Öne Çıkanlar eyyübiye Yine Halkın İçinde mıllı bırlık ve kardeslık getirildi boks

Bu haber kez okundu.

Kalaycılık yok oluyor
Güneydoğu bölgesi, özellikle de Şanlıurfa bölgesinin en eski mesleklerinden olan kalaycılık, yok olmaya yüz tutsa da bazı esnaflar tarafından ayakta tutulmaya çalışılıyor.
50 yıllık mesleğinin yok olmaması için çalıştığını kaydeden 65 yaşındaki Yasin usta, çocukluğundan beri bu işi yaptığını ve üzerinden yıllar geçmesine rağmen, bu meslek artık rağbet gören bir meslek olmamasına rağmen, mesleğinden vazgeçmediğini söylüyor. Kalaycı sayısının bir elin parmağını geçmediğini söyleyen Usta, teknolojiye inat bu mesleği sürdüreceğini söyledi. Kalaycılık mesleğini teknolojiye inat ayakta tutacağını söyleyen usta, “Benim yaptığım bu iş, şimdi belki fazla rağbet görmüyor ama bu meslek bizim geçmişimizin en değerli mesleklerin başında geliyordu. Az da olsa müşterimiz bulunuyor ve ben ömrüm yettiğince bu işi sürdüreceğim. Bu mesleğin teknoloji karşısında yenileceğine izin vermeyeceğim” şeklinde konuştu.
 
Artık gençlerin bu meslekte yetişmediğini ve şu an faaliyet gösteren kalaycıların, bu mesleğin son ustaları olduğuna dikkat çeken usta, kendi çocuklarına bu mesleği öğretmeye çalıştığını söyleyerek, şunları kaydetti. “babalarımızın, atalarımızın mesleği olan bu mesleğin bu şekilde göz göre göre kaybolması elbette ki zoruma gidiyor. Kalaycılara baktığımız zaman genç çalışan yok ve bu da demektir ki bu ustalar öldükten sonra bu işi yapacak kimse yok. Başkalarına gücümüz yetmez belki ama kendi çocuklarıma gücüm yetiyor. Çocuklarımı bu işte çalışmaya zorluyorum, onlar bu işi yapsınlar ki bu meslek tarihe karışmasın”
 
Diğer Güneydoğu illerinde, Şanlıurfa’dan daha çok bu mesleklere sahip çıkıldığını öne süren usta, Şanlıurfa’nın teknolojiye çabuk kapıldığını ve tarihini unuttuğunu söyledi. 50 yıldan beri bu mesleği yapan usta, “bundan 40-50 sene önce daha zor şartlar altında bu işi yapıyorduk, şimdiki gençler çok şanslı ama kimse çalışmak istemiyor. Bingöl, Muş gibi illerde bu tür meslekler hala rağbet görüyor ama Şanlıurfa’da yok olmaya mahkum bırakılıyor. Şanlıurfa, kendini teknolojiye çabuk kaptırıyor. Lütfen bu mesleğe gençler yönlendirilsin” şeklinde konuştu.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49