Öne Çıkanlar 1 yaralı Karaköprüde sıkışmalı kaza Sancaktepespor 5-0 Şanlıurfaspor Çok Sayıda Zırhlı Askeri Araç Hataya Sevk Edildi urfa haber

Bu haber kez okundu.

Köyden Kente Göçler Artıyor
 Tarımsal üretimin en çok yapıldığı Şanlıurfa’da tarımsal gelirin azalması ve çeşitli eğitim ve sağlık sorunlarının yaşanması nedeniyle, köylerden kent merkezlerine göçler artıyor.

 

Kırsal bölgelerde daha önce terör sorunundan kaynaklı göçler meydana geldiyse de, günümüzde ekonomik ve sosyal yaşama bağlı olarak göçlerde artış görüldü. Köylerde sosyo ekonomik sorunların kısıtlı olması nedeniyle kırsaldan kente göçler artarken, köylerin boş kalması sorunu yanında kentlerde de başta altyapı olmak üzere, daha birçok sorun ortaya çıkıyor. Köyden kente gelen kişiler, kente alışmakta güçlük çekerken, daha önce kentte yaşayanların da ekonomik sorunları artıyor.

 

“EKONOMİK SORUNLAR EN BÜYÜK BOYUTU OLUŞTURUYOR”

 

Kentlerde de işsizlik sorunu yaşanırken, kırsal göre biraz daha fırsatların olması bu anlamda kentte yaşayanlar için avantaj oluşturuyor. Kırsal alanda yaşayanların tarım ve hayvancılıktan başka gelirinin olmaması göçe zorlarken, göçlerin başlamasıyla birlikte köyler boşalıyor. Kent hayatı yanında, köy hayatının önemli olduğu Şanlıurfa’da, köyden kente göçler her yıl daha da artıyor. Köyden kente göçlerin olması sonucu, kentlerde oluşan yığılmalar, başta altyapı-üstyapı sorunlarına neden olurken, öte yandan istihdam alanlarının kısıtlı olması nedeniyle işsizlik daha da artıyor. 50 yaşına kadar yaşadığı köyünü ekonomik sorunlar nedeniyle terk eden Mustafa Demir, “biz 4 kuşaktan bu yana aynı köyde yaşadık, 50 yaşıma kadar yaşadığım köyü terk ederek, kent merkezine göç ettim. Köyde artık hiçbir şekilde gelirimiz kalmadı, elimizde olan tarlalardan verim alamıyorduk, tarımsal gelir ve hayvan fiyatları düşünce biz de çare olarak, buraya taşındık. Burada da zorluklar yaşıyoruz ama yine köyden daha iyi, burada bir şekilde iş bulur çalışırız. Çocuklarım çalışır, olmadı biz de mevsimlik işlere gideceğiz” şeklinde konuştu.

 

“MAKİNELEŞME GÖÇÜ ARTIRIYOR”

 

Köylerde toprak ağaları bu anlamda fazla sorun yaşamazken, özellikle tarlada çalışarak geçimlerini sağlayan vatandaşlar için makineleşme en büyük sorun haline geliyor. Son olarak taş toplama makinesinin de piyasaya çıkmasıyla birlikte köylerde insan gücüne ihtiyaç kalmazken, işsiz kalan vatandaşlar, kentlere göç ederek yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Pamuk, buğday gibi hububatların toplanması için makinelerin üretilmesi yanı sıra, pamuk toplama makineleri ve daha birçok makinenin üretilmesi üzerine zor durumda kalan topraksız vatandaşlar, besicilikte de bekledikleri geliri elde edemeyince tüm zorlukları göze alarak, kente yerleşiyor. Konuyla ilgili konuşan İrfan Gündoğar, arazisi olmadığını, günlük yevmiye ile tarlalarda çalıştığını söyleyerek, makineleşmenin ardından kente göç ettiğini söyleyerek, “kente göç ettik ama Şanlıurfa’da sadece 3 ay kalabiliyoruz. Burada da işsizlik had safhada, il dışına göç ediyoruz, gittiğimiz yerlerde çeşitli işlerde çalışıyoruz. Çocuklarımız sezonluk olarak fabrikalarda çalışıyor, bu şekilde geçimimizi sağlıyoruz. Köyümüzde mutluyduk, günlük olarak tarlalarda çalışıyordum ama makineler işimizi elimizden aldı. Hayvan besliyorduk, hayvancılıkta da artık kazanç olmadığı için hayvanları satıp, köyümüzden göç ettik” ifadelerini kullandı.

 

“KENTE GÖÇ, TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ SORUNU HALİNE GELDİ”

 

Köylerden kente göçlerin beraberinde getirdiği sorunların çok olduğuna dikkat çeken psikolog Mustafa Dalyan, kente göçlerin Türkiye genelinde olduğunu söyledi. Dalyan, kente göçlerin fazla olmasıyla birlikte hızla artan nüfusun eğitim, sağlık ve ekonomik gibi birçok soruna sebebiyet verdiğini söyleyerek, “insanlar durduk yere, köylerinden göç etmiyor. Maddi sorunlar yaşıyor, eğitim, sağlık sorunu yaşıyorlar. Bu tür sorunlar olunca insanlar mecburiyetten göç ediyor, göç etmeye sürükleniyorlar. Köylere yeterli yatırımın yapılmaması, hizmet götürülmemesi dolayısıyla köyden kentlere göçler artarken, bu göçlere bağlı olarak, bu sefer kentlerde sorunlar yaşanmaya başlıyor. Kentlerde nüfus artışı olduğu için en başta eğitim sorunu yaşanıyor. Sınıflar daha kalabalıklaşıyor. Sağlık ocakları ve hastanelerde doktorlar yetersiz kalıyor, hastanelerin kapasitesi yetmiyor. Sadece bunlar da değil, ekonomik sorunlar artıyor. Mevcut iş gücü düşüyor, böyle olunca daha önce çalışan insanlar, işlerinden oluyor ve daha büyük ekonomik sorunlar yaşanıyor. Öte yandan çocuklar, alıştıkları ortamdan uzaklaştıkları için yeni ortama alışmakta güçlük çekiyor. Aynı şekilde büyükler de yeni komşularına, mahallelerine yaşam biçimine alışmakta zorluk yaşıyor. Yani kısacası, köyden kentlere göç, beraberinde birçok sorunu getiriyor. Köyden kente göçler, Türkiye genelinde yaygın, sadece Şanlıurfa’da değil, Türkiye genelinde ekonomik ve sosyal sorunlar yaşandığı için göçler artıyor. Göçleri durdurabilmenin de tek yolu var; bu da köylerde yaşam seviyesini yükseltmekle mümkündür” dedi. Ali ÇETİNKAYA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49