Öne Çıkanlar Şanlıurfada Yağmur Bereketi tesisi ümgeneral Koç Şanlıurfada İlçe Genelinde Yol Yapım Atağını Sürdürüyor Urfada çalıntı 170 motosiklet ele geçirildi

Bu haber kez okundu.

“İşsizlik Yetmedi Bir De Zam Geldi”
Son zamanlarda gıda ürünlerine devlet eliyle yapılan zamlar, esnafları dükkan kapatma noktasına getirdi. Büyük zamların uygulandığı ürünleri satan esnaflar, zamların ardından satış yapamadıklarını söyledi.
 
Şanlıurfa’da mevsimlik tarım işçilerinin yoğunlukta olması dolayısıyla ilkbahar aylarından itibaren satışların tamamen durduğunu anımsatan esnaflar, kış aylarında iş yapabildiklerini ancak, ürünlere getirilen zamların satışları şimdi de durdurduğunu kaydetti.
 
KURU FASULYE YÜZDE YÜZ ZAM ALDI
 
Birçok gıda ürününe getirilen zam, en çok da kuru fasulyeyi vurdu. Kuru fasulyenin yüzde yüz zam aldığını söyleyen esnaflar, vatandaşların artık kuru fasulye başta olmak üzere diğer birçok ürünü almadığını söyledi. Zamlarla birlikte dükkanı kapatma noktasına geldiklerini söyleyen Ahmet Çetintaş, zamların ardından hiç satış yapamadıklarını belirterek, “piyasaya nereye doğru gidiyor, anlamış değiliz. Sürekli zamlarla karşılaşıyoruz. Kuru fasulyeye getirilen zam, vatandaşın alım gücünü düşürdü, vatandaş artık evinde kuru fasulye pişiremiyor ya da çok az miktarda alıyor. Vatandaş da haklı sonuçta bir kilo fasulyeyi 15 liraya almak akıl karı değil. Devlet bir an önce bu zam politikasından vazgeçsin” dedi.
 
“İŞSİZLİK YETMEDİ BİR DE ZAM GELDİ”
 
Şanlıurfa’da ciddi anlamda işsizlik sorununun olduğunu hatırlatan Hakan Bozkaya adındaki vatandaş, Şanlıurfa’da binlerce kişinin işsizlikle boğuştuğunu ve zamlarla birlikte artık evine hiçbir gıda maddesi alamayacağını söyleyerek, “Memleketimizde işsizlik problemi had safhaya çıktı. İnsanlar işsiz olduğu gibi, bir de ürünlere durmadan zam geliyor. İşsiz olan bir insan evine nasıl ekmek götürecek? Bugün kuru fasulyenin kilosu 15 lira olmuş, çalışamayan biri 15 lirayı nereden getirecek de fasulye alacak? Tabi sadece fasulye deği, pirinç ve mercimek ürünleri de öyle, bu şekilde devam ederse bu memlekette insan kalmaz” dedi.
 
“TÜRKİYE, ZAMLAR ÜLKESİ OLDU”
 
Gıda maddelerine getirilen zamlarla birlikte vatandaşın alım gücünün düştüğünü belirten esnaflar, “Türkiye, zamlar ülkesi oldu” diyerek, esnafların da artık daha fazla dayanamayarak, dükkan kapattığını söyledi. Şanlıurfa’da son iki yıldan bu yana toptancı dükkan sayısının düştüğünü anımsatan esnaf Bekir Ak, “Şanlıurfa’da çalışan esnaflar zaten sadece kış aylarında satış yapabiliyor. İlkbahar ve yaz aylarında kent boşalıyor, herkes il dışına çalışmaya gidiyor. Memlekette kimse kalmayınca da satış yapamıyoruz, bu duruma daha fazla dayanamayan esnaflar, çareyi dükkan kapatmakta buluyor. Şanlıurfa’da son iki yıldan bu yana gıda ürünleri satan dükkan sayısı oldukça azaldı. Memlekette işsizlik her geçen gün artarken, bununla birlikte zamlar da artıyor, vatandaş artık ne yapacağını bilemiyor” ifadelerini kullandı.
 
Son dönem içerisinde kuru bakliyat ve sebzelere yapılan zamlar, esnaf ve vatandaşların tepkisini çekerken, seçim sonrası zamların daha da artacağı belirtildi.
 
“SEBZE PAZARINDA DA DURUM AYNI”
 
Vatandaş bir yandan, esnaf bir yandan zamlardan şikayetçi olurken, kuru bakliyatların yanın da sebze tezgahlarında da değişen bir durum yok. Sebze satarak geçimini sağlayan vatandaşlar, sebze fiyatlarının da oldukça yüksek olduğunu ve artık iş yapamadığını söyledi. Patates fiyatlarının uçtuğunu söyleyen Aslan Kaya, patatesin en çok zam alan ürün olduğunu, bunun yanında diğer ürünlerin de oldukça pahalı olduğunu söyleyerek, “durmadan gelen zamlar, hem vatandaşı hem de esnafı mağdur ediyor. Vatandaşın alım gücü zaten düşük, insanlar elindeki parayı hangi bir ihtiyaç için harcayacaklarını bilemiyor. Memlekette işsizlik olduğu gibi, ürünlere durmadan zam geliyor. Bu devlet ne yaptığının farkında mı? Yapılan zamların bir an önce geri çekilmesini istiyoruz, yoksa vatandaşın hali perişan” dedi.
 
YENİ ZAMLAR KAPIDA
 
Her gün farklı bir ürüne yapılan zamların, seçim sonrası daha da artacağı belirtiliyor. 30 Mart sonrası zamların daha çok artacağını beklediklerini söyleyen vatandaşlar, artık kabuslarla uyandıklarını söyleyerek, “bu zamanlarda yapılan zamlar yetmiyormuş gibi, bir de seçim sonra zamların geleceği söyleniyor. Vatandaş ne yapacak o zaman? İstihdam alanları yetersiz, iş olanakları yok ve durmadan zam yapılıyor. Devlet insanları bitirmeye mi çalışıyor” diyerek zamlara tepki gösterdi. (Ali ÇETİNKAYA) 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49