Öne Çıkanlar Yine Halkın İçinde mıllı bırlık ve kardeslık getirildi boks restore

Bu haber kez okundu.

“Oy İsteyen Çok, Yardımcı Olan Yok”
 Ispanak toplayarak, günde 15 lira kazanan Zerrin Sağlam, Şanlıurfa’daki çiftçilerin işçileri ucuza çalıştırdıklarını söyleyerek, tarım işçilerinin yevmiyelerinin yükseltilmesini istedi.

-Şanlıurfa’da tarım işçiliği çok ucuz olduğu için, vatandaşların büyük kısmı il dışına tarım işinde çalışmaya gidiyor.

Türkiye’nin en çok tarım arazisine sahip olan Şanlıurfa’da, işçi yevmiyeleri düşük olduğu için, işçilerin büyük bir kısmı il dışına göç ederken, il dışına çalışmaya gidemeyenler ise, Şanlıurfa bölgesindeki çeşitli tarım işinde ucuz fiyata çalışıyor. Gurbette yaşamanın zor olduğu gerekçesiyle, kendi ilinde çalıştığını söyleyen Sağlam, işçi ücretlerinin çok düşük olduğunu söyleyerek, mecbur oldukları için ucuz ücrete rağmen çalıştıklarını söyleyerek, “il dışında tarım işçilerinin günlüğü 30 ile 50 lira arasında değişirken, bu ücret Şanlıurfa’da 15 lira oluyor. Türkiye’nin en büyük tarım arazisine sahibiz ama arazi sahipleri işçilerin değerini bilmiyor, ucuz fiyata çalıştırıyorlar” ifadelerini kullandı.

“OY İSTEYEN ÇOK, YARDIMCI OLAN YOK”

Seçim dönemi olması sebebiyle bütün siyasi partilerin kendilerini tarlada ziyaret ettiğini ve daha önce de aynı durumlarla karşılaştıklarını söyleyen Sağlam, seçim öncesinde siyasetçilerden yardım sözü aldıklarını ancak, seçim sonrası siyasetçilerin kendilerine uğramadığını söyleyerek, “halimizi gören yok, durumumuzu bilen yok” dedi. Sağlam, Şanlıurfa’da tarım işçilerinin ücretlerinin artırılması için siyasilerin devreye girmesi gerektiğini söyleyerek, “Daha önceleri çocuklarımla birlikte Yozgat, Konya ve Afyon gibi illere tarım işinde çalışmaya gidiyorduk, oradaki insanlar bizimle alay ediyorlardı. Bizim bölgemiz en çok araziye sahip olan bölge olmasına rağmen, bizler gidip başka illerde çalışıyoruz. Son 3 seneden beri il dışına gitmiyoruz, kendi memleketimizde çalışıyoruz ancak, ücretlerimiz çok düşük. Bu aralar bütün siyasi parti adayları gelip bizden oy istiyorlar. Bu zamana kadar sürekli oy verdik de ne oldu? Bize yardım eden olmadı, durumumuza el atan çıkmadı. Şimdi kime oy verelim, kime güvenelim” diyerek, siyasetçilerin kendilerine sahip çıkmasını istedi.

“EKMEĞİMİZİ KAZANMAK İÇİN BU DURUMA KATLANIYORUZ”

Ucuz ücrete rağmen çocuklarına bakmak ve geçimini sağlamak için zor işçiliğe katlandığını söyleyen Sağlam, kendisi gibi diğer işçilerin de aynı durumda olduğunu söyleyerek, “bu durumda sadece ben değil, benim gibi onlarca kadın bu şekilde çalışıyor. Biz sadece seçim zamanı değil, her zaman bize sahip çıkılmasını istiyoruz. Hakkımızı savunan birilerinin olmasını istiyoruz. Ücretimiz çok düşük olmasına rağmen, çalışıyoruz, çünkü mecburuz. Evimize ekmek götürmek zorundayız, çocuklarımıza bakmak zorundayız. Bu kadar çalışıyoruz, emeğimizin karşılığını almak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Şanlıurfa’daki tarım işçileri ucuz ücretten şikayetçi olurken, arazi sahiplerinin ücretleri artırmasını ve siyasilerin de bu anlamda kendilerine destek çıkmasını istedi.

10 SAAT ÇALIŞIP, 15 LİRA ALIYORLAR

Sabahın erken saatlerinden itibaren tarlaya geldiklerini ve akşama kadar çalıştıklarını söyleyen bir diğer tarım işçisi Leyla Yatmaz ise, uzun süre çalıştıklarını ve aldıkları ücretin

kendilerine yetmediğini söyleyerek, işçi ücretlerinin artırılmasını istedi. Günde 15 lira kazanarak, 3 çocuğunu okutmaya çalıştığını söyleyerek, bu paranın kendilerine yetmediğini ancak, başka çareleri olmadığını söyledi. Yatmaz, şunları kaydetti: “benim okula giden 3 tane çocuğum var. Çocuklarımı okutmak için bu işte çalışmak zorundayım, buradan kazandığım para yetmiyor ama mecburuz. Yapacak başka bir işimiz yok, eşim de bazen benimle birlikte burada çalışıyor, bazen de başka gündelik işlere gidiyor.”

“ÜCRETİN ARTMASI İÇİN ÇİFTÇİLERE DESTEK VERİLMELİ”

Tarlada çalışan işçilerin büyük kısmı ücretlerin düşük olduğundan şikayetçi olurken, bazı işçiler de ücretlerin artması için çiftçilere destek verilmesi gerektiğini söyleyerek, çiftçilerin de fazla bir kazancı olmadığını söyledi. Konuyla ilgili konuşan İsmail Çelik, “bölgedeki çiftçilerin fazla bir kazancı olmuyor ki, işçilere kazandırsın. Bölgemiz, batı illeri gibi değil, oradaki çiftçilere daha fazla destekleme veriliyor, oraların kazancı fazla oluyor. Bizim burada tarla sahipleri fazla kazanamadığı için, işçileri düşük ücretle çalıştırıyorlar. İşçi ücretlerinin artması için önce çiftçilerin kazanması lazım” dedi.

“HAVA SOĞUK OLDUĞU İÇİN ÇOCUKLAR HASTALANIYOR”

Bebeğiyle birlikte tarlaya çalışmaya gelen kadınlar da çocukları küçük olduğu için evde bırakamadıkları, tarlaya getirince de soğuk havada hastalandığını söyledi. Emine Söylemez adındaki vatandaş, 1,5 yaşındaki bebeğini alarak, çalışmaya geldiğini ve bebeğinin hastalandığını söyledi. İş aksar diye bebeğini hastaneye götüremediğini söyleyen Söylemez, “bebeğim daha 1, 5 yaşında, evde yanına bırakacak kimsem olmadığı için yanıma getiriyorum. Özellikle sabah saatlerinde havalar çok soğuk oluyor, soğuk havalardan dolayı bebeğim hastalandı ve doktora da götüremedim. Bu sefer kazandığımız paranın hepsini hastanelere harcıyoruz” şeklinde konuştu.

Tarım işinde çalışan işçiler, daha az süre çalışmak ve ücretlerinin artması için yetkililerin seslerini duymasını istedi. (Ali ÇETİNKAYA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49