Öne Çıkanlar Şanlıurfada Yağmur Bereketi ümgeneral Koç Şanlıurfada tesisi İlçe Genelinde Yol Yapım Atağını Sürdürüyor Urfada çalıntı 170 motosiklet ele geçirildi

Bu haber kez okundu.

‘’ Kayıt dışı İşçi Çalıştıran İşverene 11 Bin 900 Lira Ceza’’

Türkiye genelinde kayıt dışı çalıştırma %33 oranında düşerken Şanlıurfa’da bu sayı çok daha fazla yukarda. İşverenlerin ve çalışanların SGK ile ilgili bildiği yanlış bilgilerden dolayı 2 milyonluk şehirde sadece 265 nim kişi kayıtlı olarak çalışıyor.

‘’ KAYIT DIŞI İLE İLGİLİ CİDDİ SORUNLARIMIZ VAR’’

Şanlıurfa sosyal güvenlik kurumu olarak bizim en çok mücadele ettiğimiz konu kayıt dışılık DİYEN SGK Şanlıurfa il Müdürü Ünlü; ‘’Elimizde maalesef kayıt dışı ile ilgili ciddi sorularımız var tabi kayıt dışılık sadece sosyal güvenlik kurumunun bir çabasıyla belki büyük bir oranı çözülebilir ama tüm vatandaşlarımızın, tüm sivil örgütlerimizin, kurum ve kuruluşlarımızın kayıt dışılık hakkında mücadeleye destek vermesi ve bunun taraflı olmasını canı gönülden arzuluyoruz. Kayıt dışılık ne anlama geliyor; çalışan bir kişinin çalışılan tarafından sosyal güvenlik kurumuna bildirilmemesi anlamına geliyor burada çalışan anlamında kayıt dışı sigorta kapsamında çalışma bunun çalışan işveren boyutuna baktığımız zaman belki bunun adına herhangi bir sigorta bildirimi yapmayarak ve prim ödemeyerek belki de bir haksız rekabete neden olacak. İşveren bazından baktığımız zaman haksız bir rekabet kayıtlı çalışan ile kayıtsız çalışanı göz önünde bulundurduğumuz zaman kayıtlı çalışan işletmeye göre daha avantajlı olduğunu var sayarsak ciddi bir haksız rekabete neden olmakta. Kayıtlı çalışanın zarar verdiğini görmekteyiz, aynı zamanda kurumumuz adına sosyal güvenlik sisteminde en büyük engeldir’’ ifadelerini kullandı.

‘’ ŞANLIURFA’DA KAYITLI ÇALIŞAN ORAN ÇOK AZ’’

Müdür Ünlü; ‘’Kayıt dışılık Urfa’da Türkiye ortalaması bugün gelinen noktada 33 gibi bir rakama düşmüşken maalesef ilimizde bu sayı çok çok yukarda. Peki, bu mücadeleler sonucunda yapılan çalışmalar Urfa her ne kadar Türkiye’nin ortalaması altında kalmış olsa da beş yıllık bir takvimde %8’e yakın oranla bir düşüş oldu. Bugün 200 bin sigortalı 265 bin gibi sigortalıya ulaşmış durumdayız. 2 milyonluk nüfusa yeterli mi; kesinlikle yetersiz bunun birkaç katı olması gerekiyor. Burada da tabi hepimize iş düşüyor, biz kurum olarak özellikle uygulamış olduğumuz ki şu an yürütülen farklı teşvikimizle işverenlerimize yani sigortalı çalıştıran işverenlerimize ciddi avantajlar ve imkânlar sunmaktayız. Şu an yürürlükte olan bir 7103 sayılı teşvikimizle bugün işçi maliyetini sigorta sosyal güvenlik anlamında sıfır maliyetle siz bu kişiyi çalıştırıyorsunuz. 2020 yılındayız 2019 yılında ki çalıştığınız ortalama diyelim ki iki olsun şu an 2020 yılında bunun üzerine 200 kişi daha almış olsanız 25 yaş üstü erkeklerde sadece 12 ay diğerlerinde 18 ay boyunca bize sigorta pirimi, işsizlik kota birimi, damla vergisi ve aynı zamanda muhtasar vergisini ödemeyerek sıfır maliyetli işçi çalıştırmış oluyorsunuz’’ ifadelerini kullandı.

‘’ TARIM SİGORTASI UYGULAMAMIZDA VAR’’

İlimiz tarım ili ve bununla ilgili sorunu düşünürsek arazi sahibine de ait bir tarım bağ kur sosyal hizmetimiz var diyen SGK İl Müdürü Ünlü; ‘’gündelik çalışan tarım işçisine de ek beş dediğimiz bir tarım sigortası uyguluyoruz. Esnafımıza ait bir sosyal güvenlik sistemi, çalışan sigortalıya, memuruna, işverenine derken çok farklı sosyal güvenlik sistemi. Her kesime değen sosyal güvenlik sistemi varken özellikle ilimizde hala bizi anlamakta zorlanan, en büyük eksikliği de kendimizde buluyoruz. Burada istenilen seviyede sosyal güvenlik sistemi sigortalıya ulaşamadı. Sosyal güvenlik sistemi olarak biz şu an birçok alanda Şanlıurfa olarak her türlü belirtmiş olduğumuz hedefleri yakalamış durumdayız’’ dedi.

‘’ 2 AYRI BELGE BİRLEŞTİ’’

Müdür İsmail Ünlü; ‘’daha önce bir işveren yanında çalışmış olduğu sigortalı bize aylık hizmet pirim belgesiyle vermiş olduğumuz şifre üzerinden bildirirken muhtasar boyutunda maliye ayrıca bildiriyordu. Bu iki belge birleşti ve bunun aynı zamanda deneme süresi daha önce 23'tü şimdi 26'sı oldu. Bu iki belgenin birleşmesi şu anda özellikle ben bu kapıcılık biz ona kolay iş vermek diyoruz. Gündelikçi gibi, apartman kapıcılığı gibi bunlar da kolay işveren bir sistem geliştirildi. Siz bir defa gelip kaydı açtığınız zaman her ay belge vermenize gerek yok ve aynı zamanda da damga vergisi olan 70 liraya yakın bir vergiden muaf oluyorsunuz. Bize gelip kolay iş verenlik için başvuru yapmanız gerekiyor, yapmadığınız taktirde ne olacak muhtasar vergi ile SGK beyan namesi birleştiği için bu özellikle kapıcılar ve apartman yöneticiliği işletmeleri eğer bu yolu tercih etmiyorlarsa mutlaka gidip kendileri maliyeden vergi kaydı açtırarak ancak bu beyan nameyi verecekler’’ ifadelerini kullandı.

‘’ KAYITDIŞI İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞVERENE 11 BİN 900 LİRA CEZA’’

Ünlü; ‘’baktığımız zaman aslında birçok insan sigortasız çalıştığı zaman daha sonra gelip başvuru yapmakta 'ben şu iş yerinde çalıştım sigortam yapılmadı' biz böyle bir iş yerine gidip yapmış olduğumuz incelemede eğer bir kişi tespit edersek bugünün rakamıyla 11 bin 900 lira ceza uygulaması yapılıyoruz sadece bir gün için ama az önce 7103 sayılı teşvikten bahsettik 18 ay boyunca ve ya 12 ay boyunca hiç pirim ödemiyorsunuz. Pirim ödenmediği yerde kayıt dışı işçi çalıştırmak zaten anlamsız bununla ilgili bir ihbar sonucu 11 bin 900 lira ile karşı karşıya çıkmak da çok anlamsız. Bundan dolayı hep diyoruz kayıt dışı işçi çalıştıracak kadar zengin misiniz? ‘’ dedi.

‘’ SGK’lı ÇALIŞIRSANIZ YEŞİL KARTINIZ İPTAL OLMAZ, YARDIMLARINIZ KESİLMEZ’’

İlimizde çok yanlış bir algı var ‘ya patron beni sigortalı gösterme’ diyorlar tabi patron da niye diye sorduğu zaman da şu cevabı veriyor ‘ya benim yeşil kartım var, yeşil kartım iptal edilir ben bir daha bunu çıkartmakla uğraşmayayım’ gibi cevaplarla karşılaşıyorlar. Sigortalı olması halinde yeşil kart sadece askıya alınıyor, çalışması bittikten sonra işi bittikten sonra yeşil kart tekrar devreye giriyor. Burada iptal edilen bir belge yok, bazısı da diyor ki ‘ya ben yardım alıyorum’ bugün vakıfların vermiş olduğu 5 ana yardım vardır. Asgari ücretle çalışan bir kişi eğer 4 kişi ikamet ediyorsa bu 5 yardımın da almaya devam edeceğini belirtmek istiyorum. Çünkü genelde insanların sigortalı olmamasının nedeni en büyük bu iki bahane ve bu iki bahanenin özellikle iyi anlaşılmasını özellikle belirtmek istiyorum. Şanlıurfa’mızda tüm insanların kayıtlı çalışması temennisiyle bu imkânı bize verdiğiniz için Urfanatik olarak sizlere teşekkür ediyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49