Öne Çıkanlar sanlıurfa Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı baskan karakopru Şanlıurfada 11 bin 230 polis ve jandarma seçimde görev alacak

Bu haber kez okundu.

İşsizlik sonucu, kenti terk ediyorlar
İşsizliğin her geçen gün arttığı kentte büyüklerin yanında çocuklar da zorlu bir yaşam mücadelesi veriyor.
Yaz aylarında şehir dışına çalışmaya giden vatandaşlar, gittikleri yerlerde çeşitli zorluklar yaşarken, kentte kalarak, bulduğu günlük işlerle geçimini sağlayan vatandaşlar da var.
Daha çok kenar mahallelerde yaşayan vatandaşlar, iş bulamamaktan yakınırken, çocuklar da çöplerde kendilerine oyuncak bulmak için çöpleri karıştırıyor. Çöplerle oynayan çocuklar çoğu zaman çeşitli hastalıklara yakalanıyor. Öte yandan çöp toplayarak, ailesine katkıda bulunmak isteyen okul çağındaki çocuklar, çoğu zaman da inşaat alanlarına girerek, demir parçaları bulmaya çalışıyor.
İşsizlik sonucu, kenti terk ediyorlar
Şanlıurfa’da herhangi bir mesleğe sahip olmayan ve kış aylarını işsiz geçiren vatandaşlar, yaz aylarının gelmesiyle şehir dışına, çeşitli işlerde çalışmaya gidiyor. Başta fındık, kayısı olmak üzere çeşitli işlerde çalışmak için Karadeniz bölgesine ve farklı şehirlere göç eden vatandaşlar, geçimlerini sağlamak için biriktirdikleri parayı yıl boyunca kullanmak için saklıyor. Zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren ailelerin çocukları da zorlu bir hayattan geçiyor. Yaz aylarında işsiz kalmamak için, sürekli şehir değiştirdiklerini kaydeden Cuma Özalp, ilkbahar aylarıyla birlikte memleketi terk ettiklerini ve başta Konya olmak üzere çeşitli illere gittiklerini belirterek, “Şanlıurfa’da yapabileceğim bir iş yok, sürekli günlük yevmiyeyle çalışıyorum, bu da bize yetmiyor. Ailemle birlikte Konya’ya şeker pancarı işine gidiyoruz, Malatya’ya kayısı toplamaya, oradan da fındık toplamak için Ordu’ya gidiyoruz. Memelekete döndüğümüzde pamuk topluyoruz. Pamuk sezonu da bittiği için şimdi işsizim ve ilkbaharın gelmesini bekliyor” şeklinde ifadelerini kullandı.
Çöplükte buldukları oyuncaklarla mutlu olmaya çalışıyorlar
Belli bir mesleği olmayan kişilerin çocukları da bu durumun mağduru oluyor. İş bulamayan ve dar geçimli olan ailelerin çocukları, mahalledeki çöplükleri karıştırarak oyuncak arıyor ve çöplüklerden çıkardıkları oyuncaklarla mutlu olmaya çalışıyorlar. Öte yandan, çöplüklerde oynayan çocukların tehlikede olduğu kenar mahallelerde, temizlik sorunu da yaşanıyor. Çocukların sürekli çöp konteynerlerini karıştırması sonucu, çöplerin etrafa dağılması sonucu çevre kirleniyor. Oyuncak bulmak ümidiyle çöpleri karıştıran çocuklar hastalık tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Ailelerin işsiz olması sonucu çocukların da sefil bir hayat sürdürdüğünü dile getiren Selma Turan “İşsiz olan kişilere, yetkililerin yardım etmesi lazım. Aileler, zor şartlar altında yaşam mücadelesi verirken, çocuklar da bu anlamda mağdur oluyor. Çöp toplayan çocukların büyük bir kısmı, okul çağındaki çocuklar vebu çocuklar okula değil, çöp toplamaya gidiyorlar” ifadelerini kullandı.
Yardım bekliyorlar
Bu şekildeki bir yaşamı sürdürerek, ayakta durmaya çalışan çocukların ayrı ayrı hikayeleri de var. Kimi yaşlı babasına destek olmak için, kimi de engelli kardeşine destek olmak için bu işi yapıyor. Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk havaların başlaması, onlar için yaşamayı daha da zorlaştırırken, bu çocuklar, kendilerine uzatılacak bir yardım eli beklediklerini kaydetti. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49