Öne Çıkanlar urfahaber urfa Şanlıurfada Yağmur Bereketi tesisi ümgeneral Koç Şanlıurfada

Bu haber kez okundu.

Medeniyetler Beşiği Mezopotamya Sempozyumu başladı

Mustafa Bayar

7-8 Aralık tarihleri arasında Şanlıurfa’nın en sahipliğini yaptığı “Medeniyetler Beşiği Mezopotamya Sempozyumu” bugün itibarı ile başladı. Büyük bir kültür abidesi olan Mezopotamya bölgesinin tarihi yapıları, kültürü, geçmişi ve geleceği hakkında istişarelerin yapılacağı sempozyum Türk Dünya Vakfı ve Gap Bölge Kalkınma Başkanlığı ev sahipliği yaptı. Sempozyuma şehir dışından gelen Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı ve İstanbul Milletvekili Dr. Mehdi Eker’in yanı sıra Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, İl Müftüsü İhsan Açık, İl Milli eğitim müdürü Şerafettin turan, kamu kurum , kuruluşların amirleri katıldı. Özel bir otelde yapılan sempozyum iki gün sürecek. Program saygı duruşu ve istiklal marşı ile başladı.

Sempozyumda konuşan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Yaptı, Vali Erin yaptığı açıklamada, “Şanlıurfa dünyada etkili olan ve sayabileceğimiz üç tane medeniyeti ve kültür havzasını hem mücadele alan, kesişme alanı hem de etkileşim alan olarak başta gelen bir bölge olan ilimizdir” dedi.

‘Şanlıurfa coğrafyanın en önemli ilidir’

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, “Sayın Bakanlarım, değerli Rektörüm ve Belediye Başkan Vekilim, Türk dünyası Vakfının Yöneticileri, GAP kalkındırma idaresinin değerli başkanı çok değerli bilim adamlarımız ve kamu kuruluş ve katılımcıları siz saygıyla selamlıyorum hepiniz hoş geldiniz şeref verdiniz. Bugün çok değerli bakanımızın katıldığı açılışını yaptığımız ve yapmaya devam edeceğimiz iki gün sürecek sempozyumun vesilesiyle Mezopotamya’nın kalbi olan Şanlıurfa da değerli bakanlarımız ve siz katılımcılar ağırlamaktan gurur duyuyoruz. Yine bu sempozyumun iyi ve başarılı geçmesin temin ediyorum. Şanlıurfa Türkiye’nin ve bu coğrafyanın en önemli ilidir. Aslında bu sempozyum iki gün yapılacak çalışmalarla ortaya atılacak çok değerli çalışmalarla insanlığın ilk yerleşim yeri olan Şanlıurfa bilim adamlarımız tarafından bilgi verilecek. Her dönemde Şanlıurfa birçok kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapmış yerleşim yerlerinden bir tanesidir.” dedi.

'Şanlıurfa Medeniyetin kalbi olan bir yerdedir’

“Şanlıurfa dünyada etkili olan ve sayabileceğimiz üç tane medeniyeti ve kültür havzasını hem mücadele alan, kesişme alanı hem de etkileşim alan olarak başta gelen bir bölge olan ilimizdir.” Sözünü kullanan Vali Erin, “Bir diğeri ise güneyimizde yer alan bugün sizin de bildiğiniz gibi büyük savaşlar ve çalkantıların olduğu TV canlı olarak izlediğiniz Sami dünyasının kültür havzasıdır. Öbürü ise yine dünyanın en etkili ve sayılı medeniyetlerin beşiği olan İran ve Hint kültürüdür.

Şanlıurfa medeniyetin kalbi olan bir yerde yer alması önemli ticaret yolların üzerinde aynı zamanda ve yine bilim adamlarımızın da sempozyum boyunca anlatacakları iki yol var bunlardan bir tanesi Ninova’dan gelip Musul Cizre’den, Mardin’den ve Şanlıurfa’dan üç kola ayrılıp Halep’ten geçmektedir. Diğeri Kuzey Hindistan’dan gelip İran’ın üzerinden Şanlıurfa’dan geçmekte buradan da yine Halep’e geçmektedir. Şanlıurfa bu iki önemli ticaret yolu üzerinde yer almasından dolayı farklı kültür ve medeniyetlerin etkileşimine neden olmaktadır.” diye konuştu.

‘Şanlıurfa medeniyetler şehridir’

Bu sempozyumu düzenleyen ve araştırmada emeği geçen öğrencilere ve hocalara şükranlarını ileten Milletvekili Nabi Avcı, “Sayın Bakanım Sayın Valim Sayın GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sayın Belediye Başkanım Vekilimiz Türk Dünyası Vakfı Sayın Genel sekreteri Sayın Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Rektörüm değerli Hocalarım değerli Misafirler önce hepinizi hürmetle selamlıyorum. GAP İdaresine Bölge Kalkınma İdaresine çok teşekkür ediyorum Türk Dünyası Vakfı olarak böyle bir faaliyeti Şanlıurfa’da Medeniyetler Şehri Şanlıurfa’da Nabi’nin Memleketi Urfa’da gerçekleştiği imkânlar sebepleriyle çok teşekkür ediyorum Sayın Bakanıma ayrıca teşekkür ediyorum. Her ne kadar Türkiye’de ortalama vatandaş Sayın Bakanımızı tarım Bakanı olarak tanıyorsa biz her zaman Bakanlar Kurulunda Akri Kültür Bakanı olarak sadece Tarım değil aynı zamanda Kültüründe Bakanı olarak dinledik istifade edik. Bugünde sağ olsun bütün yoğunluğuna rağmen iştiramızı kırmadı bugünde panelimizde yer aldı çok teşekkür ediyorum Sayın Bakanım.” İfadelerini kullandı.

‘İyi ki böyle bir sempozyum düzenlendi’

“Değerli Hocalarıma ayrıca çok teşekkür ediyorum bu sempozyuma bildirileriyle katkıda bulunan katılarak izleyen bütün Hocalarımıza Araştırmacılarımıza Sevgili Öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum.” Cümlesini kuran Nabi Avcı, “İki gün boyunca burada sunulacak olan 19 bildirimin bölgenin ve bu hafızanın güya Tarihindeki istisnayı yerinde vurgulamak bakımından özelikle bugünlerde çok önemli olduğunu düşünüyorum o yüzden iyi ki böyle bir sempozyum planladınız iyi i böyle bir sempozyum organize ediniz sizlere ve emeği geçen bütün Arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu sempozyumda sunulacak olan bildiriler inşallah kayda alınıyor görsel kayıt tutuluyor dolasıyla onlarda İnternet üzerinde yutup üzerinde buraya gelip bilsat izlemek fırsattı olmayanların izlemesine sunulacak bizde onları ayrıca CD’ler halinde daha sonrada çoğaltacağız inşallah.” İfadelerini kullandı.

‘Gökte yapılıp yere indirilen şehirdir Kudüs’

“Burası ve Mezopotamya üzerinde hesapları olanların şuanda bütün güçleri ile sahaya indikleri bir sürece denk geliyor.” Sözünü söyleyen Milletvekili Mehdi Eker, “En son dün Sezai Karakoç’un tabiri ile “Gökte Yapılıp yere indirilen Kudüs Üzerinde yeni bir gerçekler, bir tür savaş ve kaos planının yapıldığı bir güne hemen ertesinde burada peygamberler şehrinde insanlığın medeniyet teşkil ettiği ilk noktada böyle bir sempozyum çok çok anlamlıdır. Onun için Türk Dünyası Vakfının hem GAP Bölge Kalkınma İdaresinin hem Şanlıurfa Valiliğini Üniversiteyi ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.” Şeklinde konuştu.

‘Barışın kalbi Diyarbakır’dır’

“Ben tabi yarım saat dediler, ben özel bir şehri yarım saat içinde ve Mezopotamya bağlamında yani o ilişkiler ağının üzerine kattığı bir cevheri ve bir gerçekte bir mücevher şehri nasıl anlatırım kara kara düşünüyorum.” Diyen Mehdi Eker, “Şimdi ben bir takım fotoğraflar hazırladım. Hani sonu böyle rutin bir ses anlatımı ile değildi daha fotoğraflar üzerinde görseli olsun ve hem de o fotoğrafları anlatsın. Onun üzerinde anlatmak isterim. Barış biz barışı gerçekte uyguladık, nasıl uyguladık bizim medeniyetimiz binlerce yıl içeresinde Mezopotamya barışı nasıl tesis etti. Bu mimariye ye nasıl yansıdı, kültüre nasıl etkiledi. Bunun altındaki temel kod nedir. Bunu anlarsak barış kodlarını nasıl kaybettiğimizi de anlarız. Bu çok önemlidir, onun için barışın kalbi Diyarbakır’dır bu sadece Diyarbakır’a özgü değil bütün Mezopotamya havzasındaki bütün şehirlerimiz için geçerlidir. Çünkü aynı zihin kodlarından besleniyor.” Şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49