Öne Çıkanlar sosyal medya Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor 1 yaralı

Bu haber kez okundu.

Nar Çeşitleri Üretime Kazandırılıyor
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından yerel nar çeşitleri koruma altına alındı.
Bu çalışma ile GAP bölgesinde nar çeşit ve tiplerinin bölge koşullarına uyum kabiliyetleri araştırılarak ekonomik anlamda en iyi performans gösteren tip ve çeşitlerin bölge üreticisine tanıtılması hedefleniyor. Yerel genotiplerin özelliklerinin belirlenmesi, muhafazası, bu çeşit ve tiplerle bahçe tesisinin sağlanması ise amaçlaedan bir diğerini oluşturuyor.
Denemede yerel nar genotiplerinden Suruç narı, Urfa narı, Karaköprü narı, Katina narı, Zivzik narı gibi 22 adet, Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilen 5 adet yeni nar çeşidi ve Ege Bölgesinden 5 adet yeni nar çeşidi ile birlikte toplam 32 adet nar çeşit ve tipi kullanılacak.
Çalışmada verim ve kalteye yönelik özellikler ile değerlendirilerek GAP bölgesinde en iyi performans gösteren çeşit ve tipler belirlenecek.
Deneme Akçakale-Suruç yolu 17.km‘sinde bulunan GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ait Gündaş Araştırma istasyonu alanında 2018 yılına kadar yürütülecektir.
Proje ile ilgili görüşlerini aldığımız GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Hüseyin Arslan şunları kaydetti; “Nar malumunuz bölgemizin kadim bitkilerinden biridir. Nar yetiştiriciliği kültürü Urfa’da mevcut. Bunu şundan anlıyoruz, Karaköprü narı, Suruç narı, Urfa narı gibi adlarla anılan narlarımız var. Bizde bölgemizde tarımı yapılan fakat yok olmaya yüz tutmuş nar genotiplerini toplayarak, bunların gen kaynaklarının muhafazası amacıyla Gündaş istasyonumuzda dikimlerini gerçekleştirdik ve Bakanlığımıza bu projenin desteklenmesi amacıyla bir proje sunduk. Bu çalışmalarla ekonomiye çok olumlu katkıları olacak yeni çeşitleri tescil ettirip ekonomiye kazandırmaya çalışacağız. “ Dedi.
  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49