Öne Çıkanlar Şanlıurfada Yağmur Bereketi ümgeneral Koç Şanlıurfada tesisi İlçe Genelinde Yol Yapım Atağını Sürdürüyor Urfada çalıntı 170 motosiklet ele geçirildi

Bu haber kez okundu.

Kendi hizmetlerini kendileri yapıyor
Şanlıurfa’da bir vatandaş, küçük dükkana yerleştirdiği pres makinesiyle, pamuğu presleyerek, bir fabrika görevini üstleniyor.
 
5 metre kare dükkana yerleştirdiği makineyle pamuğunu tohumundan ayıran Ali Tombul adındaki vatandaş, pamuktan ayıkladığı çekirdekleri satarak, iki çocuğu ve eşine baktığını söyledi. Pamuk toplama sezonundan sonra, tarlalarda kalan pamuğu toplayan vatandaşlar, topladıkları pamuğu Tombul’a getirerek, pamuk ve tohumu ayıklıyor. Kendisine getirilen pamukları çekirdeğinden ayıklayan Tombul, çekirdeklerin kendisinde kaldığını, saf pamuğu ise pamuk sahibine verdiğini söyledi. Bu şekilde yaşamını sürdüren Tombul, buradan kazandığı söyledi.
 
“PAMUK ÇEKİRDEĞİNİ SATARAK AİLEME BAKIYORUM”
 
Pamuk toplayan vatandaşların kendisine getirdiği pamukları makineden geçirip, ayırdığı çekirdekleri tohum fabrikalarına satarak, geçimini sağladığını söyleyen Tombul, kendisiyle birlikte yaşayan 2 küçük çocuğuna ve eşine bu şekilde baktığını söyledi. Eski tarihlere ait bir makine sayesinde bu işi yaptığını söyleyen Tombul, “bu makineyi alalı yıllar oldu, yaşım ilerledikçe de başka bir iş yapmadım, sürekli bu işi yaptım. Çok eski bir imalat olan bu makine sayesinde fabrikaların yaptığı işin bir benzerini yapıyorum. Burada pamukları presleyip, çekirdeklerini tohum fabrikalarına satıyorum bu şekilde geçimimizi sağlıyorum. Diğer çocuklarım benden ayrıldı, şimdi iki küçük çocuğum var, onlara bakıyorum” dedi.
 
SEZONDA DAHA ÇOK İŞ YAPIYOR
 
Pamuk toplama sezonunda daha fazla pamuk geldiğini söyleyen Tombul, bölgede pamuk azaldığı zamanlarda iş yapamadığını söyledi. Genel anlamda işinden memnun olduğunu söyleyen Tombul, “benim artık bu saatten sonra yapabileceğim başka bir iş yok. İşimden genel anlamda memnunum, sezon içerisinde işim artıyor ama pamuk ürünü azaldığında işim de azalıyor. Sezonda tarlalarda arta kalan pamukları toplayan vatandaşlarımız pamukları buraya getirip, çekirdekten ayıklıyor, saf pamuğu kendileri alıyor, çekirdeğini ise ben alıyorum. Ben de çekirdekleri satarak, işimi yapmaya çalışıyorum. Yerim dar ancak, bana yetiyor çünkü işlerimiz her zaman fazla yoğun olmuyor. Pamuğunu getiren vatandaşlar, burada prese çekilen pamuklarını bir iki gün içerisinde geri alabiliyor. Eğer fazla pamuk oldu mu evin bir bölümüne yerleştiriyorum, ihtiyaç oldukça dükkana getirip, prese çekiyorum” şeklinde konuştu.
 
SAF PAMUKLAR YASTIK OLUYOR
 
Pamuklar prese çekildikten sonra vatandaşlar tarafından yastık, yorgan ve döşek yapımında kullanıldığını söyleyen Tombul, “pamuk fiyatları düşük olduğu için insanlar, topladıkları pamukları prese çekerek, yastık, yorgan ve döşek yapıyor. Çekirdeği ayıklandıktan sonra ortaya çıkan saf pamuk, aileler için kullanıma hazır hale geldiği için vatandaşlar da bunu değerlendiriyor” ifadelerini kullandı.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49