Öne Çıkanlar urfa urfahaber Şanlıurfada Yağmur Bereketi tesisi ümgeneral Koç Şanlıurfada

Bu haber kez okundu.

Mevsimlik işçilerin zorlu hayat mücadelesi
Mustafa Bayar
Türkiye'nin toplam pamuk üretiminin yüzde 40'ının karşılandığı Şanlıurfa'da pamuk hasadı başladı. Okul çağındaki çocuklar pamuk hasadı nedeniyle okullarına bir ay geç gittikleri belirtildi.
Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesine bağlı Konuklu mahallesinde, pamuk hasadı başlandı. Pamuk üretiminin yoğun olduğu Şanlıurfa’da tarla çalışanların çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluşturuyor.
Şanlıurfa’da mevsimlik tarım işçilerin hikâyeleri hep aynı birçok çocuk yaz aylarına aile bütçesine katkı bulunmak ve okul masrafları çıkarmak için kavurucu sıcaklarda tarlalarda çalışıyor. Bir çok arkadaşları bayram ve okul hazırlığı yaparken onlar küçük bedenleriyle aile bütçelerine katkıda bulunmak için kavurucu sıcakta çalışıyor.
Yaşları 11 ile 17 arasında değişen onlarca çocuk tarlalarda okul ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra ailelerinin bütçesine katkı sunmak için aileleriyle birlikte pamuk tarlasında çalışıyor, saatlerce güneşin altına pamuk toplayıp, çuval taşıyan çocuklar kötü koşullarına rağmen cüzi bir ücret alıyor.
Okulların kapanması ile birlikte ailesiyle birlikte birçok mevsimlik işte çalıştığını dile getiren 15 yaşındaki 9. sınıf öğrencisi Ramazan Ateşler, yaklaşık 3 aydır 6 kişilik ailesiyle birlikte pamuk ve biber tarlasında çalıştığını belirtiyor. Günlük 20-30 TL arasında değişen yevmiye ile çalıştığını söyleyen Ateşler, her yaz okulların kapanması ile okul masraflarını çıkarmak ve aile ekonomisine katkıda bulunmak için tarlaların yolunu tuttuğunu anlatıyor. Pamuk nedeniyle Okul açılışına bir ay geçtiğini ve derslerin çok aksadığını ifade etti.
Baba İsmail Ateşler, Daha önce pamuk sulaması, biber toplamasında çalıştıklarını belirten Ateşler,” Günde 20-40 TL karşılığında çalışıyoruz sabah saat 07.00’da başlıyoruz akşam ise 19.00’a kadar devam ediyoruz ben eşim ve dört çocuğumla birlikte mevsimlik işçi olarak çalışıyoruz, işlerimiz Mayıs başında başlıyor, Kasım’ın ilk haftasına kadar devam ediyor. Şimdi ise pamuğun ilk filiz açan kozlarına toplamaya başladık” dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49