Öne Çıkanlar buyuksehır Başkan Kuş sanlıurfa Başkan Kuş: Geleceğe bırakacağımız en büyük miras Türkiye Cumhuriyetidir Akabede araç takla attı

Bu haber kez okundu.

Köylerde Mıngala sezonu açıldı
Naci Çetindağ
Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesine bağlı Sağlık mahallesinde yaşlılar, baharın gelmesiyle günün boş zamanlarını değerlendirmek için yöresel olarak bilinen "Mıngala" oynuyorlar.
Şanlıurfa'da bahar ayının gelmesiyle birlikte yaşlılar kendilerini uğraş olarak mıngalayı seçti. 14 gözden oluşan 7 taş oyunu karşılıklı iki kişi her bir karşısında 7 göz her bir gözde 7 tane taştan ibarettir toplam 49 taşla oyun başlıyor. Mıngala oyununu anlatan yaşlılar, "Yedi çukura yedi taş, on dört çukura toplam doksan sekiz taşla karşılıklı iki kişi arasında oynanıyor. Oyuna başlayan taraf kendi çukurundan aldığı yedi taşı sağdan başlayarak çukurlara birer birer bırakmaya başlıyor. Daha sonra karşı taraf kendi çukurundan yedi taş alarak sağdan başlamak üzere taşları çukurlara bırakıyor. Oyun bu şekil devam ederken, taraflar birbirlerinin taşlarını teke indirip daha sonra ellerinde kalan taşlarla çiftleştirerek, taşlarını kazanmaya çalışıyor.
Oynanan oyunla ilgili açıklamalarda bulunan Merkeze Bağlı sağlık köyünden Yasin Atlı “mangala oyunu bizim tek eğlencemizdir atalarımızdan babalarımızdan beri bu oyun var bizler bu atamızdan kalan oyunu tekrar yaşatmak ve korumak için bu oyunu oynamaya davam ediyoruz bu taş oyunu kim kazanır kim karlı çıkar matematiği kuvvetli olan kazanır kazanırsa ne alır Acı mırra kahve ve çay ısmarlar köylerde sinema eğlence yeri yok bu da bizim eğlencemizdir başka bir amacı olmaz"dedi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49