Öne Çıkanlar sosyal medya Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı Başkan Beyazgül sanlıurfaspor

Bu haber kez okundu.

Sağlık Güvenceleri Yok
Şanlıurfa’da işsizliğin fazla olması nedeniyle Batı illerine yapılan göçler, son günlerde artış gösterdi.
 
Ekonomik sorunlar nedeniyle batı illerine göç eden aileler, gittikleri yerlerde tarım işinde çalışarak, geçimlerini salamaya çalışıyor. Urfa’da Türkiye’nin 48 iline yapılan mevsimlik tarım göçü, son günlerde hız kazandı. Kış aylarını kendi memleketlerinde geçiren aileler, bahar aylarının gelmesiyle birlikte il dışına göç ediyor. Kendi memleketlerinde iş bulamayan vatandaşlar, göç ettikleri yerlerde çeşitli sorunlar yaşasa da mecburiyetten dolayı katlanmak zorunda kalıyor. Urfa’nın kanayan yarası haline gelen mevsimlik tarım göçü, son günlerde artarken, buna bağlı olarak çeşitli sorunlar da baş gösteriyor.
 
ÇOCUKLAR EĞİTİMDEN GERİ KALIYOR
 
Ailelerin göç etmesiyle birlikte çocuklarının eğitimi de aksıyor. Yaz aylarına doğru gidildikçe, göçler nedeniyle okullarda da öğrenci sayısı azalıyor. Ailelerinin göçünden dolayı okullarını terk etmek zorunda kalan öğrenciler, bu durumdan kurtulmak istediklerini ve artık okullarına devam gitmeyi istiyor. Her yıl ilkbahar aylarından itibaren okullarından ayrılmak zorunda kalan öğrenciler, Şanlıurfa’nın eğitimde geri kalmasına neden oluyor. Şanlıurfa’nın eğitimde geri sıralarda yer almasının en büyük sebebinin mevsimlik göç olduğunu söyleyen bir vatandaş, “öğrenciler doğru düzgün okula gidemiyor ki Şanlıurfa eğitimde yükselsin. İşte bu şekilde bahar ayları geldi mi aileler göç etmek zorunda kalıyor. Ailelerin maddi imkanı olmadığı için çocuklar da eğitimlerinden geri kalıyor ve Şanlıurfa git gide geriliyor. Bu durumun bir şekilde engellenmesi lazım, yetkililerin bu öğrencilere sahip çıkması lazım. Aileleri bu şekilde diye onların da ömür boyu böyle bir hayat yaşamaları zorunlu değil, mutlaka bir çözüm üretilmeli” ifadelerini kullandı.
 
SAĞLIK GÜVENCELERİ YOK
Her yıl Şanlıurfa’dan 48 batı iline mevsimlik işçi olarak, çalışmaya giden vatandaşlar, iş göçüne şimdiden başladı. Şanlıurfa’dan şimdiden göç etmek zorunda kalan ailelerin çocuklarının eğitimi de aksıyor. Şanlıurfa’dan batı illerine mevsimlik tarım işçisi göçü arttı. İşsizliğin had safhaya çıktığı kente işsiz kalan vatandaşlar, batı illerinde tarım işinin başlaması üzerine Şanlıurfa’da göç ederek, Yozgat, Konya gibi illere göç ederek, memleketlerini terk etmek zorunda kalıyor. Bir memleket sorunu olan bu sorunun engellenebilmesi için en başta kentte istihdamın artırılması gerektiğini söyleyen vatandaşlar, istihdam ve yatırıma yönelik çalışmaların başlaması gerektiğine dikkat çekerek, “şöyle bir baktığımız zaman Şanlıurfa’da istihdam alanları yetersiz, nüfus fazla ve sürekli olarak kırsal kesimlerden kente göçler oluyor. Böyle olunca işsizlik artar, sanayilere yatırımların artırılması gerekiyor. Her şeyden önemlisi bu insanlar göç ettiklerinde sağlık sorunlarıyla karşılaşıyorlar. Hiçbir şekilde sağlık güvenceleri yok, korumasız bir şekilde çalışıyorlar. Yolda giderken, kazayla karşılaşıyorlar, gittikleri yerlerde doğa olaylarıyla karşılaşıyorlar ve çocuklarının geleceğiyle oynuyorlar. Yetkililerimizin bu anlamda yoğun bir şekilde çalışması lazım ve batıya olan göç durdurulmalı” şeklinde konuştu.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49