Öne Çıkanlar eyyübiye Yine Halkın İçinde mıllı bırlık ve kardeslık sosyal medya getirildi

Bu haber kez okundu.

İşsizlik Sorunu Başını Almış Gidiyor
30 Mart Yerel Seçimleri sonrası yürürlüğe girecek yeni Büyükşehir Yasası, devrim niteliğinde olurken, Yasadan beklenti yüksek. Kent merkezinde olduğu gibi köylerinin beklentileri de farklı. Kimi yol istiyor kimi kanalizasyon, kimisi üstyapı
 
31 Mart 2014’ten itibaren yürürlüğe girecek olan 6360 Sayılı Yeni Büyükşehir Yasası'nın uygulanması ile Büyükşehir Belediyesi, beldelere ve köylere de hizmet götürecek. İl Özel İdaresi köylere hizmet götürüyor. 31 Mart'tan itibaren ise Büyükşehir Belediyesi hizmet götürecek. Yeni düzenleme ile ilgili belediye başkanları ve muhtarların çalışmaları devam ederken, köylünün beklentisi ise yüksek. Özellikle Karacadağ gibi dağ eteklerinde yer alan köyler genel olarak su sıkıntısı yaşıyor. Siverek ve Viranşehir ilçelerine bağlı köylerde su sıkıntısı büyük bir sorun olurken, diğer yandan altyapı ve ulaşım sıkıntısının da giderilmesi bekleniyor. ALT VE ÜSTYAPI SIKINTISI VAR Şanlıurfa kent merkezindeki Yenice mahallesi başta olmak üzere birçok mahallede alt ve üstyapı sorunları yaşanıyor. Yıllarca çözüm bekleyen sorunlar, seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte vatandaşın beklentisini de artırdı. Altyapı sorunlarının giderilmesini bekleyen vatandaşlar, büyükşehir yasasıyla birlikte yeni seçilecek belediye başkanından büyük beklentileri olduğunu söylerken, konuyla ilgili İsmail Dağbaşı yaptığı açıklamada, “tabi yerel seçimler yaklaşırken, herkesin beklentisi farklı oluyor ancak bizim en büyük beklentimiz alt ve üstyapı sorunlarımızın çözüm bulmasıdır. Tabi bizim bu tür sorunlarımızın yanında da birçok sorunumuz var ancak, en büyük sorunumuz, alt ve üstyapı sorunudur” ifadelerini kullandı. DAĞ KÖYLERİ SU SIKINTISI YAŞIYOR Siverek ve Viranşehir ilçe merkezinde de su sıkıntısı yaşansa da bu sorun köylerde büyük problem oluyor. Su ihtiyaçlarını kilometrelerce uzaktaki kuyulardan eşeklerle taşımak zorunda kalan vatandaşlar, su sorununa çözüm bulunmasını isteyerek, yeni yasadan su sıkıntısıın sona ermesini beklediklerini söyledi. Selami Özdemir, konuşla ilgili şunları söyledi: “ilçe merkezinden kilometrelerce uzakta yaşıyoruz. Köyümüzde su yok, kilometrelerce uzaklıktaki kuyulardan eşeklerle su taşımak zorunda kalıyoruz. Kadınlarımzı bu anlamda büyük zorluk yaşıyor. Kanalizasyon çalışmalarını geçtik, her şeyi geçtik de yollarımız ve su sorunumuza bir çözüm bulunsun. Memleket olarak çok gerideyiz ancak, köyümüz daha da gerilerde. Gelişebilmemiz için şehirde ne varsa köylerde de olmalı.”
 
31 Mart 2014’ten itibaren yürürlüğe girecek olan 6360 Sayılı Yeni Büyükşehir Yasası'nın uygulanması ile vatandaşların büyük ve aynı zamanda farklı beklentileri var.
 
İŞSİZLİK SORUNU BAŞINI ALMIŞ GİDİYOR Kent merkezi, ilçe ve köylerde büyük sorunlar yaşanırken, en büyük sorunlardan birisi
 
ise, işsizlik problemi olarak görünüyor. İl genelinde işsiz sayısı çok fazlayken, ilkbahar aylarıyla birlikte baıya mevsimlik tarım göçü başlıyor. İstihdam alanlarının artırılmasını bekleyen vatandaşlar, büyükşehir yasasından bu anlamda beklenti içerisinde olduğunu söyledi. İşsizlik sorununun ortadan kaldırılması için, istihdam alanlarının artırılması gerektiğini dile getiren Yusuf Parlak, “Memleket olarak en büyük sıkıntımız işsizlik yeni yasa ile belki birkaç kişi daha iş sahibi olabilir ama bölgemizin turizm değerleri değerlendirilirse hem bölge ekonomisine hem de işsizliğin önlenmesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Öte yandan bölgemiz bir tarım bölgesi olmasına rağmen Batı illerine tarımda çalışmak için gidiyoruz. Yetkililerimizin bu durumu değerlendirmesi lazım. Şanlıurfa’da bulunan tarihi ve turistik değerlerin de değerlendirilmesinin bölgeye işsizlik anlamında büyük katkı sağlayacağını söyleyen Parlak, “Bölgemizde çok sayıda tarihi yapı var, buraların turizme kazandırılması demek, birçok kişiye ekmek kapısı demektir. Ayrıca Karacadağ’a yatırım artarsa, oraya gelen turist sayısı da artar ve memleket biraz daha rahat nefes alır. Memleketimiz tarım bölgesi ama biz bu arazileri yeterince değerlendiremiyoruz bu yüzden de sürekli batıya bağlı yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
EĞİTİM SORUNUNA ÇÖZÜM BULUNMALI
 
Şanlıurfa’nın en büyük sorunlarından biri de eğitim sorunu olarak görülüyor. Şanlıurfa’da çocuk işçiliğinin fazla olması sebebiyle eğitimde geri kalındığını söyleyen Ali İnci, yeteri kadar öğretmen atamasının da yapılamadığını ve yeni yasayla birlikte bu eksikliğin giderilmesini beklediklerini söyledi. İnci, şunları kaydetti: “Şanlıurfa’da işsizlik çok olunca, çocuk işçilerin sayısı artıyor, böyle olunca da çocuklar eğitimlerinden geri kalıyor ve Şanlıurfa, eğitimde geri sıralara gidiyor. Öte yandan yeteri kadar öğretmen atamas yapılamıyor. Öğretmen eksikliği ortadan kalkarsa Şanlıurfa eğitim alanında önemli mesafeler kaydebilir” şeklinde konuştu. (Ali ÇETİNKAYA) 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49