Öne Çıkanlar boks restore getirildi Yine Halkın İçinde mıllı bırlık ve kardeslık

Bu haber kez okundu.

Sakin Şehre Ara Tatil Bereketi
Okullara ara tatilinin 9 gün olması nedeniyle Türkiye’nin bir çok ilinden gelen vatandaşlar Güneydoğunun Bodrumu olarak bilinen Şanlıurfa il sınırları arasında bulunan koyda gönüllerince gezen yerli turistler tekne turlarıyla vatandaşlar eğlenip coştular.
Birecik Barajı'nın ardından bir bölümü sular altında kalan, sakin ve huzur veren özelliğiyle Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesinin 6 yıl önce "Sakin Şehir" ağına dahil ettiği ilçe, tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle Güneydoğu'nun "saklı cenneti" olarak nitelendiriliyor. Birecik Halfeti yolun genişletilmesi araç trafiğini rahatlattı.
Yerli turistler 9 günlük ara tatilini fırsat bilerek gönüllerince eğlendi. Yerli turistler Halfeti'ye akın ederek, tekne turları ile stres attı.
Şanlıurfa kent merkezinin 120 kilometre kuzeybatısında yer alan Halfeti’de, restoran işletmeciliği ve tekne turları gibi işlere yönelen vatandaşlar, ilçenin gizli kalmış doğal güzelliklerini turizmle bütün dünyaya tanıtmayı hedefliyor.
Halfeti, siyah gülleri, tarihi öneme sahip evleri, bir bölümü sular altında kalan camisi ve tekne turlarıyla her yıl yerli ve yabancı turist kafilelerinin biraz daha artan taleplerini karşılamaya çalışıyor. Aziz Nerses Kilisesi, Bar Şavma Manastırı ve İncil’in bir nüshasının çoğaltıldığı yer olarak bilinen Rumkale, kaya kilisesinin yer aldığı tarihi Savaşan Köyü’ne teknelerle düzenlenen turlar, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Duba üzerine kurulu lokantaların hizmet verdiği ilçeyi ziyaret edenler, en çok tekne turuyla Fırat Nehrinde gezmenin mutluluğunu yaşıyor.
Halfeti’de Gezilecek Görülecek Yerler
Kız Mağarası: Rivayete göre zamanında kralın kızı kralın hiç hoşlanmadığı birine âşık olur. Kral da kızı bu aşktan vazgeçemeyince onu mağaraya saklar. Gel zaman git zaman bu mağara halk tarafından Kız Mağarası olarak anılır. Günümüzde Eski Halfeti’de yer alan mağarayı tekne turları ile ziyaret edebilirsiniz.
Rum Kale: Yüzyıllar önce Asurlular tarafından inşa edilen kalenin ilk kullanım amacı kalenin ortasında açılan oyuk sayesinde savaşta su ihtiyacını karşılamaktır. Dik bir kayalığın üzerine inşa edilen bu kale günümüzde devasa büyüklüğü ile dikkat çekmektedir.
Kantarma Mezrası: Halk tarafından “Selçuklu Hanı” olarak adlandırılan Kantarma Mezrası, kapalı bir bölüm ve hanlardan oluşmaktadır. Teknik mimari özellikleri incelendiğinde tarihçesinin Orta Çağ’a kadar dayandığı tespit edilmektedir.Barşavma Kilisesi: Manastır, Yakubi Azizi Barşavma tarafından kendi adına ithafen inşa ettirilmiştir. Mimarisinde yoğun olarak kesme taşların kullanıldığı yapının bir kısmı günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.
Savaşan Köyü: Savaşan Köyü yarısı sular altında kalan fakat diğer yarısında hâlâ insanların yaşadığı şaşırtıcı bir bölgedir. Eski Halfeti’nin görülmeye değer yerlerinden biridir.
Asma Köprü: İlçenin muhtemelen en renkli görüntüsüne sahip olan Asma Köprü GAP ve Kaymakamlık işbirliği ile yapılmıştır. “Halfeti Gerdanlığı” olarak anılan köprünün ışıklandırması eşliğinde akşamları burada nehri izlemek çoğu turist tarafından tercih edilir.
Halfeti Ulu Cami: Günümüzde avlusu sular altında kalan Ulu Cami yıllar önce Ermeni taş ustaları tarafından yapılmıştır. Caminin halkların dostluk içinde yaşamasını vurgulayan sembolik bir anlamı da vardır.
Halfeti’nin nesi meşhurdur?
Halfeti Karagül’ü, leziz yemekleri ve tekne turlarıyla meşhurdur. Karagül, Halfeti’nin simgesi haline gelmiştir. Dünya üzerinde yalnızca burada yetiştiği bilinen Karagül’ün hikâyesi ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Fırat Nehri üzerinde yapılan tekne turları ise eşsiz fotoğraf kareleri yakalamak isteyenlerin ilk tercihidir. Halfeti’nin meşhur yemekleri arasında ise; peynir helvası, şabut balığı kebabı, semsek, soğanlı kebap, erik tavası gibi lezzetler bulunmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49