Öne Çıkanlar Şanlıurfada Yağmur Bereketi İlçe Genelinde Yol Yapım Atağını Sürdürüyor ümgeneral Koç Şanlıurfada Urfada çalıntı 170 motosiklet ele geçirildi gıda

Bu haber kez okundu.

Ovada  Bilinçsiz Sulama Devam Ediyor

1995 Yılından Bu Yana Güneydoğu Anadolu Projesi (Gap) kapsamında yaptırılan Atatürk Barajı'nın suyuyla beslenen Harran ve Akçakale Ovası'nda bilinçsiz sulama yüzünden suni ırmaklar oluştu. Su, verimli topraklarla birlikte suriye'ye gidiyor.

Atatürk Barajı'nın suyuyla beslenen Harran ve Akçakale Ovası'nda bilinçsiz sulama yüzünden oluşan suni ırmaklar, toprakları tehdit ediyor, birçok köy yolu biriken su yüzünden geçilemez durumda.Harran’a hayat veren sulama kanaletlerinde sular dışarı taşıyor. Kanaletlerden taşıyan sular Yardımcı, Sağlık, Horoz mahallelerin arasındaki ulaşımı engelledi. Bilinçsiz bir şekilde sulama yapan çiftçiler tarlaya fazla su verince tarladan taşıyan su mahalle yollarını suyla kapladı.

Şanlıurfa'da madalyonun iki yüzünde ayrı ayrı sorunlar yaşanıyor. Bir tarafta vatandaş susuzluktan şikâyet ederken, bir tarafta da fazla sudan dolayı topraklar elden çıkıyor. Bilinçsiz sulamanın toprakta çoraklaşmaya ve taban suyunun yükselmesine neden olduğunu tarım yetkililerinin bildirmesine rağmen, vahşi ve bilinçsiz sulamadan dolayı araziler yok olma ile karşı karşıya. Öte yandan, aşırı sulama ile birlikte taban suyu seviyeleri, ovanın güneyi başta olmak üzere toprak yüzeyinde görülmeye başlandı.

Bol suyun verildiği ovada sular, boşa akıp yolları tahrip ediyor. Bir çok kırsal mahalle yolu, akan sular nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Bazı yollarda ise adeta göletler oluştu. Yoldan geçmeye çalışan araçlar suyun içinde kalıp arıza verirken yarılan yollardan geçmeye çalışan sürücüler adeta ölüme davetiye çıkarıyor, verimli topraklar ise suya kapılıp gidiyor

Yanlış sulama ve kanaletlerden akan sular nedeniyle özellikle Harran ve Akçakale ilçelerinde binlerce dönümlük arazinin kullanılamaz hale geldiği belirtiliyor. Uzmanlar, "Arazide yaptığımız çalışmada çoğu arazide pamuk tarlalarında, mısır tarlalarında aşırı sulama alanı, sulamaların arazide göllendiği görüldü. Bilinçsiz sulama konusunda Çiftçilerimiz bilgilendiriliyor, bu aşırı sulamadan dolayı topraklarımız çoraklaşmaktadır. Fazla suyun fazla ürün olmadığı konusunda çiftçilerimiz uyarıyoruz fakat yinede bu tür görüntüler çıkıyor."dediler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49