Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın bakan

Bu haber kez okundu.

Melik, Koronavirüs Nedeniyle Çiftçileri Uyardı
Melik, şunları söyledi:
Kovid-19 virüsünden dolayı küresel bir felaket yaşamaktayız. Uzmanlarında belirttiği gibi bu virüsün ilaç tedavisi şu an için maalesef mümkün değildir. Bizlere önerilen hijyen ve bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasıdır, bağışıklık sistemininde güçlü olması içinde yeterli ve dengeli beslenmemiz gerekiyor. Bugünlerde tarımsal üretimimiz yine çok zor bir dönmeden geçiyor. Çiftçilerimizi yoğun bir çalışma dönemi bekliyor Antepfıstığında göz kurdu, salkım biti, dal güvesine karşın feromon tuzaklarının dallara asılması,
Mercimekte dar ve geniş yapraklı yabancı otlar için ilaçlama yapılması , Buğdayda yoğun yağışların ardından hava sıcaklığının artmasıyla beraber yaprak hastalıkları oluşacaktır çiftçilerimizin bu hastalıklarla erken mücadele etmesi gerekiyor. Pamuk tarımı içinde toprak hazırlığını yapmış çiftçilerimizin ekim öncesi kullanılan toprak herbisitlerini uyğulamaya başlayacaklardır. Bu işlerin aksamaması için öncelikle kırsalda yaşayan üreticilerimizin yaş ortalamasının yüksekliği göz önünde bulundurularak 65 yaş üstü bireylere getirilen sokağa çıkma yasağının çiftçilik ve hayvansal faaliyetlerle uğraşanlar için ihtiyacı olduğu dönemlerde izin verilmesi gerekmektedir. Öte yandan çiftçilerimize bu zorlu uğraşlarında eşlik eden kamu ve özel sektörde tarıma hizmet eden tarım çalışanlarını da unutmamak gerek. Çiftçi çalıştıkça onlarda çalışmaya devam edecektir. Çiftçilerimizin kendi sağlığı ve çalışanların sağlığı , güvenliği için bu alanlara yaptıkları ziyaretleri alacakları hizmetle sınırlı tutmaları, sosyal mesafelerini korumaları ve kişisel hijyenlerine dikkat etmeleri gerekiyor. Yine özellikle ilimizde yaklaşık 360 adet ruhsatlandırılmış zirai ilaç, tohum ve gübre bayiliği hizmeti veren meslektaşlarımızın mesai saatlerini Şanlıurfa Valiliği veya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından teması azaltacak şekilde geçici bir düzenleme getirilmelidir.
Yine Tarımı ve Hayvancılığı bu zor günlerde ayakta tutmak için çiftçilere ve üreticilere 2019 yılı tüm desteklenmeleri ödenmeli Mazotan, Gübreden, Tohumdan ve Zirai İlaçtan KDV alınmamalı, Zirai İlaç, Tohum ve Gübre satışı yapan esnafada Sıfır faizle krediler verilmelidir. Şanlıurfa 11 milyon dönüm ekilebilir tarım arazisi ve 3.9 milyon dönüm sulanabilir tarım arazisiyle tarım potansiyeli çok yüksek bir ilimizdir.
Dolayısıyla tarım potansiyeli yüksek olan bir ilde; tohum, gübre ve zirai ilaç tüketimi de yüksek olacaktır.
Şanlıurfa üreticisi, çiftçisi 2019 da sadece 2.850.000 dönüm pamuk tarımında Tohuma yaklaşık 85 trilyon, Gübreye 570 trilyon, Zirai ilaca 627 trilyon para ödemiştir. Bu ciddi rakamlar kötü niyetli insanların iştahını kabartmaktadır dolayısıyla ilimize ciddi anlamda sahte Tohum ve Zirai ilaç girdisi olmaktadır. Sahte tohum ve zirai ilaç hem bitki sağlığına hem insan sağlığına hem de ulusal ekonomiye kayıt dışı satışlardan dolayı zarar vermektedir. İlimizde yaklaşan tarım sezonuyla birlikte bu gayri meşru sektörün yine faaliyet göstereceği beklenmektedir. Bu durumun en kısa zamanda kontrol altına alınması gerekmektedir.
Yönetim kurulu olarak önerilerimiz;
1- Şanlıurfa Valiliği, Tarım ve Orman İl müdürlüklerini ve İlçe müdürlüklerini rutin denetimlerini artırarak gerekli Yasal çerçeveler içerisinde Cezai işlemleri uygulamalıdır.
2- Tarım ve Orman İl Müdürlükleri tarafından ruhsatlandırılan Bitki Koruma Ürünleri satış yerlerinin ilimiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren üretici firma distribütörlerinden (Toptancılarından) alım yapmaları kamu kurumunu denetim mekanizmasını güçlendirecektir.
3- Üretici firma ve distribütörler kayıt dışı ve ruhsatı olmayan bayilere ürün satışını yapmamaları, yapmaları durumunda gerekli yasal işlemlere tabi tutulmaları.
4- Çitçilerimiz ve üreticilerimizde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ruhsatlandırılmış Tohum ve Zirai ilaç bayilerinden ve Ziraat mühendisi denetiminde ihtiyaçlarını temin etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde karşılaşacakları herhangi olumsuzluk durumda 6 aylık emeklerine karşılık hukuksal olarak sonuç alamayacaklardır.
5- Ruhsatlı BKÜ bayileri ve üreticiler şüpheli ilaç ve tohum ürünlerine rastlamaları durumunda gerekli kurumlara başvuru yapmaları önem arz etmektedir.
Tarımsal ve hayvansal üretim bekleyemez ve ertelenemez. Aksi taktide yokluk kaçınılmazdır. Dışarıdan almak asla alternatif olamaz. Tüm dünyada tarımsal üretimin sıkıntıya girdiği bu dönemde paramız olsa bile satın alacak mal bulamayabiliriz. Yapacağımız tek şey bir Tarımsal Üretim Seferberliği başlatarak kendi kaynaklarımızı değerlendirmektir.
Son olarak bu zorlu süreçte ön saflarda mücadele eden tüm sağlık çalışanlarını canı gönülden kutluyorum. Üretimi devam ettirerek sağlıklı yaşamamızın garantisi olan tüm tarım emekçilerine bereketli ürünler ve kolaylıklar diliyorum.
Hastalık insanı, açlık toplumu öldürür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48