Öne Çıkanlar sosyal medya Yapılan Çalışmaları Yerinde İnceledi Yeşildirek 14 Yıldır Yıkılmayı Bekliyor 1 yaralı sergı

Bu haber kez okundu.

“Özel Dersler, Bu İhtiyacı Karşılayamaz”
Hükümetin dershaneleri kapatmaya yönelik hazırladığı yasa taslağıyla ilgili Şanlıurfa’dan çeşitli görüşler ortaya atıldı. Vatandaşların büyük kısmı, dershanelerin kapatılması sonrasında birçok sorunun yaşanacağını söyledi.
 
Bugün Türkiye’de mevcut en büyük sorunların başında eğitim sorunu gelirken, hükümetin son hamle yaparak, dershaneleri kapatmaya yönelik yasa taslağı hazırlaması üzerine, dershane sahipleri yanı sıra, öğrenci ve aileler de tedirgin oldu. Dershanelerin kapatılması tartışmaları sürerken, bu sorunu Şanlıurfalılara sorduk.
 
“DERSHANELER KAPATILIRSA DAHA BÜYÜK BÜTÇE HARCAYACAĞIZ”
 
Hükümetin dershaneleri kapatarak, özel ders vererek dershane problemini ortadan kaldıracağını söylemesi üzerine Şanlıurfa’da çocuklarını dershaneye gönderen aileler, özel derslere para harcamakla daha büyük bütçeler harcayacaklarını söyleyerek, dershanelerin kapatılması kararını eleştirdi. Genel anlamda dershanelerin kapatılmasına yönelik tepkiler olurken, aileler devlet okullarında verilen eğitim yetersizliğinden kaynaklı olarak, çocuklarını dershaneye göndermek mecburiyetinde olduğunu söyledi. Konuyla ilgili konuşan Aziz Yavuz, yıllık belli bir ücret ödeyerek, çocuğunu dershaneye gönderdiğini ifade ederek, “ben şimdi çocuğumu dershaneye gönderiyorum, en azından cebimden çıkacak miktar belli. Sabit bir ücret ödedikten sonra çocuğum dershanesine devam ediyor. Dershaneler kapatılırsa ben bu fiyata çocuğuma özel ders verdiremem. Dershaneler, mecburiyetten açılmış, çünkü okullarda verilen eğitimler yetersiz kalıyor. Aileler mecbur kaldıkları için tek çare olarak dershaneleri görüyor ve eğer dershaneler kapatılırsa aileler daha zor durumda kalacak” şeklinde konuştu.
 
“ÖĞRETMENLERİN HALİ NE OLACAK?”
 
Dershanelerde yaklaşık olarak 60 bin öğretmenin görev yapıyor olması, ayrı bir sorun teşkil ediyor. Dershanelerde görev yapan öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı’na kaydırılacak olması yine sorun oluşturuyor. Dershanelerde 5 yıl çalışma şartı, göreve yeni başlayan öğretmenleri zor durumda bırakırken, öte yandan atamayı bekleyen öğretmen adaylarının da umudu tükeniyor. Genel itibariyle dershanelerin kapatılmasının toplumun büyük bir kısmına zarar vereceğini belirten Mahmut Ayaz ise, “dershane demek, eğitim yuvası demek, öğretmenler için kazanç kapısı demek, dershane sahipleri için iş demek sonuç itibariyle bu dershanelerin kapatılması tüm toplumu olumsuz etkiliyor. Umut ediyoruz ki dershaneler kapatılmaz yoksa toplumun büyük bir kısmı zarar görür. Bugün dershanelerde çalışan ortalama 60 bin öğretmen nereye yerleştirilecek, bu insanlara nerede iş verilecek ve öğretmenlerin yanı sıra dershanelerin çeşitli birimlerinde çalışanların hali ne olacak. En önemlisi de dershanelerde okuyan öğrenciler ve insanların aileleri ne olacak?” ifadelerini kullandı.
 
“ÖZEL DERSLER, BU İHTİYACI KARŞILAYAMAZ”
 
Hükümetin dershaneleri kapatarak, okullarda hafta sonu günlerinde özel ders vereceklerini söylemesi üzerine, bu şekilde eğitim ihtiyacının karşılanamayacağını söyleyen Nedim Yazar, dershanelerin belli bir sisteme oturduğunu ve bu sistemi yeni baştan bozmanın bir anlam ifade etmeyeceğini söyleyerek, “benim de 2 tane çocuğum dershaneye gidiyor, böyle tam bir sisteme oturmuşken, bu sistemi bozmanın bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Okullarda özel ders verileceği söyleniyor, aileler bu durum karşısında nasıl hareket edecek? Özel derslere para mı yeter, şimdi en azından ne
 
ödeyeceğimizi biliyoruz. Dershaneler kapatılırsa veliler çaresiz kalacak ve mevcut sorunlar daha da karışık hale gelecek. Ailelerin, dershane sahiplerinin ve öğrencilerin faydası için dershanelerin katılmaması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
 
“DEVLET YAPIYORSA BİR BİLDİĞİ VARDIR”
 
Öte yandan dershanelerin kapatılmasına olumlu yaklaşanlar da var. Devlet eliyle kapatılacak olan dershanelerde devletin her şeyi planladığını söyleyen Bekir Zencir de, sürecin takip edilmesinde fayda olduğunu ve her şeyin yerli yerince oturacağını söyleyerek, “yani şimdi devlet bu şekilde davranıyorsa, bir bildiği vardır ki bu şekilde adım atıyor. Daha fazla karışıklık olacağını düşünmüyorum, öğretmenlerin bir şekilde ataması yapılır, dershaneler de özel okullara dönüştürülür belki. Öyle olursa ciddi anlamda sorunlar yaşanmaz. Bence toplum olarak, devletin vereceği son kararı beklemeliyiz” şeklinde konuştu. Ali ÇETİNKAYA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49