Öne Çıkanlar Vali Erin trafık kazası memurlara ve işçilere toplu para iadesi müjdesi geldi. abıt demır oto alım satım

Bu haber kez okundu.

Şanlıurfa'da Besicilere Küçükbaş Hibesi

Şanlıurfa’da Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ev sahipliğinde Üretici Şartlarında Sözleşmeli Küçükbaş Hayvancılık Projesi’nin tanıtım programı gerçekleştirildi. GAPTEP'de düzenlenen Sözleşmeli Küçükbaş Hayvancılık Bilgilendirme Toplantısı ve hibe toplantısına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın yanı sıra Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, TİGEM Genel Müdürü İsmail Şanlı, Ziraat Bankası Bölge Başkanı Murat Kara, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İsa kızıldemir, Eyyübiye belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Harran Üniversitesi rektörü Ramazan Taşalatın ve besiciler katıldı.

7 Yılda Türkiye' Küçükbaş Damızlık Varlığını Yüzde 25 Yukarıya Taşımaktır

TİGEM Genel Müdürü İsmail Şanlı"Ana sorun ana sayısındaki yetersiz ise bu ana sayısını arttırmayı hedefleyen projeler geliştirme konusunda kurumuz TİGEM bu talimat çerçevesinde değiştirtecek olarak küçükbaş hayvancılığa talip olmuş bulurduk, büyükbaş hayvancılığı omuza peki ana sayısı açığını kapatma noktasında tarım kredi kuruluşu, bu da ayrı bir insan yükselmiş oldu ve bizler küçükbaş hayvancılığın da neden üretimi artıramıyoruz, artırmak için neler yapılabilir diye düşündüğümüzde sektörün paydaşlarıyla çiftçilerimize konuştuğumuzda ortaya böyle bir proje çıkmış oldu.

Biz de bugün burada tüm paydaşlar olarak aynı dili konuşmak projenin ne olduğu ya da ne olmadığı hususunda yetiştiriciliği ve eylem ve söz birliği içerisinde bulunmak amacıyla Şanlıurfa'dan başlattığımız tanıtım toplantıları serisini işini buradan başlatmış oluyoruz. Projemizi kısaca tanıtımı projemize başlattıktan sonra uygulamada nerelerde hatalar yapılabilir, nerelerde göremediğiniz hususlar ortaya çıkabilirdi. Şırnak ilimizde de ilk defa demo diyebileceğiniz uygulamamızı başlattık oradaki uygulamamızda izliyoruz. Bunu oradaki eksiklikleri doğruları burada çeşitleri güncelleyerek ders alarak daha ileriye taşıyarak projeyi sürdürmeyi hedefliyoruz. Projemizin nihaiyi hedefi 7 yıllık süre zarfında ülkemizdeki küçükbaş damızlık küçükbaş damızlık varlığını yüzde 25 yukarıya taşımaktır. Ve bu son derece önemli bir konu ve inanıyoruz ki bu ana sayılarımız araştırdığımız takdirde çiftçimizin üretimden vazgeçmelerine sebep olan hususlar ortadan kaldırdığı takdirde projemiz ülkemizin hem hayvancılık sorunlu hem de gıda teminatını karşılama noktasında önemli bir misyon ifade edecektir. Çok da uzatmak istemiyorum başkasını kullanmak açısından ilk olarak Proje nedir, onu anlatmak istiyoruz, akabinde konuşmalardan sonra soru-cevap hususuyla da ilgili bir anlaşılmayan eksik kalan tutarı burada beraber ve gidermiş olacağız. Kırsalda en fazla yaşanılan sosyal güvence açıklığını insanların faaliyet giderlerine karşılamak zorlandığını açıklarının gidererek kırsaldaki üretim kapasitesini yukarıya taşımayı hedefliyoruz.

Sosyal güvence kısmını burada önemsiyoruz. Birçok insan da sadece çocuklarına iyi bir gelecek bırakabilmek ve sosyal güvenceye sahip olabilmek için köyde çok büyük sayılabilecek 300 koyun 600 koyunu satılık insandan çekmektedir. Orada asgari ücretle bir iş bulma sevdasına yâda hayalinde kapılıyorlar. Bunun temel sebebi hayvancılığın para kazandırmıyor oluşur değil faaliyet giderleri, üretim döngüsü boyunca karşılamaları ve sosyal güvence gibi yarın hastalandığında ya da bir emekli olmak istediğinde bir takımı güvenceleri kavuşmaz sorunu yaşamamaları olarak ortaya çıkmıştır. Biz de onun için işin sosyal güvence kısmını projemizi bir hak olarak ortaya koydu ve projemizin bir sebebi de en önemli sayabileceğimiz bir tanesi maalesef her türlü alınan tedbirler, Yani para kazandırdı ötürü çiftçilerimizin değişik usul ve yöntemlerle dışı yavrularını kesime gönderme sorunu ortaya çıkıyor. Buda neden kaynaklanıyor ürettiğimiz kadar damızlık talebi olmadığı zaman insanlar haliyle bunun kesime gönderiyorlar. Bu da bu sorunu da sizin geliştirmek için bir damızlık kalecide oluşturmayı hedefliyoruz.

1 Kişiye İki Koyun Düşerken Bugün İki Kişiye Bir Koyun Düşüyor

Ülkemizde yıllar itibariyle 60’tan bugüne kadar Nüfus artışı mukabil küçükbaş hayvan varlığındaki değişimi görüyoruz. Bugünkü yaşadığımız sorunların Aslında geçmişten itibaren gelen buluşların ortaya koyuyoruz. Oda yaklaşık atmış yılından neredeyse 1 kişiye iki koyun düşerken bugün iki kişiye bir koyun düşer hale gelmiş oluyor. 60'tan bugüne kadar gerek köyden kente göç gerekte terör gibi değişik sebeplerle insanlarımızın yaylalarına, otlaklarının kullanılmamasının neticesi, bugün kendisini pahalı et tüketmemize olumsuzluk ortaya koymakta. Ümit ediyoruz ki bu iki gün onlardan itibaren yukarıya doğru dönüş hızlı bir şekilde projemize beraber daha ileriye taşıyacaktır.

Bölgede Urfa’da en etkili olduğu için daha rahatsız eden terörün enlem etkisi ile 90’dan itibaren en net etkisini küçükbaş hayvan vardığımda ki düşüşü görüyoruz. Bu da ülkemizde terörün yol açtığı belki gözükmeyen ama en tehlikeli verdiği zararlardan tersanesi insanlarımızın sağlıklı ve doğal beslenmesinde önünde engel olarak ortaya çıkmıştır. Yaptığımız araştırmalara göre ve kendi TİGEM işletmelerimizde 150 küçükbaş hayvan düşmektedir. Ancak Bunun normalde 300-350 bandında olması gerekmekte ve bunun üzerine işçilik bakım beslenme Hayvan Sağlığı giderleri barınak giderleri ve hayvan satışı bedelini geçmekte 250 olduğu zaman ancak 300 geçtiği zaman çok daha değerli hale gelmektedirler.Biz ülkenin hayvancılık gibi açısından da damızlık ihtiyacını karşılamak istiyoruz. TİGEM iş koşullarında ancak mevcut iş yasası yani bir tarafta ikramımız olacaktır. Diğer tarafta Çobanın Duası var yani Çoban sabah gidip akşam kendi koynuna bakar kendi sütünü sağıp kendi sütünü peynir yapar yani tarımın bu yönü böyle bir tarafı var, ancak biz de tabi haliyle İş Kanunu iş gerekleri 8-5 mesaisi araziye işçilerimiz ve çobanlarımız servisle getirip-götürme mecburiyeti gibi bazı koşullar TİGM’İN bu damızlık açığını kapatma noktasında ve bu üretim arttırma noktasında önünde bir engel olarak teşkil etmektedir"şeklinde konuştu.

Türkiye Genelinde Bir Adım Atılırken Şanlıurfa'da 2 Adımın Atılması Gerekiyor

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin,"Şanlıurfa'da kalkınması gelişmesine Vali olarak Şanlıurfa'da aşağı yukarı çok kısa bir süre sonra zarfında üstümüze düşen görevleri yaptık, Sayın bakanımızla birlikte sabahlara kadar düşünerek sorun çözmeye çalıştık. Devlet millet bütünleşmesini Adalet hak ve hukuk yasasına dayalı olarak güçlü bir noktaya taşımaya çalışırken öbür taraftan da Şanlıurfa'nın tarımsal varlığının daha iyi değerlendirilmesi, Sayın bakanımızın da başladığından günden itibaren tarıma dayalı sanayi başta olmak üzere Sanayi altyapı eksikliklerinin giderilmesi ve Yeni Sanayi alanlarının oluşturulması ve yabancı yatırımcıların Şanlıurfa'ya daha çok yakınım yatırım yapmalarını sağladık, Şanlıurfalı kardeşlerimizin daha çok kazanması ifade etmesine yönelik projeler hayat geçirildi. Bütün gayretimiz ve kafamız Türkiye'nin İçerisinde bulunduğu büyük gelişme ve büyüme karşısında Şanlıurfa'nın çok daha gelişmesi büyümesi sanayisini, tarımının ve hayvancılığını geliştirmesine ihtiyaç var. Türkiye'deki büyüme rakamlarından daha büyük büyüme rakamını Şanlıurfa yakalayamadığı sürece Türkiye ortalamalarını yakalabilme şansı yok dolayısıyla Türkiye genelinde bir adım atılırken Şanlıurfa'da 2 adımın atılması gerekiyor"dedi.

Bu Krediyi Hiç Bir Kurumda Bulamasınız

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba,"Türkiye’de bu işi yapan insanlar daha fazla kazansın ama ilk yılda 40 bin lira ve ilerleyen yıllarda bu arıyor. Yani bu projeyi yaparken diğer ülkelerde baktık. Mesela Fransa 10-15 yıl önce et ithal ederken ne olmuşta, bunlar daha sonra bunlar et ithalatına başlamışlar. Bunları araştırdık bunların altında yatan nedeni anonim azlığı ortaya çıkıyor. Biz hep besicilik üzerinde dururken, hemen damızlık ortaya çıktı,bu bağlamda Allahın izniyle devam edeceğiz.Geldiğimiz günden beri şunu fark ettim hep büyük işletmeler var ,ama Avrupa’ya başka ülkelere baktığım zaman hep küçük ve orta boylu işletmeler var ve küçük ve orta boylu işletmeler olmadığı zaman olmuyor .Esasında bu krediyi hiç bir kurumda bulamasınız.

Terörden Dolayı İnsanlar Yaylalardan Çekildi

Cumhurbaşkanımız Zaten bunlar hükümet programında şu anda başkanlık sisteminde Bunlar 250 bin 500 bin küçükbaşta yalnız 500 Bin küçükbaş 7 yılda 5 milyon yapıyor. Ama bu sadece bir yıl için geçerli Siz bunu önümüzdeki sene bu sayı 750 bine çıktığın zaman çok büyük bir para da değil 670 milyon lira bir para tutuyor.-Baktığımız zaman bu sayıyı 2019'da 751 2020'de bir milyon yaptığımızda 3 yıl içerisinde biz zaten eskiden mesela bu terör olmadan önce biz kırmızı et varlığımızın yüzden 25'ine arkadaşlar küçükbaştan biz bir ben rahmetli babam hiç eve atan dana eti girdiğini bilmeyiz. Biz hep koyun kuzu uyudu ama maalesef tabii bu terörden dolayı insanlar bu yaylalardan çekildikten sonra, şu anda kırmızı ette küçükbaş oranı yüzde 9’larda var da biz bunu Allah'ın izniyle yüzde yirmiye çıkardığımızda inanıyorum Bu projeler müthiş olacaktır.

150 Varsa 300'e Tamamlıyoruz

Bunu çok samimi bir kardeşiniz olarak ve bali benim boynuma ve eğer bu işi biliyorsanız ağrınız varsa merakınız varsa bakıp yani öyle sıradan insan sosyal bir proje değil ,bu orada köyde kalma projesi değil, bu orada benim 50 tane kardeşimin koyunu varsa, 250 lira veriyorum, 300 tane ediyor niye 300 tane çünkü rantla olan bu yani maaşını veriyorsunuz, ilaç parasını veriyorsunuz, geriye tabii siz bir şeyler alacaksınız bu 300 altında olduğu zaman kurtarmıyor. Yani birileri sorabilir mi niye 250 değil 200 değil de 300 çünkü rantla bul olan sayıyı bul Onun için inşallah Eğer aranızda 100 tane varsa 200 tane veriyoruz, 150 varsa 300'e tamamlıyorsun 300'e tamamlıyoruz, bu sayıyı ve insan gibi ağrı oluyor.

TİGEM’in 2 Tane Amacı Var Damızlık Yetiştirmek Yerli Tohum Yetiştirme Başka Bir Amacı Yok

Onların merası var ve yaşamını sürdürebilecek belki çok değil uygun olmayan bir maaş olmayabilir ama işte biraz önce söyleme sayın genel müdürüm 600 koyunu satıp asgari ücret için şehre gelen arkadaşlar var dedi. O asgari ücret kadar orada onu avans verdi. Bu önemli bir olay yani küçük ve orta ölçekli İşletmeleri bu hem damızlık düve de bunu yapıyoruz hem de,küçükbaşta yapıyoruz. Bu çok önemli bir olayı net üzerinden mutlaka ve mutlaka inşallah bu başkanlık sistemi de çünkü biz başladık. TİGEM’in 2 tane amacı var damızlık yetiştirmek yerli tohum yetiştirme başka bir amacı yok.

Benim buradaki ödevlerimi yapmam lazım bu paraları da inşallah bu da başarılı olacağız ve tigem'den çok önemli arazilerimiz var eğer biz sadece Tigem’de çok iyi değerlendirmiş olsaydı bakın Bütün önemli takdir Ceylanpınar değil Şu anda elimizde bizim 17 tane çok önemli şehirlerde TİGEM arazileri var. Bizim şu anda et ithalatına hayvan ithalatına ihtiyacımız olmayacak bizim çalışmamızda hep bunun üzerindedir"ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından besiciler Derviş Erik'e 240, Muzaffer Aba'ya 259 küçükbaş hayvan hibe edildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
John Lisa 6 yıl önce

Paraya ihtiyacınız var mı? İş veya Kişisel Krediye ihtiyacınız var mı? Şirketinizi yeniden finanse etmek istiyor musunuz? Şirketimiz yardım etmek için burada. Herhangi bir kişiye ve şirkete% 3 faiz oranıyla kredi veriyoruz. Bize şu adresten yanıt verin: daha fazla bilgi için [email protected].

Sizden e-posta yoluyla yakında e-posta almayı [email protected]

banner24

banner49

banner48