Öne Çıkanlar Şanlıurfada Yağmur Bereketi ümgeneral Koç Şanlıurfada tesisi İlçe Genelinde Yol Yapım Atağını Sürdürüyor Urfada çalıntı 170 motosiklet ele geçirildi

Bu haber kez okundu.

Sağlık Ocaklarında Çalışanlar Yetersiz
Şanlıurfa’da hastane ve doktor sorunları bitmiyor. Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hasta yakınları çileli bekleyiş içerisinde olurken, Kadın Doğum Hastanesi ise bebek karışımıyla gündemdeki yerini koruyor.

Şanlıurfa’da hastane ve doktor sıkıntısı had safhaya çıkarken, yetkililer ise bu duruma seyirci kalıyor. Kentteki hastanelerde doktor sıkıntısı, yatak sayısı belli başlı sorunlar olurken, doktorların Türkçe bilmeyen hastaları azarlama iddiaları da son dönemde artmaya başladı.

SIKINTI BÜYÜK, DOKTOR YOK

Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma hastanesi başta olmak üzere, kentteki diğer hastanelerde hastalar muayene edilmeden ya da ayaküstü bir muayeneden sonra geri gönderiliyor. Ciddi anlamda doktor sıkıntısının yaşandığı Şanlıurfa’da yetkililer, çözüm için harekete geçmiyor. Sadece ölüm durumundaki hastaların yatırıldığını ve düzgün bir şekilde muayene edildiğini iddia eden vatandaşlar, Şanlıurfa’daki hastanelerin genelinde bu tür sıkıntıların yaşandığını belirterek, doktorların sürekli kendilerini geçiştirdiğini söyledi.

112 ACİL SERVİSTEN FAYDALANAMIYORLAR

Kent merkezinde acil durumlarda ambulans istemek için 112’yi aradıklarını söyleyen hasta yakınları, 112’nin ya cevap vermediğini ya da ambulans göndermediğini söyledi. Yaşlı babasını hastaneden eve götürmek için ambulans talebinde bulunduğunu ancak, azar işittiğini söyleyen Abdülkadir Mutlu, “yaşlı babam ölümle burun burnaydı, eve götürmek için özel araçla götürmeye korktuk, bu yüzden ambulans istedik, yetkililer bizi azarlayarak, ambulans veremeyeceklerini söyledi. Ambulans vermedikleri gibi, bizi azarladılar, bunu yapmaya kimin hakkı var” şeklinde konuştu.

HASTANELERDE YATAK SAYISI YETERSİZ

Defalarca gündeme getirilmesine rağmen, hastanelerdeki yatak sıkıntısı giderilmiyor. Şanlıurfa 500 Yataklı Devlet Hastanesinde yatak yetersizliği yüzünden birçok hastanın yatışı yapılamıyor. Çoğu hasta, yatak sıkıntısı yüzünden geri çevrilirken, çoğu hasta da hastanede bekleyerek, sıranın kendilerine gelmesini bekliyor. Çok olan nüfusa karşılık mevcut doktor sıkıntısı da bu anlamda büyük etken olurken, hastaneye gelen vatandaşlar, saatlerce hastanede bekliyor. Bekleme sonucu hastanelerde aşırı yoğunluk oluşurken, hasta ve hasta yakınları isyan ediyor. Doktor ve yatak sıkıntısının bir an önce giderilmesini isteyen vatandaşlar, yetkilileri göreve çağırarak, bu tür durumların önüne geçmek istedi.

BEBEKLER KARIŞMIŞTI

Kadın Doğum Hastanesinde ise, geçtiğimiz haftalarda bebeği değiştirildi diye karakola ve savcılığa suç duyurusunda bulunan şahıs, haklı çıkmıştı. Hastane yönetimi de bu kapsamda açıklama yaparak, hatanın personelden kaynaklandığını ve o personel hakkında işlem başlatıldığını söyledi. Vatandaşlar, Kadın Doğum Hastanesine artık gitmeye çekindiklerini söylerken, aynı durumun kendilerinin de başına geleceğinden korktuklarını söylüyor. Hastanede disiplinin olmadığını ve çalışanların keyfi davrandığını kaydeden vatandaşlar, Sağlık Bakanlığının Şanlıurfa’daki hastanelerde denetimleri artırmasını istedi.

Şanlıurfa’da hastanelere giden vatandaşlar, yeterli düzeyde hizmet alamadıklarını ve sağlık çalışanlarının kendilerine ilgisiz kaldığını söyleyerek, kentteki sağlık sorunlarının son bulmasını istedi.

ŞİKAYETLER DİKKATE ALINMIYOR

Hastanelerde hasta birim hakları kısmı olduğu halde, vatandaşın sıkıntısı dinlenmiyor, verilen şikayet dilekçelerine ise, geri dönülmüyor. Bu konuda Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Erdoğan Duran’la yaptığımız görüşmede, Duran, Hasta Birim Haklarına yapılan başvuruların dikkate alındığını ve şikayet edilen personel hakkında işlem başlatıldığını söyledi. Vatandaşlar ise, yaptıkları şikayetlerin sonuç vermediğini ve verdikleri dilekçelerin kaideye alınmadığını savundu. Yaşlı annesi doktora gittiği sırada Türkçe konuşamadığı için doktor tarafından azarlandığını söyleyen İbrahim Demirtaş, “benim annem gibi, yüzlerce vatandaş, derdini anlatamadığı için doktorlardan azar işitiyor, güvenilir bir muayeneden geçirilmiyor. Annem, derdini anlatamadığı için doktordan azar işitmiş ve ardından şikayet dilekçesi yazdık ancak, aradan aylar geçti dilekçemiz cevap bulmadı. Bu memlekette görevini sağlam yapacak kimse yok mu? Neden Sağlık Bakanlığı buraya müfettiş gönderip, denetim yapmıyor” şeklinde konuştu.

ECZANE DENETİMLERİ YETERSİZ

Sağlık Bakanlığı tarafından konulan maddeye göre, kentlerdeki eczaneler 6 ayda bir denetlenmeli ancak, Şanlıurfa’daki eczaneler iddialara göre, çoğu zaman 6 aydan daha uzun bir sürede denetleniyor. Birçok ilde bu denetlemeler 3-4 ayda bir olurken, Şanlıurfa’da 6 ayda bir yapılıyor. Denetlemelerin yetersiz olduğunu düşünen vatandaşlar, İl Sağlık Müdürlüğünün bu anlamda üzerine düşen görevi yapmasını istedi.

SAĞLIK OCAKLARINDA ÇALIŞANLAR YETERSİZ

Hastanelerde aradığını bulamayan vatandaşlar, çareyi mahallelerdeki sağlık ocaklarında arıyor ancak, Sağlık Ocakları da hastanelerden farklı olmuyor. Sağlık ocağına giden vatandaşlar, personel sayısının az olduğunu ve bu sayının artırılması gerektiğini söyledi.Şanlıurfa’daki bir sağlık ocağına geçtiğimiz haftalarda annesini götüren Ömer D. Personellerin annesini muayene etmediğini ve geçiştirdiğini söyledi. Bu durumdan kaynaklı şikayette bulunduğunu belirten Öner D. Yaptığı şikayete cevap gelmediğini söyleyerek, yetkililerin bu tür durumlarda sessiz kaldığını söyledi.

SSPE HASTALARI YILLARDIR TEDAVİ BEKLİYOR

Geçmiş yıllarda yanlış aşı sonucu SSPE hastalığına yakalanan kişiler, yıllar boyu yatağa mahkum yaşıyor. Tedavi edilmeyi bekleyen hastalar, devlet ve Sağlık Bakanlığı tarafından bir çözüm bulamazken, birçok kentte bu hatalar için dernekler kuruldu. SSPE hastaları için kurulan dernekler, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ildeki Sağlık Müdürlükleri ve milletvekillerinden destek istese de beklenen destek verilmedi. Şanlıurfa’da SSPE hastalığına yakalanan ve sayısı 500’ü aştığı belirtilen SSPE hastalarından birçoğu tedavi edilemediği için hayatını kaybetti. Yetkililerin kendileriyle hiç ilgilenmediğini söyleyen hasta yakınları, kentte hiçkimsenin bu hastalar için çabalamadığını söyleyerek, yetkililerin görevini yapmasını istedi.

CENAZE İŞLEMLERİ İÇİN 3 SAAT BEKLEDİLER

SSPE hastalığına yakalanan ve 14 yaşına geldikten sonra vefat eden Hamit Bozancir ismindeki SSPE hastasının cenaze işlemlerini tamamlamak için İl Halk Sağlığı Müdürlüğü,

İl Sağlık Müdürlüğü ve Kamu Genel Sekreterliğine başvurduklarını söyleyen baba Mahmut Bozancir, hafta sonu olduğunu gerekçe göstererek, doktor olmadığını söylediklerini söyledi. Bütün kurumlara ulaşmaya çalıştıklarını söyleyen Bozancir, ancak 3 saat sonra işlemlerini yaptırabildiklerini söyleyerek, Şanlıurfa’daki hastane ve doktor sıkıntısına bir çözüm bulunmasını istedi. (Ali ÇETİNKAYA) 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49