Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın sehıt

Bu haber kez okundu.

Kırtasiyelere sağlık denetimi
Şanlıurfa İl Ticaret Müdürlüğü ile Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü bakanlığın talimatı ile kırtasiye ürünlerinin satıldığı işyerlerini gezerek, standartlara uygun olup olmadığını denetledi. Üzerinde ‘CE’ işaretinin olmadığı ve bakanlık onayının görülmediği ambalajların alınmaması konusunda uyarı yapıldı.
 
2013-2014 eğitim ve öğretim yılının başlanmasına sayılı günler kala, öğrencilerin kullanacakları kırtasiye malzemeleri denetlendi. Özellikle çanta, suluk, kitap, kalem, silgi gibi öğrencilerin en çok kullandığı malzemeler incelenirken, Şanlıurfa Kapaklı Pasajı ve civarında toptan ve perakende satışı yapan iş yerlerinde yapılan denetimlere Ticaret İl Müdürü Nazan Aygün, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı denetmenleri Damla Arafal ve Meral Karaaslan katıldı.
 
Aygün, denetimlerin sık sık yapılarak yeni nesillerin sağlığını korumayı ve kaçak ürünlerin kullanımını azaltmayı amaçladıklarını belirtti. Alınan ürünlerin incelenmesi üzere laboratuara gönderildiğini de aktaran Aygün, “İnsan sağlığına zararlı çıkan ürünlerde gerekli yasal işlemler, cezai müeyyideler uygulanır. Şu an numune alıyoruz. Şanlıurfa'da en az 20 işyerini denetledik. Dünden bu yana çalışmalara devam ediyoruz. Cezai işlemler arasında para cezası ve ürünlerin toplatılması da var. Yasal düzenlemeye uygun olmayan ürünler için işletmeye 14 ila 35 bin TL arasında para cezası uygulanacak” dedi.
 
Karaaslan ise velilere ve öğrencilere, aldıkları kırtasiye ürünlerinde dikkat etmeleri gereken detayları belirterek, özellikle kutu ve ambalajın üzerinde mutlaka üretici bilgisini aramalarını söyledi.
 "Kutular üzerinde işaretlemelerimiz var. Sayın bakanımızın talimatıyla denetim yapıyoruz. Bugün de yine gezeceğiz, riskli numuneleri toplayacağız, mühürleyeceğiz, sonra laboratuarımıza gidecek. Okulların açıldığı hafta sayın bakanımız bütün illerden gelen sonuçları kamuoyuyla paylaşacak" diyen Karaaslan "Tüketiciler nelere dikkat etmeli biraz teknik detay verecek olursak; özellikle boya malzemeleri, kalemler, bunlar çocukların çok kullandığı, ilgisini çeken ürünler. Bu tür ürünlerde ‘CE’ işaretlemesi arıyoruz. Yanı sıra kutu üzerindeki işaretlemelerde 'sağlığa zararlı madde içermez' ibaresi olmalı. Tüketicilere tavsiyemiz kesinlikle ürünün üzerinde ambalajında mutlaka üretici ya da ithalatçı firmanın bilgilerinin bulunmasıdır" şeklinde konuştu.
  En çok kullanılan beslenme çantalarında kimyasalların sağlığı tehdit ettiğini kaydeden Karaaslan, şöyle devam etti:
  “Beslenme çantaları bizim için çok önemli. Çantalarının iç yüzeylerinde vitalat olup olmadığına bakıyoruz. Boya malzemelerinde azoboyar malzeme ağır metallere bakıyoruz. Bunlar kanserojen maddeler, çocuklarda kansere neden olabilecek maddeler. Vitalat ise ağız yoluyla daha çok geçen özellikle plastiği yumuşatmak için kullanılan bir üründür. Dikkat etmeliyiz.”
  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48