Öne Çıkanlar buyuksehır sanlıurfa Başkan Kuş Başkan Kuş: Geleceğe bırakacağımız en büyük miras Türkiye Cumhuriyetidir Akabede araç takla attı

Bu haber kez okundu.

Ovada çocuk olmak zor!
Şanlıurfa’da 2014-2015 ders zili çaldı ama dar geçimli  ailelerin çocukları okullar açılmasına rağmen olmaları gereken asıl yerde değiller. Çocuklar pamuk tarlasında ailelerine bütçelerin katkıda bulunmak için pamuk topluyorlar.
Türkiye'de olduğu gibi Şanlıurfa'da ada 15 Eylül Pazartesi günü yeni eğitim ve öğretim yılı için ders zili çaldı. Milyonlarca öğrenci okulun yolunu tutarken tarım işçilerinin çocukları okul yerine yine pamuk tarlasına gitmek zorunda kaldı. Ancak ailelerine maddi katkıda bulunmak zorunda olan çocuklar, okul sıralarında olması gerekirken tarlada pamuk topluyor, kendilerinden büyük olan çuvalları taşıyor. Şanlıurfa’da sabah 7’de tarlada pamuk toplamaya başlayan yaşları 8 ile 14 arasında değişen çocuklar, pamuk sezonu bitene kadar okula gidemeyecek. Okula arkadaşlarıyla birlikte gidememelerinin nedeni ise yoksul olmaları.
Okula geç başlayacak olan çocuklara derslerinde geri kalıp kalmayacakları sorulduğunda, çalışkan olduklarını ve çok çalışarak arkadaşlarına yetişebileceklerini, bunun kendileri için sıkıntı olmadığı cevabını verdiler. En az iki ay daha sürecek olan pamuk sezonu bitmeyene kadar okul sıralarında olması gereken çocuklar tarlada çalışmaya devam edecek.
Harran ovasında çocuk olmak farklıdır. yoksul kesimin çocukları okula bir ay sonra başlıyor onlar aileleriyle birlikte pamuk tarlasında pamuk toplamak zorunalar.
Şanlıurfa Haliliye ilçesi Mamuca mahallesinde  ilköğretim 4 sınıf öğrencisi Mahmut Kır kardeşi 6 sınıf öğrencisi  Hasan Kır 20 lira yevmiye ile çalışıp geçim sağlıyorlar
Bir başka aile ise Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesi Sağlık mahallesinden  ilköğretim okulu 8 sınıf öğrencisi İbrahim Tatlı 6. sınıf öğrencisi Yasin Tatlı, Ulucanlar ilköğretim 4 sınıf öğrencisi Ali Tatlı Yardımcı mahallesi lise  1 sınıf öğrencisi Abitcabir Çetindağ okul yerine pamuk tarlasında pamuk topluyorlar onların aileleri yoksul ailelerin bütçelerine katkıda bulunmak için çalışmak zorundalar hepsinin ayrı bir hikayesi var onlarda diğer arkadaşları gibi okuyup öğretmen, doktor olmak istiyorlar ama onların aileleri yoksul aileleriyle beraber pamuk topluyorlar okula gecikmeli gidiyorlar.
Pamuk toplayan çocukların başka bir sorunu ise Suriyeli çocukların pamuk toplaması Suriyeli aileler çocuklarıyla beraber ucuz bir maliyet ile pamuk toplaması Harran ovasında yoksul kesimi etkiledi yoksul kesim sezonluk iş ile geçinmeye çalışken Suriyelilerin pamukları ucuz toplamak istemesi yoksul ailelerin tepkisine neden oldu. 
Ovada yoksul aileler, sezonluk pamukta çalıştıkların geçimlerini bu şekilde sağladıklarını belirten aileler okul açıldığında çocuklarımız okula gitmiyor bize yardımcı oluyor. şimdi Suriyeli aileler gelip te ucuz bir fiyatla ekmeğimizi almalarına izin vermeyeceklerini belirtiler.(Naci ÇETİNDAĞ) 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49