Öne Çıkanlar sosyal medya Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Başkan Beyazgül Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor

Bu haber kez okundu.

Pamukta İlaçlama Sezonu
NACİ ÇETİNDDAĞ/
 
Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde kırmızı örümceğe karşı ilaçlama başlatıldı.
 
Uzmanlara göre ilaçlama çare değildi her bir örümcek 700 tana yavru doğurur  Harranlı çiftçiler yıllardır kırmızı örümcek ve pembe kurt mücadelesi yapılıyor ama sonuç yok
bu günlerde zenk ve örümcek yaygınlaştı .Haşaratlara karşı bu yıl ilaçlama erken başlatıldı.. Çiftçiler” Bu  ilaçlamalar yaklaşık  2 ay boyunca devam edecek .Bu hastalıklardan dolayı pamuklara yaptığımız masraf arttı. Çiftçi sürekli borç içinde bulunuyor. 2003 yılında 1 kilo pamuğu  1 lira 25 kuruşa sattık .10  yıl geçmesine rağmen  tarım girdileri 6 kat artarken  halen pamuk eski fiyatını bulamadı. 1 kilo pamuk 1 liradan satılıyor”
 
Bazı çiftçilerin ne olduğu bilinmeyen ilaçlar kullanması nedeniyle üreyen yaprak bitlerinin pamuklarını yok ettiğini belirten Şanlıurfalı pamuk ürecileri dertli. Tarım Bakanlığının politikasını da eleştiren Şanlıurfalı pamuk üreticileri ve Akademisyenler, yetkililerin sıkı bir denetleme yapıp çiftçileri bilgilendirmelerini istiyorlar. Pamuk üreticileri, gerekli tedbirler alınmadığı ve denetimlerin yapılmadığı takdirde pamuk ithalatımızın 2 katına çıkacağını söylüyorlar.Türkiye ihracatının üçte birini oluşturan tekstil sektörünün ham maddesi olan pamuğun yıldan yıla değişmekle beraber yaklaşık yarısını üretebilen Şanlıurfalı pamuk çiftçileri zor durumda olup,  pamuk ekmekten vazgeçmek üzereler.
    
 
Şanlıurfa'da 30 yıl önce toplam tarım alanının % 15'ini oluşturan pamuk üretimi, sulu tarımın yaygınlaşması ve ekonomik getirisiyle 5 kat artarak % 80'lere ulaşmıştır. Türkiye üretiminin % 50‘den fazla bölümü Şanlıurfa’da üretilmektedir.
 
 
Yeşil Kurt Ve Zenk Rekolteyi Yarıya Düşürüyor
 
Ayrıca bu yıl büyük zarar meydana getiren yeşil kurt kelebeği (Helicoverpa ssp) hayat devresini çevre şartlarına bağlı olarak 21 günde tamamladığını hatırlatan Uzmanlar , “Yeşil kurt, pamuk elde edilecek kozaların oluşmasını sağlayacak taraklardan başlayarak tüm generatif organlarına zarar vererek koza oluşumunu engellemekte, ayrıca oluşan kozalarında içinde beslenerek pamuk oluşmasını engellemektedir. Tüm Türkiye ve Şanlıurfalı pamuk çiftçileri bu yıl hasatta çok üzülecekler, çünkü yeşil kurt ve zenk sayesinde pamuk veriminde ve kalitesinde yaklaşık % 45 ile % 65 arasında bir rekolte kaybı ile karşılaşacaklarıdır.
 
bilimsel ve teknolojik gelişme, ayrıca zaten dünya nüfusu dedemin zamanındaki gibi olmadığı halde doyuramadığımız hali hazırda binlerce insanımız var. Türkiye’nin ve Şanlıurfa’nın pamuk çiftçilerinin de kaliteli ve yüksek verimli pamuk ürünü alabilmesi için yetkililerimizden bizi bilinçsiz tarım yapmakla suçlamak yerine, önümüzü açsınlar. Gölge etmesinler başka ihsan istemiyoruz.”
 
  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49