Öne Çıkanlar sosyal medya Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Başkan Beyazgül Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor

Bu haber kez okundu.

Polat, “Bu bir ayrımcılıktır”
Gelir İdaresi Başkanlığının mevzuatında geçen bir maddeden dolayı sol elinde engel bulunan kişiler engelli araç alımlarında uygulanan ÖTV indiriminden faydalanamıyorlar. Gerekçe ise, ÖTV muafiyetli araç alabilmek için aracın hareket ettirici aksamında engele uygun tadilat yapılması gerektiği olarak gösteriliyor. Sosyal medya üzerinde bu konuda ciddi şekilde tepkiler olduğu görülüyor.
Araç almak isteyen engelli vatandaşlar sağlık raporu aldıkları halde Maliye yetkilileri Gelir İdaresi Başkanlığının mevzuatında geçen maddeyi gerekçe göstererek sol kolunda engel bulunan kişilere ÖTV indiriminden faydalanamayacaklarını belirtiyorlar.
Konu ile ilgili Şanlıurfa Bedensel Engelliler Dernek Başkanı Veysi Fırat ve AK Parti engelli Milletvekili aday adayı Habip Polat gazetemize açıklamada bulundu.
Fırat, “Çalışmaların biran önce yapılmasını talep ediyoruz”
Fırat açıklamasında şunları kaydetti; “Bilindiği üzere yüzde 40 engeli bulunan kardeşlerimiz ÖTV indiriminden faydalanabiliyor. Bu anlamda engelli kardeşlerimiz H sınıfı ehliyet alarak maliyeye müracaat ederek ÖTV indiriminden yararlanması mümkündür. Yanlız burada bir sıkıntı yaşıyoruz engelli kardeşlerimiz sıkıntı yaşıyor. Sol kolunda engel olan kardeşlerimiz H sınıfı ehliyet alabiliyor, fakat ÖTV’den faydalanamıyor. Bu konuda TBMM’ye konfederasyonumuz gerekli yazışmaları geçtiğimiz hafta içerisinde başlattı. Demek istediğimiz engelli kardeşlerimizin hepsinin bir kategoriye girmesi yüzde 40 ve üzerindekilerin de hepsinin ÖTV’den faydalanması gerektiğini istiyoruz ve bunu talep ediyoruz. Çünkü engelli engellidir. Eğer bir raporu varsa diğerleri nasıl değerlendiriliyorsa bu kategorideki kardeşlerimizin de aynı şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Gerekli çalışmaların biran önce yapılacağına inanıyorum. Çünkü bu kardeşlerimizin sitemlerini sosyal medya üzerinden takip ediyoruz ciddi şekilde sıkıntılar içerisindeler”
Polat, “Bu bir ayrımcılıktır”
AK Parti Engelli Milletvekili aday adayı Habip Polat, “Aslında yapılan bu bir ayrımcılıktır, nasıl bir ayrımcılıktır.Eğer bir engelli kardeşimiz H sınıfı ehliyet alabiliyorsa, ehliyet almalarında herhangi bir sıkıntı görülmüyorsa engellidir diye engelli ehliyeti kendilerine tahsis ediliyorsa bunun araç alımında ÖTV’den muaf diye bir raporun verilmesi gerekiyor.Eğer hakikaten böyle bir şey yapılmıyorsa sol kolunda problem olan engelli kardeşlerimiz ÖTV indiriminde yararlanamıyorsa tabi ki bu bir ayrımcılıktır.Bu ayrımcılığın ortadan kaldırılması gerekiyor.İnşallah engelli aday adayı arkadaşlarımız var onlardan bir tanesi meclise girerse bunun üzerinde çalışmalarını dilerim”
Mevzuatta geçen madde!
Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.
Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesinin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49