Öne Çıkanlar urfa urfahaber Şanlıurfada Yağmur Bereketi tesisi ümgeneral Koç Şanlıurfada

Bu haber kez okundu.

Kazançları 10 Lira Oluyor
Şanlıurfa kent merkezinde istihdam alanlarının kısıtlı olması sebebiyle çocuk işçiliğinde artış görülüyor. Kentin çeşitli noktalarında çöp toplayan çocukların yanı sıra, mendil satan ve dilenen çocuklar da dikkatlerden kaçmıyor. Çoğu okul yaşındaki çocukların çalışmasına tepki gösteren vatandaşlar, devletin çocuk işçiliğinin önüne geçerek, maddi durumu yetersiz olan ailelere sahip çıkması gerektiğini söyledi. Küçük yaştan itibare çalıştırılan çocuklar, eğitimlerine devam edemediği için gelecekten umutlu olmadıklarını söyledi.
 
Geçimlerini sağlamak ve ailelerinin büçlerine katkıda bulunmak amacıyla çöp toplayan çocuklar, ilkbahar aylarında da aileleriyle birlikte tarım işinde çalışıyor.
 
Şanlıurfa kent merkezinde yaşayan ve düzenli bir gelire sahip olmayan aileler, çareyi çocuklarını çalıştırmakta buluyor. Okul çağındaki çocukların çöp toplaması veya elinde dartı aletiyle sabahtan akşama kadar çalışması, onların okula gitmesine ve derslerine çalışmasına engel olurken, geçimlerini sağlayabilmek için bu işleri yapmaya mecbur olduklarını söyledi.
 
KAZANÇLARI 10 LİRA OLUYOR
 
Kent merkezinde yaşayan ve çeşitli nedenlerden dolayı zorlu işlerde çalışmak zorunda kalan çocuklar, günlük ortalama 10 lira kazandıklarını söyleyerek, bu parayla geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Çöp konteynerlerinde karton, kağıt ve çeşitli malzemeleri toplayarak, hurda işi yapan kişilere sataarak, kendilerine iş bulmaya çalışan çocuklar, tatil zamanında derslerine çalışamadıklarını ve okul zamanlarında bile çoğu zaman okula gitmediklerini söyledi. Babası sakat olduğu için kendisi çalıştığını söyleyen 12 yaşındaki Yusuf Demir, çalışarak ailesine baktığını ifade ederek, “benim babamın hem tahsili yok hem de sakat, bu yüzden çalışamıyor. Ailenin en büyük çocuğu da ben olduğum için ben çalışıp, aileme bakıyorum. Günlük ortalama 10-15 lira kazanıyorum. Ailemin geçimini bu parayla sağlamaya çalışıyorum. Zor durumda olduğumuz için çoğu zaman okula devam edemiyorum. Tatil boyunca hiç ders çalışmadım, sürekli çalıştım” dedi.
 
ÇOCUK İŞÇİLİĞİ ARTIYOR
 
Şanlıurfa kent merkezinde son zamanlarda çocuk işçilerin arttığını söyleyen Erdal Aslan adındaki bir vatandaş, devletin çocuk işçilere sahip çıkması gerektiğini belirterek, “Şanlıurfa’da istihdam alanları az olduğu gibi, imkanlar da kısıtlı. Vatandaşların büyük kısmı tahsil yüzünden işe alınmıyor. Durum böyle olunca da çocuk işçiliği artıyor. Çocuklar ya mendil satıyor, ya dileniyor ya da çöp topluyor. Devletin, bu işçi çocuklarını tespit edip, bu çocukların ailelerine sahip çıkması lazım. Bu çocuklara sahip çıkılmadığı takdirde, bunların hiçbir şekilde geleceği olamaz” ifadelerini kullandı.
 
İLKBAHAR AYLARINDA GÖÇ EDİYORLAR
 
Kent merkezinde çalıştılan çocukların büyük kısmı, ilkbahar aylarıyla birlikte aileleriyle birlikte il dışına çalışmaya gidiyor. Ailelerinin işsizlik nedeniyle göç ettiği çocuklar, göç ettikten sonra okullarını bırakmak zorunda kalıyor. Geçimlerini sağlamak amacıyla okullarından vazgeçtiklerini söyleyen çocuklar, başka bir gelirleri olmadığı için sıcak günlerin başlamasıyla birlikte aileleriyle birlikte il dışına çalışmaya gittiklerini söyledi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49