Öne Çıkanlar sosyal medya Şanlıurfaspor Nazili Belediyespor polis Suriyelilerin Girişimciliğe Teşviki İçin Düğmeye Basıyor 1 Ölü

Bu haber kez okundu.

Kırmızı Et Her Öğünde Tüketiliyor
Zengin mutfak kültürüne sahip Şanlıurfa, fiyat pahalılığına rağmen kırmızı etten vazgeçmiyor. Tüketimde birinci sırayı alan kırmızı et, öte yandan sağlığa da büyük fayda sağlıyor.
 
Yemek kültürüne düşkünlüğü ile bilinen Şanlıurfa’da başta kebap, ciğer olmak üzere et tüketimi fazla oluyor. Ayda yaklaşık 2 binin üzerinde küçük ve büyükbaş hayvan kesimi yapılırken, ayda ortalama yarım tonun üzerinde kırmızı et tüketimi yapıldığı belirtildi. Şanlıurfa’da kırmızı et üreticileri bu anlamda işlerinden memnun olduklarını söylerken, vatandaşların fiyat pahalılığına rağmen kırmızı etten vazgeçmediği kaydedildi. Kent merkezinde kasaplık yapan Şükrü Doğru, kırmızı et kilosunun 23 lira olduğunu ve buna rağmen satışların iyi olduğunu söyledi. Kent genelinde kırmızı et satışının iyi olduğunu kaydeden Doğru, “Şanlıurfa’nın yemek kültürü zengin, zengin bir mutfak kültürü olunca kırmızı et tüketimi de fazla oluyor. Vatandaşların yanı sıra restoran ve lokantalara da satışımız fazla oluyor. Şanlıurfa, tarihiyle de dikkat çektiği için turist sayısı fazla oluyor ve işletmeler de buna bağlı olarak ete özen gösteriyor. Fiyatlar şimdilik normallerin üstünde ama alıcısı fazla oluyor” ifadelerini kullandı.
 
KIRMIZI ET HER ÖĞÜNDE TÜKETİLİYOR
 
Kırmızı et tüketiminin fazla olduğu kentte son zamanlarda sabah kahvaltılarında bile et tüketildiği belirtildi. Kırmızı etin kavrularak sabah kahvaltılarında tüketildiğini belirten Doğru, “insanlarımız beslenmelerine oldukça özen gösteriyor, bunun sonucunda kırmızı eti her öğünde tüketiyor. Kırmızı et sadece öğle veya akşam yemekleri olmaktan çıktı, artık sabah kahvaltılarında bile tüketiliyor. Sabah kahvaltıların özellikle ciğer daha sık tüketilirken, kırmızı eti kavurup, kahvaltıda tüketiyorlar. Kırmızı etin kilosu bugün 23 lira ama belli zamanlarda yükselip düşebiliyor. Fiyatların değişmesi satışları etkiliyor ancak, midesine düşkün olanlar fiyata çok da bakmıyor” şeklinde konuştu.
 
SAĞLIĞA ETKİSİ NEDİR?
 
Kırmızı et düzenli tüketildiği takdirde faydalarının sayılamayacak derecede çok olduğunu kaydeden uzmanlar, kırmız et tüketirken uyulması gereken bazı kuralların olduğunu söylüyor. Lezzetin yanında psikolojik olarak da fayda sağladığını söyleyen Uzm. Dr. Murat Deniz, kırmızı et içerisinde bolca bileşenin olduğunu söyleyerek, “maddi imkanlar sınırlı olsa da ülke olarak kırmızı et tüketimini azaltmıyoruz. Vücudun zinde kalabilmesi için kırmızı etin tüketimi şart, ama bu tüketim fazla olmamalı. Kırmız et içerisinde bulunan proteinler sayesinde vücudumuz protein ihtiyacını karşılar ve bu şekilde vücut kendini yeniler. Aynı şekilde kanın ihtiyaç duyduğu demir de kırmız etin içerisinde bulunuyor. Bu demir miktarı sayesinde kan kendini yeniler, daha düzenli çalışmaya başlar. Kan kendini yenilemediği takdirde bir yorgunluk hissi oluşur, uyku problemi yaşanır, baş ağrısı ve başka çeşitli hastalıklar baş gösterir” dedi.
 
ETİ İYİ PİŞİRMEK ÇOK ÖNEMLİ
 
Kırmızı et tüketiminde en çok dikkat edilmesi gereken noktanın pişirmek olduğunu söyleyen Deniz, “tabi kırmızı etin faydalarını elde edebilmek için onu doğru şekilde pişirmek gerekiyor. Kızartma gibi kanserojen maddeleri ortaya çıkacak şekilde pişirmek yerine haşlayarak ya da ateşten uygun uzaklıkta olacak şekilde ızgarada pişirerek etin tüm faydalarını herhangi bir zarar görmeden elde edebilirsiniz. Kırmızı et düzgün pişirildiği takdirde bütün bu faydaları sağlar ancak, özellikle kalp hastası olan kişilerin
 
kırmızı et tüketiminde uzak durması lazım. Kırmızı et üzerinde bulunan kuyruk yağının kullanılmaması gerekiyor, kalp ve damar hastalıklarını engelleyebilmek için yağdan uzak durulması gerekiyor” diye konuştu.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49