Öne Çıkanlar sosyal medya Şanlıurfaspor Nazili Belediyespor polis 1 Ölü Suriyelilerin Girişimciliğe Teşviki İçin Düğmeye Basıyor

Bu haber kez okundu.

Müzik Sempozyumu 63 Bildiri İle Tamamlandı

Yurt içi ve yut dışından çok sayıda akademisyenin katılım gösterdiği Sempozyum, GAP TEM'de 3 gün süren oturumlar ve bildirilerin sunulmasının ardından düzenlenen genel bildiriler ile tamamlandı.

Geçmişten bugüne müziğin her alanda etki gösterdiği müzik şehri Şanlıurfa’da, Şanlıurfa Müziğinin hak ettiği yere gelmesi için bilimsel kaynak oluşturuldu. 3 gün boyunca düzenlenen oturumlarda 63’e yakın bildiri görüşülüp sunulurken Şanlıurfa müziği hakkında akademik çalışmalar yapıldı.

Oturumların kapanış senfonisine katılarak katılım gösteren tüm bilim insanlarına teşekkür eden Başkan Nihat Çiftçi, Müzik şehri Şanlıurfa’nın dünyada hak ettiği yere gelmesi için çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

Kapanış konuşmasını yapan Başkan Nihat Çiftçi, “Müzik evrenseldir, Şanlıurfa müziğini bir Sempozyum ile değişik bakış açıları ile bilimsel bir şekilde hocalarımız tarihini, sebeplerini, sonuçlarını, zenginliklerini, coğrafyasını ve millet olarak onun yaşayış şeklini masaya yatırmış durumdadır. Genel olarak baktığımızda insan doğa ile temas kurduğu an bir rüzgâr ile ağaçların çıkarmış olduğu ses müziği oluşturur. Bir akarsuyun çıkardığı ses, çölde bir kumun Sirkülasyonu ve börtü böceğin çıkardığı ses aslında ham müziği oluşturur. Bu sefer insanoğlu tarafından da insani duygulardan geçirmek sureti ile notalar ile destekler. Müziği biraz evrensel boyutta değerlendirdiğimizde aslında insanlar arasında nasıl bir bağ kuracağını nasıl bir iletişim aracı olacağını oluşturur, müzik bir barıştır ve müzikli hiçbir kavga göremezsiniz dünyada”

“URFA MÜZİĞİ TARİHİ BULGULARIN IŞIĞINDA TARTIŞILIP GÖRÜŞÜLDÜ”

Urfa Müziği tarihi bulguların ışığında tartışılıp görüşüldüğünü belirten Başkan Nihat Çiftçi, “12 bin yıllık olan bu şehrimizde geçmişten gelen toplum içerisindeki bu yaşam tarzını Bilim adamlarımız sayesinde elde edilecek dokümanlar ile sınırlar ötesine taşıyalım. Şanlıurfa müziği ile ilgili bir kaynak yok ise bu değeri diğer ülkelere, diğer kıtalara transfer edemeyiz. Şehrimiz adına bizler uygulayıcılarız, bilim adamlarımızın sunmuş olduğu zengin bilimsel araştırmalarını uygulayan kişileriz. Şükürler olsun ki toplum hafızası ile dilden dile sesten kulağa ve ömürden ömüre taşınarak bu kültürümüzü geleceğe taşımak için bilimsel bir çalışma yaptık”

MÜZİK ZENGİNLİĞİMİZ, SOKAKLARDAN BAŞLIYOR

“Bilim adamlarımızın yapmış olduğu bu değerlendirmelerin bizim için çok önemli bir zenginlik olduğu belirtmek istiyorum” diyen Başkan Nihat Çiftçi, “ Şehrin yöneticileri olarak elde edilen bilgileri bir rehber olarak kabul edeceğiz. Zengin bir şehir olduğumuzu biliyoruz, farklı yorumlar ve kavramlar bir zenginliktir aslında. Ortada bir şey var ise karmaşa ile sağlanır ve bu karmaşa içerisinde bilime dönüşen bu kavramları sistematik bir hale dönüştürerek doğru bir şekilde gelecek nesillere kaynakları ile aktarmaktır amacımız. Bilim adamlarından beklentimiz de budur. Sokakta bir karmaşa olabilir ama kütüphanede sisteminize edilmesi lazım.

ŞANLIURFA, UNESCO MÜZİK ŞEHRİ OLMA YOLUNDA EMİN ADIMLAR İLE İLERLİYOR

Şanlıurfa olarak UNESCO’ya müracaat ettiklerini belirten Başkan Nihat Çiftçi, “UNESCO’ya müracaatımız birçok şeyi ifade ediyor, biz bir müzik şehriyiz diyoruz ve şehrimizi bu şekilde yorumluyoruz. Dolayısı ile tarihimizin bize getirmiş olduğu bu mirası uluslararası anlamda UNESCO tarafından tescil görmesini istiyoruz. Tabiki reklamı ve tanıtımı ile bu şehrimize birçok değer katacak ve standardını verecek. Artık bizler bir müzik faaliyetine girdiğimizde standart bir bakış açısı ile hareket edeceğiz” diye konuştu.

“TÜRKİYE ÇAPINDA BİR KONSERVATUAR OKULU KURMAK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ”

Müzik şehri Şanlıurfa’da Büyükşehir Belediyesi olarak Konservatuar Şube Müdürlüğünü kurduklarının altını çizen Başkan Nihat Çiftçi, “Türkiye çapında bir konservatuar okulu kurmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amacımız kurmuş olduğumuz konservatuar şube müdürlüğümüzü güçlendirip ülke çapında Belediye olarak bir konservatuar okulu kurmaktır, Şanlıurfa’ya da bu yakışır. Büyükşehir Belediyesi olarak ilgili arkadaşlarımızla Şanlıurfa’da sıra gecesi gösterimi yapan iş yerlerini eğitime tabi tutacağız ve bunları rutin olarak denetleyeceğiz” diye konuştu.

ÖZBEK; BU ANLAMLI SEMPOZYUMDAN DOLAYI BAŞKAN ÇİFTÇİ’YE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Ünlü sanatçı Mehmet Özbek ise, “Her türlü yenilikte ve atılımda önde olan sayın başkanımız Nihat Çiftçi bu konuda şahsiyetini öne koydu aydın yürüyüşü ve hareketleri ile bu sempozyumun hazırlanmasına fırsat verdiler. Bu bakımdan sayın Başkanıma ve Harran Üniversitesine çok teşekkür ederim. Bu sempozyum da gördük ki Urfa müziği tanınmıyor, Urfa müziği hakkında heveskarların boş kendilerine göre Urfa müziği hakkında bilgi sahibi olduklarını gösterecek kitaplar yazmışlar. Müzik ile ilgisi olmayan kişilerin, müzik bilgisi olmayan ve nota bilmeyen kişiler kitap yazıyorlar buda yaygın yanlışlıkları ortaya çıkartıyor. Bunun içinde öncelikle bilinçlenip bunu akademik anlamda müzik bilgisi olanlar tarafından ortaya çıkarmamız lazım. Ayrıca Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde kurulacak olan konservatuarın çok isabetli olduğunu düşünüyorum. Bu konservatuarda Urfa müzik eğitimi başta olmak üzere Türkiye çapında bir müzik eğitimi veren bir eğitim anlayışının olması bizleri sevindirecektir. Bu devlet konservatuarı değil Belediye Konservatuarıdır, başta Bursa ve Denizli olmak üzere Belediye Konservatuarları son derece büyük bir ciddiyetle çalışmaktadırlar. Sayın Başkanımızın emirleri doğrultusunda biz o konservatuarların müdürlerini buraya davet ettik ve bir ön çalışma yaptık. Çok değerli kararlar alarak yol ve rota çizdik. İkinci değinmek istediğim konu ise Sıra Gecesi tabirinin artık anlaşılabilmesi için tiyatral olarak gerçek sıra gecesi kültürünün yaşatılması ve bununla ilgili insanların bilinçlendirilmesidir” diye konuştu.

Şanlıurfa Müziğinin tarihi ve her dönemdeki müziği ile ilgili bilgi veren Harran Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Abdullah Ekinci ise, “Belediyemizin, Üniversitemizin ve bilim heyetindeki arkadaşlarımızın böyle bir Sempozyumu düzenlerken vermiş olduğu çabadan dolayı teşekkür ediyorum. Önceden de düzenlediğimiz Sempozyum sonlarında şehrimize dair ne kadar çok şey bilmediğimizi şehri çalışan bir akademisyeniolarak belirtmek istiyorum. Bu Sempozyumlar kente dair bilmediklerimizin tespitidir. Bu Sempozyumu Belediyedeki arkadaşlarımız ifade ettiklerinde bunun çok ciddi bir şekilde problem oluşturabileceğinin kaygısı bizde oluştu. Çünkü müzik ile dolu dolu yaşayan bir kentten bahsediyoruz. Bu alanda ömrünü tüketen birçok ağabeylerimizin çalışmaları var. Bizleri zaman zaman geri çekilme isteklerimize dahi fırsat vermemeye çalışan Belediyemizin bürokratlarına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Doç. Dr. Hüseyin Akpınar’da, Şanlıurfa’nın müzik hazinesi olduğuna değinerek bu anlamlı Sempozyumda da emeği geçen Büyükşehir Belediyesi yöneticilerine teşekkür etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49