Öne Çıkanlar urfa urfahaber Şanlıurfada Yağmur Bereketi ümgeneral Koç Şanlıurfada tesisi

Bu haber kez okundu.

“Sağlık Bakanlığı Bir Açıklama Yapsın”
Türkiye genelinde kızamık virüsünün neden olduğu SSPE olarak bilinen "Subakut Sklorezan Panansefalit" hastası Şanlıurfa’da 300’e yaklaştı.
 
SSPE Derneği Şannlıurfa üyelerinden İsa Çetinkaya, bu rakamın her geçen gün daha da arttığını ve hükümetin bu anlamda adım atmadığını söyledi.
 
Yanlış aşı sonucu kızamık virüsünün beyin omurilik sıvısına karışması ile beyne yerleşen virüsün neden olduğu SSPE hastalığı, Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu illerinde yaygın olarak görülürken, Güneydoğu illerinde en fazla Şanlıurfa’da görüldüğü belirtildi. "Gelişmekte olan ülke" sınıfında bulunan Türkiye'de ise SSPE'ye yakalanan çocukların sayısı her geçen gün artıyor. 2008 yılına kadar Şanlıurfa’da sayıları 300’ü bulan SSPE hastalarının sayısı, 2008 yılından sonra rapor haline getirilmedi. “BİR AYAKKABI KUTUSU DOLU PARAYI BİZE VERSELERDİ İHTİYACIMIZ KALMAZDI”
 
SSPE hastalığının tedavisi için proje geliştirdiklerini söyleyen Çetinkaya, hükümetin bu anlamda kendilerine destek olmasını ve projeyi tamamlayarak, SSPE hastalarına umut olmak istediklerini söyledi. Defalarca yetkililerden söz aldıkları halde, bir destek bulamadıklarını söyleyen Çetinkaya, “SSPE hastalarının tedavisine yönelik bir tedavi projesi geliştirdik. Projeyi TUBİTAK’a gönderdik ve büyük bir miktar paraya ihtiyacımız vardı ve yetkililerimize bu durumu illettik. Başta Şanlıurfa valisi olmak üzere Ekonomi Bakanı ve diğer yetkililerden söz aldık ama destek çıkan olmadı. Geçtiğimiz günlerde Bakanların evlerinde ayakkabı kutuları içinde para çıktı. O ayakkabı kutularından birini bize göndermiş olsalardı, şimdi hiçbir şekilde ihtiyacımız kalmazdı” dedi.
 
“SAĞLIK BAKANLIĞI BİR AÇIKLAMA YAPSIN”
 
Şanlıurfa’da bulunan SSPE hastalarından birkaçını evlerinde ziyaret ederek, hastaların ve hasta velilerinin görüşlerini aldık. Görüştüğümüz hastalardan Zeynep Kubat’ın babası Ali Ağa Kubat, kızının 2006 yılında yapılan yanlış aşı sonucu, çocuğunun SSPE’ye yakalandığını ve tedavisi için yetkililerin bir çaba sarf etmediğini dile getirerek, “kızım, ilk başlarda okula gidiyordu ve herhangi bir hastalığı yoktu. Yaptığımız bir aşı sonucu, kızım rahatsızlandı ve artık okula gidemez hale geldi. Kızım 2006 yılından beri yatağa mahkum yaşıyor. Gün geçtikçe bu hastaların durumu ağırlaşıyor, bu durumda aileler de oldukça rahatsız. Kendimize zaman ayıramıyoruz, her gün bunalıma giriyoruz. Kızım ve diğer SSPE hastalarının ilgiye ve tedaviye ihtiyacı var, yetkililerin bu anlamda bir açıklama ve hastalığın nedenini araştırmasını istiyoruz. Hastalığın aşıdan kaynaklandığını söylüyorlar ama bu durumun tedavisi için uğraşan olmuyor. Doktorların, bu hastalığın teşhisini koymalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
"2008’DEN BU YANA HASTALARIN SAYISI BİLİNMİYOR" SSPE Derneği Şanlıurfa şubesi üyelerinden İsa Çetinkaya yaptığı açıklamada, Şanlıurfa’da 2008 yılına kadar SSPE hasta sayısının 300’e yaklaştığını ve 2008 yılından sonra bu rakamın devlet eliyle gizli tutulduğunu söyledi. Çetinkaya, SSPE hastası sayısının fazla olduğunu, iki gün arayla bir SSPE hastası çocuğun öldüğünü ve her gün bir çocuğun da bu hastalığa yakalandığını kaydetti. Hasta sayısının en fazla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görüldüğünü ifade eden Çetinkaya, Şanlıurfa’da bilindiği kadarıyla 300 SSPE hastasının bulunduğuna dikkat çekti. Derneğe kayıtlı bulunan çocukların büyük bir kısmının hayatını kaybettiğini belirten Çetinkaya, devletin bu anlamda bir önlem almasını istediklerini söyleyerek, bu hastalığın tedavisi için kendilerine yardım edilmesini istedi. Çetinkaya, “2008 yılına kadar SSP’
 
hastalarının sayısı bize veriliyordu ancak, daha sonra bu rapor bizden gizlendi. Şuanda derneğe kayıtlı olan SSPE hastaları, her geçen gün daha da ağırlaşıyor ve belli aralıklarla birisi hayatını kaybediyor. Tabi elimizdeki rakamlar sadece kent merkezinde bulunan hastalar, bunun yanında bir de köyde yaşayan hastalar ver, onların sayısını bilemiyoruz” diye konuştu. şeklinde konuştu.
 
“DEVLET BİZİ BAHŞİŞLERLE GEÇİŞTİRİYOR” SSPE hastalığına yakalanan bir diğer hasta Cihan Kaya ise, sırtında açılan yara ile yıllarca yatağa mahkum yaşıyor. Hiçbir şekilde ayağa kalkmayı başaramayan ve sürekli olarak yatağa mahkum yaşamak zorunda olan Kaya, ailesinin maddi sıkıntıları yüzünden yeteri kadar bakım da göremiyor. Cihan’ın babası Sadık Kaya, Urfanatik’e yaptığı açıklamada, “Oğlum aşı sonucu bu hale geldi ve tek bir devlet yetkilimiz gelip de tedavi için uğraşmadı. Sağlık bakanlığı bizimle ilgilenmiyor. Benim oğlum gibi, binlerce SSP hastası var. Bu hastaların tedavisi için uğraşmaları gerekirken, devlet bize bahşiş vererek, bizi geçiştirmeye çalışıyor. Şanlıurfa’yı temsil eden milletvekilleri, bu anlamda bize destek olmaları gerekirken, sesleri çımıyor” dedi.
 
"HASTALIK UZUN ZAMAN SONRA ORTAYA ÇIKIYOR" SSPE hastalığının belirtilerinin davranış bozukluğu, okulda başarısızlık, ilgisizlik, uyuklama hali, yazı yazmanın bozulması olarak sıralanırken, Çetinkaya hastalığın son aşamasında ise zekada düşmelerin, nöbetlerin, hareket bozukluklarının, görme bozukluğunun başladığını, bunun sonunda ise hastanın yatağa bağımlı hale geldiğini kaydetti. Hastalığın ilerlemesi ve tedavisizlik sonra ölümle sonuçlandığını belirten Çetinkaya, “birçok hasta bu anlamda hayatını kaybetti. İlk başlarda hiçbir şey belirmezken, bu hastalık daha sonra belli sorunlarla ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı. "1988-98 ARASI YAPILAN AŞILAR HASTALIĞI TETİKLEDİ" SSPE hastalığının, Şanlıurfa’da çok fazla oranda görülmesinin, geçmiş yıllarda yapılan kızamık aşısının fazla dozda yapılmasına bağlayarak, “1988-1998 yılları arasında tek doz aşı yapılıyordu. Yapılan aşılar aşırı miktarda doz kullanıldığı için çocuklar bugün bu duruma geldi. Koruyucu olarak ikinci dozun yapılmamasından dolayı, bu çocuklar hep riske atılmış durumda. Bu, bilinçsizlikten ileri gelen bir durum. Politikacılar, bununla ilgili bir çocuk doktoruna, bir komisyona danışayım demiyor. Kulaktan dolma bilgilerle, ayrıntısız çalışma yapmamaktan doğmuş bir durum” ifadelerini kullandı. “BİR ÇOCUĞUMU KAYBETTİM”
 
İkiz çocukları olan ve SSPE hastalığı sonucu bir çocuğunun öldüğünü belirten Mahmut Bozancir ise, evlat acısının çekilmez bir durum olduğunu ancak, yetkililerin bu anlamda bir çaba sarf etmediğini dile getirerek, sitem etti. İkiz çocuklarından birinin hayatını kaybettiğini, birinin ise yatağa bağımlı yaşadığını söyleyen Bozancir, “yanlış aşı sonucu bir çouğumu kaybettim, bir çocuğum da yatağa mahkum yaşıyor. Yetkililerden bu durum için yardım istedik yardım eden olmadı. Şimdi bu şekilde yatağa mahkum olan oğluma en iyi şekilde davranmaya çalışıyorum ama yetkililer de bize yardım edip, bunların tedavisi için uğraşmamıza destek olmaları lazım” şeklinde konuştu.
 
“BAKANLAR SSPE’DEN BAHSETMEMİZİ İSTEMİYOR”
 
Kızamık aşısının yanlış uygulanması sonucu, çocukların SSPE’ye yakalandığını anımsatan Çetinkaya, derneklerin bir araya gelerek, tedavi için proje hazırladıklarını, projeyi sağlık bakanlığına sundukların da ise, sağlık bakanlığının kendilerine bu hastalığın konusunu açmamalarını söylediklerini söyledi. Çetinkaya, “İstanbul derneği projeyi hazırlayıp, Amerika’ya gönderdi. Amerika, projeyi onaylayıp bize geri gönderdi. Ama yeterli derece
 
maddi gücümüz olmadığı için yetkililerden yardım istedik ama Sağlık bakanımız bize “bu hastalıktan bahsetmeyin” dedi. Sağlık bakanı, SSPE konusunu gündeme getirmeyin diyor” şeklinde konuştu.
 
“İNSANIN KUŞ KADAR MI DEĞERİ YOK”
 
Geçtiğimiz yıllarda kuş gribinin meydana geldiğini hatırlatan Çetinkaya, kuş gribi tedavisinin kısa sürede yapıldığını ancak, SSPE tedavisinin yapılmadığını söyleyerek, “Türkiye’de kuş gribi meydana geldi, anında tedavi edip, engellediler ama yıllarca yatağa mahkum yaşayan bu insanların sağlığı için uğraşan olmuyor” dedi.
 
“YETKİLİLERİN YÜZÜ KIZARMIYOR”
 
SSPE hastalığının tedavisi için uğraştıklarını ancak, başvurdukları yetkililerin kapıları yüzlerine kapattığını belirten Çetinkaya, “biz hangi yetkilinin kapısına gittiysek, bizden yüz çevirdiler. 2 yıl önce Şanlıurfa valisiyle de görüştüm ama bir sonuç çıkmadı. Gittiğimiz tüm yetkililer, kapıları yüzümüze kapattı” diye konuştu.
 
Şanlıurfa’da bulunan 300 yakın SSPE hastasının yakınlarının tek isteği ise, yetkililerin bir an önce bu sorun için harekete geçmesi. Yetkililerden yardım beklediklerini söyleyen hasta yakınları, yetkililerin menfaat dışında bir iş yapmalarını istediklerini söyleyerek, yetkililerin kendilerine sahip çıkmasını istedi.  


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49