Öne Çıkanlar Vali Erin urfa sanlıurfa trafık kazası urfa haber

Bu haber kez okundu.

Müftü Açık, ‘Cuma Hutbesi yerine bir Kuran ziyafeti sunmak istiyoruz’

İl Müftüsü İhsan Açık basın mensupları ile bir araya geldi. 5 yıldır il müftülüğü yapan İhsan Açık bu süre zarfında yaptığı çalışmaları basın mensupları ile paylaştı. Yaptığı açıklamada İl Müftüsü, nikah kıyma talebinin vatandaşlardan gelen bir talep olduğunu devletimizin de bundan dolayı bu kararı aldığını belirterek Şanlıurfa’da müftülük kadrosunda bulunan memur eksikliğini ne de değindi.

‘Fetö olayları çalışmalarımızı biraz yavaşlattı’

"Bugün itibariyle İl Müftüsü olarak ben 5'inci yılımı tamamlamış oldum.” Diyen Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, “İl Müftülüğü ve 13 ilçemizle birlikte din hususunda güzel şeyler yapma gayemiz var. Bu din hizmetlerimizin halka duyurulması hususunda da sizlerin büyük gayreti var. Bizim 2 bin civarında personelimiz var, 13 ilçe müftümüz, 3 müftü yardımcısı, vaizleri, müezzinleri ve memurlarımızla hizmet vermekteyiz, din hizmetini sunuyoruz. 2 yıldan bu yana kurumumuz FETÖ işleriyle uğraştığından dolayı din işlerinde biraz yavaşlama oldu. Fakat tekrardan şu anda yeniden din hizmeti sunma adına ilçe müftülüklerimizle birlikte güzel işler yapılmaya başlandı. Biz Cumartesi ve Pazar köyler dolaşılarak hem vaizlerimiz hem de Kuran kursu hocalarımız köydeki vatandaşlarımıza din hizmeti sunabilmek adına ayağa gidiyorlar. Aşağı yukarı 3 haftadır da çok iyi bir karşılık alıyoruz. Bizim hedefimiz ulaşılmadık bir köy kalmayacak. Yarın öbür gün kimse bize ahirette din hizmetini alamadım, duymadım dememesi için uğraşıyoruz. Bir de bu hesabın öteki tarafta da olduğuna inandığımız için din hizmeti sunma anlamında bir gayretimiz var." dedi.

‘Cuma Hutbesi yerine bir Kuran ziyafeti sunmak istiyoruz’

"En yakında bir Kuran ziyafetimiz olacak, Cuma namazından önce olacak. Cuma Hutbesi yerine bir Kuran ziyafeti sunmak istiyoruz.” Cümlelerini söyleyen İl Müftüsü İhsan Açık, “Mutlaka iki haftada bir, herhangi bir camimizde Kuran ziyafeti olmasını hedefliyoruz. Bazen Eyyüp Peygamber Camii'nde bazen Dergah Camii'nde ya da Karaköprü'de cemaati ve alanı geniş olan camilerimizde böyle bir program düzenleyeceğiz. Ayrıca konferanslarımız devam edecek, mutlaka bir konferansımız olacak. Zaten Urfa şiiri çok sevmiş. Şair Nabi gibi dahi şairi yetiştirmiş bir yer, Şair Nabi'nin de uzmanı olan Hayati İnanç'ı getirerek bir nevi yeni nesle de şiiri sevdirme anlamında onu getirdik. Önümüzdeki günlerde 30 Kasım'da hadis profesörü Zekeriya Güler hocamız gelecek. Mevlit Kandili programını birkaç haftaya yayacağız. Her hafta birkaç okul gezilerek okullarda bir nevi din hizmetini ayağa götüreceğiz. Bilindiği gibi bazı kurumlarımız işbirliğimiz ve paydaşlığımız var. ASPİM ile özel gündemlerimiz var. Şehit aileleri başta olmak üzere sevgi evlerine de ulaşmaya çalışıyoruz, onlarla program yapıyoruz. Her KYK yurduna vaiz ve Kuran kursu hocası göndererek oralarda da sohbet ve derslerimiz devam ediyor. Kızılay ve Yeşilay gibi STK'larla da işbirliklerimiz oluyor. Yeşilay ile madde bağımlığı ile ilgili programlarımız olacak. Uyuşturucuya bulaşmış kardeşlerimiz de var, onlarında bu bataklıktan kurtulabilmesi adına diğer kurumlarımızla işbirliği yaparak faaliyet göstereceğiz. Bu yıl 4-6 yaşa daha çok önem veriyoruz. Özellikle ikinci dönemde verdiğimiz bu ağırlığı daha fazla da arttırmak istiyoruz. 4 yaşına girmiş bir çocuğu Kuran'la ve din bilgisi ile buluşturmak istiyoruz. 4 yaşındaki bir çocuğa Allah'ın dinini ve peygamberin güzel ahlakını öğretmek istiyoruz. Bu anlamda da Milli Eğitim Bakanlığı'nın Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili bir protokolü var" diye konuştu.

350 İmama ihtiyacımız bulunuyor

"Bunlarında dışında yapmamız gereken birçok görevler var.” Diyen İhsan Açık, “Sorunlar yok mu, sorunlarımız tabii ki de çok fazla. Fakat sorunları biz sorunları dert edinmek değil sorunların çözümü noktasında kendimizin çözebildiklerini çözmek istiyoruz. Bazı sorunlarımız da var bunlar da zamana yayılacak. Mesela bir tanesi de kadroyla ilgili...Şu anda 250 civarında kadromuz var. 100'de kadrosuz cami düşünürseniz şu anda 350 tane imama ihtiyacımız var. Yakın zamanda kadrolar gelecek, onlarla daha da güçlenerek din hizmetini alanda daha iyi yapabilmeyi sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

‘Şuan Kıyacağımız nikahın geçerliliği olmaz’

"Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde bir müftünün nikâh kıymasını değerlendiren müftü Açık, bu nikâhın geçerliliğinin olmadığını söyleyerek, “Henüz gelen bir karar olmadığı için bu arkadaşımız, belediyeden aldığı yetkiyle nikâh kıymıştır. Dolayısıyla belediye başkanlığının izniyle kıyılmış bir nikâh oluyor. Evet, nikâh yetkisi verildi ancak henüz bize bir yazı gelmedi. Yani şuan kıyacağımız nikâhın bir geçerliliği olamaz çünkü kayıt yaptıramıyoruz. Dolayısıyla şuan için bize yazı gelmediği için nikâh kıyamıyoruz. Diyanet işleri başkanlığında tüm çalışmalar tamamlanınca bize bildirilir ve o zaman nikâh kıyabileceğiz." İfadelerini kullandı.

‘Camiler dahil israf yapılmasına karşıyız’

İl Müftüsü İhsan Açık son olarak israf konusuna değindi. Bu konuda cami dahi olsa israf yapılmasını istemediklerini söyleyen Açık,“İsraf konusunda sıkıntımız var. İsrafı önlememiz gerekiyor. Cami dahi olsa israf yapılmamasını istiyoruz. Yoksa bizim camilerimize ödediğimiz para onların ısınmasına da yetecek seviyede. Fakat maalesef vatandaşımız yazın aşırı soğuk istiyor, ki ben bazen camilere gidiyorum, yazın üşüyorum. Yazın üşüdüm ben birçok camide. Cami cemaatimiz arasında da bazen tartışmalar olabiliyor. Camide sadece namaz saatlerinde bir klimalarımızı kullansak hem ısınma hem de soğutmayla ilgili esasında bunu çözeceğiz ama yine de bu işin içerisine el atıldığı zaman diğer illerimizde aydınlanmanın haricinde, Urfa elektrik konusunda Türkiye’deki 81 ilden daha fazla para alıyor. Borcu olmayan da bir kurumuz. DEDAŞ’a borçlu da değiliz. 3 yıl önce ödenek alarak camilerimizin borçlarını ödedik. Abone olmayan camilerimizi abone yaptık. DEDAŞ yönetimi de camilerle ilgili pozitif bir ayrım yaptı bize. Borç konusunda bize yardımcı oldular, özel indirimler yapıldı” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Urfaıhsan AcıkMuftu
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48