Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın bakan

Bu haber kez okundu.

Şanlıurfa'da Bir İlk
Tıbbın pek çok alanındaki ameliyatlarda başarı ile uygulanan 3 boyutlu laparakopik cerrahi yöntemi Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Urfalı hastaların tedavisi için kullanılmaya başladı.
Bir çok hasta 3D laparaskopik görüntüleme sisteminin varlığından haberdar değil. Oysa bircok ameliyat bu yöntemle başarıyla uygulanıyor. Bu yöntem sayesinde organlar 3 boyutlu ve daha ayrıntılı ortaya konuyor. Organların zarar görmemesi için cerraha büyük avantaj sağlıyor. Bu ameliyatların bir kısmı kanser ameliyatları, bir kısmı da kanser olmayan obezite veya salim hastalıkları olan batın içi ameliyatlar. Bu ameliyatlar eskiden beri açık cerrahi yöntemlerle yapılıyordu. Özellikle 2000’li yıllardan itibaren endoskopik cerrahi dediğimiz kapalı yöntemlerle ameliyatlar yapılabiliyor.
Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de kapalı cerrahi yönteminin daha yaygın olarak kullanılmaya başlandı ve hastanın erken taburcu olmasını da imkan sağlayan cerrahi yöntem, Şanlıurfa'da da Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde başarılı doktorlar tarafından uygulanarak, hastalar tedavi edilmeye başlandı.
Doktorlar konuya dair yaptıkları açıklamada bu yöntemin hastalar için daha uygun olduğu belirtilerek şu açıklamalarda bulundu:
"3 boyutlu görüntüleme sistemleri laparaskopik cerrahinin avantajlarını daha da pekiştiriyor. Ülkemiz bu teknolojiyle yeni tanıştığı için vaka sayılarımız bilimsel ispat için yeterli düzeyde degil. Fakat bu konuda çalışmalarımız devam etmektedir. Kapalı cerrahi ile yapılan ameliyatları daha çok eğitim ve daha çok tecrübe gerekiyor. Kapalı cerrahide tecrübe kazanmak için öncelikle hekimin açık cerrahiyi çok iyi yapıyor olması gerekir. Üç boyutlu sistemde çalışmak içinde laparaskopik cerrrahiyi çok iyi bilmek gerekir.Dolaysıyla öğrenme süreci biraz daha uzun olmakta be çok emek harcamak gerekmektedir.
İki boyutlu görüntülerle çalıştığımız laparoskopik yöntem bir de yeni teknoloji ürünü olan ve Üç boyutlu görüntü sağlaması nedeni ile sanki açık ameliyat yapıyormuşsunuz gibi, kapalı cerrahi yapıyorsunuz. Minimal invaziv cerrahi yapacaksak klasik laparoskopik sistemler yerine , 3D gorüntü veren endoskopik yöntemleri tercih etmek daha akılcı olacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48