Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın sehıt

Bu haber kez okundu.

Meslek Teknolojiye Yenik Düştü

Şanlıurfa’da 40 yıllık son kalaycı ustası Ömer Yanyaş mesleğin unutulmaya yüz tuttuğunu, ilgisizliğin devam etmesi halinde bir sonraki neslin kalaycılığın ne olduğunu bilmeyeceğini söyledi.

Meslek Teknolojiye Yenik Düştü

Yanyaç, daha önce sayıları 40 olan kalaycının şimdilerde 3 dükkan kaldığını ifade ederek atadan kalma mesleğin teknolojiye yenik düştüğünü belirtti. Mesleklerinin her geçen gün tükenme noktasına geldiğini belirten Yanyaç, "1960'lı yıllardan sonra alüminyum alaşımlı paslanmaz mutfak gereçleri ortaya çıktı ve kalaycılık mesleğine olan ilgi o günden günümüze düşüşe geçerek şimdilerde tükenme noktasına geldi" dedi.

Bakır Kapta Pişen Yemek Tadı Başka Olur

Ömer Yanyaç,"Eskiye göre şimdi işler hiç yok şimdi kimse bakır kaplar kullanmıyor. Kimse ne bakır nede tencere kullanıyor. Herkes kroma dönmüş bundan dolayı da hastalıklar çoğalmış halbuki bakır kullansalar hastalık olmaz bakır bir kapta pişen yemeğin tadı diğerlerine göre çok farklıdır. Bakır kaplarda bir hafta bir yemek kalsa hiç bozulmaz. Bir krom kaba koyduğun zaman iki günde o yemek bozulur. Bakır her zaman daha sağlıklıdır. Bazı restoranlar birer kap getirip kalaylıyorlar. Başkada kimse kullanmıyor"dedi.

Bakır Eşyanın Yerini Krom, Çelik Ve Alüminyum Alaşımlı Mutfak Ürünleri Aldı

Gelişen teknoloji ile birlikte, bakır eşyanın yerini krom, çelik ve alüminyum alaşımlı mutfak ürünlerinin aldığını ifade eden Yanyaç,, bakırın insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu ifade ederek, "Bakır insan için sağlıklı. Bunda su içmek lezzetli. Bakırda pişen bir yemeğin tadına doymazsın. Eskiden Urfa'da çok bağ bahçe vardı. Geceye kadar çalışırlardı. Şimdi onlar kalktı, millet bakıra dönüş yapıyor. İstanbul, Bursa, Ankara lokantalara gitmişiz, millete bakır serviste geliyor. Bakır oldu mu temiz ama alüminyum, çelik yaparsan kansere birebir. Bunu kullanırsan 1 sene gider, başka yerde 10 gün sürmez. Bizim kullandığımız dışarıdan geliyor, Türkiye'de onu bulamazlar" diye konuştu

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48