Öne Çıkanlar sosyal medya Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor 1 yaralı

Bu haber kez okundu.

Kent Merkezinde Projeler Hayata Geçirilmedi
GAP’ın başkenti olarak tabir edilen ve içerisinde tarım, turizm, tarih ve birçok mozaiği barındıran Şanlıurfa’da projelerin hayata geçirilmesi bekleniyor. Daha önce verilen 400 projenin tamamlanmaması yanı sıra, yerel seçimlerde vaat edilen 763 projeye de başlanmadı.
Tarihin sıfır noktası olarak bilinen Göbeklitepe sayesinde tarihi daha da ön plana çıkan Şanlıurfa’da bu nedenle turist sayısında artış olurken, daha fazla turist ağırlamak amacıyla gerekli çalışmalar yapılmıyor. Ekonominin düzelmediği kentte, vatandaşlar, ekmek parası kazanmak için mevsimlik tarım işçisi olarak il dışına çıkıyor. En çok tarımın yapıldığı ilde, çok az kazanç elde ediliyor.
KENT MERKEZİNDE PROJELER HAYATA GEÇİRİLMEDİ
Başta, Haleplibahçe’de bulunan mağaralar olmak üzere, dereler, tarihin yeniden canlandırılması çalışmaları yetersiz kaldı. Büyük umutlarla başlanan yeni dönemde henüz çalışmalara başlanmaması vatandaşların tepkisini çekiyor.
Şanlıurfa’nın ortasından geçen ve sosyal amaçlı olarak kullanıma kazandırılacağı belirtilen Cavsak ve Karakoyun Dereleri hala aynı kirlilikle devam ediyor. Kentin birçok yerinde tarihi yapılar restore edilmeyi beklerken, öte yandan tarihi Balıklıgöl çevresinde gerekli düzenleme çalışmaları yapılamadı.
SÜRE DARALDI, 400 PROJE TAMAMLANAMADI
2011 Genel seçimlerinde söz verilen 4 yılda 400 proje çalışmasında başarı elde edilemedi. Genel seçimlere kısa süre kalmasına rağmen, 200’e yakın proje hayata geçirilmeyi bekliyor. Bahsedilen 400 projenin bir kısmı tamamlandı ancak, bir kısmı da hala tamamlanmayı bekliyor.
400 projenin tamamının seçimlere yetişememesi üzerine tepki gösteren vatandaşlar, bu anlamda milletvekillerinden çözüm bekliyor.
TARIM İŞÇİLİĞİ DEVAM EDİYOR
Verilen sözlerin arasında belki de en dikkat çekeni tarım işçiliğini bitirmeye yönelik olanıydı. Her yıl Şanlıurfa’da binlerce kişi, tarım işinde çalışmak üzere farklı illere göç ediyor.
Mevsimlik tarım işçiliği nedeniyle memleketlerini terk eden vatandaşlar, yollarda geçirdikleri trafik kazalarında hayatını kaybederken, bir kısmı da barındıkları yerlerde zorluklarla karşılaşıyor. Bu sıkıntıların giderilmesi amacıyla kentte sanayinin geliştirileceği ve dolayısıyla mevsimlik tarım işçiliğinin bitirileceği yönünde söz verilmişti.
Aradan uzun zaman geçmesine rağmen, ekonomik anlamda bir düzenlemeye gidilmemesi, bu sorunların devam etmesine olanak sağlıyor. Şanlıurfa, yine eskisi gibi mevsimlik tarım işçisi olarak il dışına göç ediyor.
TARIMDA İYİLEŞTİRİLME YAPILAMADI
 
Bölgenin temel geçim kaynağı olan tarımın ön plana çıkacağı ve çiftçilerin destekleneceği yönünde verilen sözler de yerine getirilmeyi bekliyor. Bu yıl verimi fazla olan pamuğun beklenen fiyata satılamaması çiftçileri zor durumda bıraktı.
Türkiye’nin pamuk ihtiyacının yüzde 42’sinin karşılandığı Şanlıurfa’da, pamuğa gerekli değerin verileceği ve bu anlamda çiftçilerin rahata kavuşacağı vaat ediliyordu. Bölgede çiftçilik yapan vatandaşlar, sıkıntılarla çiftçilik yapmaya devam ediyor. Şanlıurfa’da yetişen pamuğun büyük bir kısmı il dışına gönderilerek, farklı illerde işletiliyor.
Şanlıurfa’da çırçır fabrikası ve üretim tesislerinde artış olmaması, çiftçilerin ürünlerini daha ucuza yabancı tüccarlara satmasına neden oluyor.
TRAFİK SORUNU GÜNBEGÜN ARTIYOR
Turizm yolunda ilerlemesi beklenen Şanlıurfa’da verilen sözler arasında ulaşım sorunu da yer alıyordu. Kentte ulaşımı rahatlatmak amacıyla çalışmaların yapılacağının sözü verilmesine rağmen bu anlamda çalışmalara başlanmaması tepki çekiyor.
Her geçen gün trafiği daha da artan Şanlıurfa’da yolların genişletilememesi sıkıntıların daha da artmasına neden oluyor. Öte yandan otopark sayısının yetersiz oluşu dolayısıyla yolun ikinci şeridinin otopark olarak kullanılmasına neden oluyor.
Kentin gözdesi olan Balıklıgöl çevresinde trafik yoğunluğunun fazla oluşu, kente gelen yabancı turistleri de zor durumda bırakıyor. Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan’ın da şikayet ettiği noktalardan biri olan trafik sorunu çözüm bekliyor.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49