Öne Çıkanlar 1 yaralı Karaköprüde sıkışmalı kaza Sancaktepespor 5-0 Şanlıurfaspor Çok Sayıda Zırhlı Askeri Araç Hataya Sevk Edildi urfa haber

Bu haber kez okundu.

Karagül'e Rakip Çıktı

Birecik Barajı nedeniyle bir bölümü sular altında kalan, sakin ve huzur veren özelliğiyle "Sakin Şehir" ağına dâhil edilen Doğunun Bodrumu Halfeti, çok sayıda turiste ev sahipliği yapıyor. Türkiye'de sadece Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yetişen, Karagül genellikle gonca halindeyken siyah renktedir, açtıktan sonra rengi koyu kırmızıya dönüşür. Ancak açtıktan sonra da siyah rengini koruyan karagül çeşidi olduğu bilinmektedir. Halfeti ilçesinde yetiştirilen bu karagül çiçeği kesilip başka bölgelere çıkarıldığında renk değiştiriyor.

Tohumu alınıp başka bölgede yetiştirildiğinde güller kırmızı renkte açıyor. Karagül başka gül çeşitlerine kıyasla daha bodur yetişir, yarı katmerli ve kokuludur. Mevsim olarak ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açar. Karagülün 1-1,5 metre yükseklikte bir çalı olan çiçekleri, 6-7 santimetre çapında olmaktadır. Üç bin yıllık bir geçmişe sahip Halfeti'nin karagülü mikroklima iklimi seviyor. Bölge dışına çıktığında ise siyah rengini kaybediyor ve koyu kırmızı oluyor. Halfeti'ye has olan Karagül'e yeni bir rakip çıktı, 'Yeşil Gül' Halfeti'de Karagül'ün yanı sıra Yeşilgül'de üretilmeye başlandı.

Halfeti İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Akan Akmeşe de modern sera sayesinde karagül ve Yeşilgül yetiştiriciliğinin daha iyi şartlarda yapıldığını belirterek, "Ziraat mühendisi arkadaşlarla daha iyi karagül ve Yeşilgül yetiştirerek ziyaretçilerimizin beğenisine sunuyoruz" dedi.

Akmeşe," Yapılan serada Karagül ve Yeşil gül yetişmekte Halfeti'ye özgü endamlık türlerin korunması amacı ile seralarımızda çoklatmayı amaçlamaktayız. Bu yıldan itibaren yeşil gülerimizi çoklatmaya başlayarak yok olmamalarını önüne geçmeyi amaçlıyoruz, aynı zamanda Turizm şehri olan Halfeti'ye yerli ve yabancı ziyaretçilerimize sunmak istiyoruz. Yurt içinden ve yurt dışından bir çok Turist Karagül ve Yeşil Gülü görmek için Halfeti,'ye geliyorlar"diye konuştu.

Haber: Mustafa Bayar

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49