini düşürmüşse kurbanlık olmaz, dişiliğini de düşürmemişse ancak damızlığa olur’’ ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49