Öne Çıkanlar urfa sanlıurfa sırnek sırrın Başkan Çiftçi

Bu haber kez okundu.

Kışlıklar hazırlandı
Şanlıurfa’da kurutmalık sezonu açıldı. Bin bir emekle hazırlanan çeşit çeşit kurutulmuş sebze vatandaşın tüketimi için satışa sunuldu. Biberden kabağa, patlıcandan bamyaya birçok çeşit kurutmalık belli aşamalardan geçerek dükkan önlerindeki askılarda yerini aldı.
Kurutmalıkların en fazla bulunduğu yerlerden biri tarihi kapalı çarşılar bölgesi. Çarşı içinde dolaşırken küçük dükkanların önlerindeki askılar kurutulmuş patlıcan, biber, kabak ve bamyalarla süslenmiş durumda.
Kimi yemeklerin içine malzeme olarak kullanılıyor. Kimi ise dolmalık için kurutulmuş sebzeler. Kentin mutfak kültürüyle özdeşleşmiş bir şekilde kış boyunca sofralarda afiyetle yeniyor. Esnaf, en çok şehir dışından gelenlerin kurutmalık sebzelere ilgi duyarak satın aldığını söylüyor.
Şanlıurfalı kadınlar, dolmalık patlıcan ve biberlerin içini oyarak boşalttıktan sonra iplere dizerek kuruması için evlerin çatısında asıyor. Kadınlar, domatesleri ise doğradıktan sonra güneşte bekleterek kışın kullanılmak üzere salça elde ediyor.
Kentteki kadınlar her yıl aynı telaşı yaşadığını belirterek, “Her yıl aynı dönemlerde sebze halinden aldığımız yerli patlıcan ve biberleri kurutmalık için kullanırken, domatesleri ise doğrayarak salça elde ediyoruz. Bu işlemleri biz annelerimizden öğrenirken, kızlarımıza da öğretiyoruz. Ayrıca bu işi ticaret amacıyla yapan kadınların sayısı az değil. Bir çok kadın siparişi üzerine para karşılığında kurutmalık hazırlayıp aile geçimlerine katkı sunuyorlar” dediler.

Anahtar Kelimeler:
UrfaKurutmalıkBıberDolma
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49