Öne Çıkanlar eyyübiye Yine Halkın İçinde mıllı bırlık ve kardeslık getirildi boks

Bu haber kez okundu.

Hilvan'da Bağ Bozumu Başladı
Hilvan’da bağ bozumunun başlamasıyla birlikte kışlık tatlı olarak tüketilen ürünler için hazırlıklar başladı.
Bağ bozumunun başlamasıyla Hilvan’ın kırsal mahallelerinde; adeta görsel bir şölen yaşanıyor. Uzun kış gecelerinde ağzı tatlandırmak için çeşitli tatlılar yapılıyor.
Bu tatlılar; pestil, kesme, cevizli sucuk’tan oluşuyor. Bir de bunların yanında pekmez yapılıyor. Günün ilk ışıklarıyla topladıkları üzümleri küçük havuzlarda biriktiren vatandaşlar, kışlık tatlılar için hazırlıklarını sürdürüyor. Küçük havuzlara boşaltılan üzümler bu havuzlarda çıplak ayaklarla sıkılarak suyu çıkarılır.
Ayıklanan üzüm suyu (şire) büyük kazanlara konularak odun ateşinde kaynatılır. Kaynayan şireye bir kova ayran eklenir ve kaynatma işlemi sürdürülür ve sürekli olarak karıştırılmaya devam edilir. Bu aşamada kazan altındaki ateş çekilir ve kazandaki şirenin yarısı başka bir kovanın içine boşaltılır ve kovadaki şireye katı kıvama gelmesi için nişasta eklenir. Daha sonra bu nişasta eklenmiş şire tekrardan ocaktaki kazana boşaltılır ve kazanın ateşi tekrardan yakılarak kaynatma işlemine devam edilir. Kazandaki şire katılaşıp bulamaç kıvamına gelene kadar kaynatma işlemi sürdürülür. İstenilen kıvama gelen pestil şiresi damlara serilen savanların üzerine dökülerek yayılır ve güneşte kurumaya bırakılır. Bu şıra ile hem pestil hem de çekçek yapılır. Sucuk yapmak için ise, fındık, fıstık veya ceviz gibi kuru yemişler bir ipe geçirilerek pestil için hazırlanan bulamaç’ın içerisine batırılıp çıkartılır, daha sonra üzüm ağaçlarına asılarak kurumaya bırakılır. Üzüm pekmezi ise, çıkartılan üzüm suyunun kaynatılmasının ardından bir çukur kazılır ve bu çukurun için naylon ile kamufle edilerek kaynatılan üzüm suyu bu çukurun içerisine dökülür ve birkaç gün güneşte beklemesi sağlanır. Böylelikle üzüm pekmezi yapılmış olur
Hilvan’da bağ bozumunun görsel bir şölenin yaşanmasına neden olduğunu ifade eden Hilvan İlçesini Tanıtma, Kalkındırma ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Halil ŞİL, Hilvan’ın kırsal mahallelerinde üretilen bu ürünlerin Türkiye’nin bir çok yerinde tezgahlardaki yerini aldığını belirtti.
Hilvan’da üretilen bu ürünlerin coğrafi işaretinin alınması için yetkililere seslenen Şil, Hilvan İlçesi’nin değerlerine sahip çıkmak gerektiğini kaydetti. Güneydoğu’nun bazı yörelerinde bu ürünlerin yapıldığını hatırlatan Şil; “Diğer yörelerimizde yapılan çekçek, pestil, pekmez ve sucuklarda katkı maddesi kullanılıyor. Fakat Hilvan’daki ürünlerde herhangi bir katkı maddesi bulunmuyor. Bu ürünlerimizin markalaşması için tescillenmesi ve yetkililerin de bu konuyla ilgilenmesi gerekir.” diye konuştu 


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49