Öne Çıkanlar urfa urfahaber Şanlıurfada Yağmur Bereketi tesisi ümgeneral Koç Şanlıurfada

Bu haber kez okundu.

Pamuğa rağbet yok
Naci Çetindağ
 
Beyaz altın diye tanınan pamuk artık tarih oluyor 2002 yılından bu yana sürekli zarar eden Türk çiftçisi tam çıkmaza girdi en fazla kaybeden il Şanlıurfa çiftçisi yıllardır tefecinin kapsında faizle borç alarak tarımcılık yapan Gap çiftçisi borçlar katlandı tam çıkmaza girdi aşırı tarım girdileri altında ezilen çiftçi tam iflasın eşiğine geldi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden (TZOB) yapılan açıklamada pamukta ithalatın arttığı, 1995 yılında 113 bin ton olan lif pamuk ithalatının 2012 yılına gelindiğinde yüzde 442.5 artarak 613 bin tona çıktığı ifade edildi. 1990 yılına kadar pamuk ihracatçısı olan Türkiye her yıl artan oranda ithalat yapar hale geldi. Bugün Türkiye, pamuk ithalatında Çin’den sonra gelen ikinci ülke konumunda. Kütlü pamuk veriminin 1995 yılında dekarda 294 kilogram iken, 2012 yılında 475 kilograma yükseldi ve verimde yüzde 62 artış oldu. 2012 yılında elde edilen kütlü pamuk rekoltesi 2 milyon 320 bin ton iken, 2013 yılında yüzde 1.7 düşüşle 2 milyon 280 bin tona inmesi bekleniyor. Türk pamuğunun üretiminde maliyet sorununun çok önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, “Girdi fiyatları, işçilik giderleri ve tarıma yönelik mal ve hizmetlere uygulanan vergi oranlarına, küçük, parçalı ve dağınık işletme yapısının getirdiği sorunlar da eklenince, üretim maliyeti daha da artmaktadır. Bunların yanında pamuk hasadı ve çırçırlama işlemlerinde karışarak lif kalitesini düşüren yabancı maddeler, standardizasyon problemleri ve pamukla ilgili kesimlerin birbirleriyle işbirliği yapamaması gibi nedenler de pamuğun diğer problemleri arasında yer almaktadır” dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49