Öne Çıkanlar Yapılan Çalışmaları Yerinde İnceledi Yeşildirek 14 Yıldır Yıkılmayı Bekliyor Arap Dünyası İşadamları Heyetini Kabul Etti 1 yaralı sergı

Bu haber kez okundu.

Ovada bilinçsiz sulama
Naçi Çetindağ
 Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Şahin alan mahallesinde DSİ ait sulama kanaletlerin tıkalı olması nedeniyle kanal suları mahalleyi göle çevirdi. Bir yandan bilinçsiz sulama bir yandan kanaletlerden taşıyan suyun taşıması israfın boyutunu ortaya çıkarıyor.
Harran’a hayat veren sulama kanaletlere atılan çöplerden dolayı sular dışarı taşıyor. kanaletlerden taşıyan sular Şahin Alan mahallesine gölete çevirdi.
Harran Ovası’nda yoğun pamuk tarımı ile birlikte bilinçsiz sulama ve tarım yöntemlerinin uygulanması sonucu taban suyunun yükselmesi, tuzlanma, erozyon gibi problemlerin her geçen yıl büyüdüğü bildirildi. Aşırı sulamayla birlikte taban suyu seviyeleri, ovanın güneyi başta olmak üzere toprak yüzeyinde görülmeye başlandı. bununla birlikte  kanaletlere atılan çöplerden dolayı sular dışarı taşıyor. kanaletlerden taşıyan sular boşa akıyor hem toprak çoraklaşıyor hemde su israfı oluyor.
Şanlıurfa'nın Harran Ovası'nda, yanlış sulama ve kanaletlerden akan sular nedeniyle özellikle Harran ve Akçakale ilçelerinde binlerce dönümlük arazinin kullanılamaz hale geldiği belirtiliyor. Uzmanlar, Harran Ovası'nda 150 bin dönüm arazinin tuzlanma nedeniyle kullanılamadığını, bölgenin yüzde 30-40'ının aynı tehditle karşı karşıya olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlar çiftçiyi çok sulama yerine uygun sulama tekniklerini kullanmaları konusunda uyarıyor. kanaletler atılan çöplerin temizlenmesi su israfını  neden olduğubelirtildi. 


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49