Öne Çıkanlar Şanlıurfaspor Nazili Belediyespor Suriyelilerin Girişimciliğe Teşviki İçin Düğmeye Basıyor muzaffer patates hasad

Bu haber kez okundu.

Herkesin Memnun Olduğu Bir Süreç Oldu
 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, çiftçiler için altı saat sonra 3 kritik açıklamalarda bulundu.
Şanlıurfa’da son zamanlarda elektrik kesintilerinden kaynaklı eylemlerin ulusal basında yankı uyandırmasının ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanı Berat Albayrak, Su ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleriyle Şanlıurfa’ya geldi.
Basına kapalı gerçekleşen ve yaklaşık 6 saat süren görüşmeler sonrası kameralar karşısına geçen Bakanlar önemli açıklamalarda bulundu. En dikkat çekici açıklamayı ise her zamanki gibi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik yaptı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, burada yaptığı konuşmada: “ Biliyorsunuz Türkiye’de Elektrik dağıtımı özelleşti. 21 dağıtım şirketi tarafından şu anda yönetiliyor. Bu bölgede 6 ilimizde Dicle elektrik tarafından şu anda elektrik dağıtımı gerçekleştiriliyor. Burada bu süreçte bir güven bunalımı yaşanmış bunun ortadan kaldırılması anlamında her 3 bakanın üzerlerine düşen görevleri yerine getirme konusunda çiftçilerimizle değerlendirmeler yaptık. Burası Türkiye’nin gerçekten tarım ambarı ve bizim üzerimize düşen çok ciddi sorumluluklar var başta tarımsal desteklemeler olmak üzere ve buradaki ürün çeşitliliğini nasıl olması gerektiği ile ilgili bizim bölge açısından yapmamız gereken önemli çalışmalar var. Buradaki enerjinin sağlıklı bir şekilde akışı ve özellikle sulamalarda yaşanan sorunların mili mum düzeye indirilmesi konusunda çok verimli değerlendirmeler oldu. Bu dönem içerisinde bölgemiz yani GAP Projesi bünyesinde ve merkezi konumundaki Şanlıurfa ve Mardin’deki sulama kanallarının hızlı bir şekilde tamamlanması konusunda bir iradeyi hükümet olarak ortaya koymuş bulunuyoruz.
 Tarımsal sulama ile ilgili aldığımız kararlardan bir tanesi malum o güven bunalımından dolayı yaşanan sorunu ortadan kaldıralım dedik ve bu yanlış bazı bilgilendirmelerden kaynaklandığını çiftçilerimizle paylaştık ve herkesin sayaç takmasını ifade ettik. Herkes öncelikli olarak sayacı takacak. Ama çiftçilerimizin bizden dönüm bazı yani dekar bazı ile bir ödeme yapılması ile ilgili yani elektrik fiyatlarını dekar üzerinden yapması ile ilgili talebi oldu. Bunu da biz değerlendirdik ve sayaç takma kaydıyla vatandaşlarımız ve üreticilerimiz pamukta 20 lirayı geçmeyecek 20 lira taban, mısırda 11 lira taban, buğdayda 15 lira taban olmak üzere bir ödeme cetvelini de üreticilerimizle paylaşmış olduk. Bu konuda üreticilerimizin beklediği bu ödemelerin dekar başına olması konusunda mutabakat sağlamış olduk ve sayaçlarda takılınca burada az oranda elektrik kullanma durumu olursa daha az kilovat kullandı ise oda çiftçimize olumlu bir şekilde yansıyacaktır. Üçüncü bir kararımız ise desteklemelerin üretici ile firma arasında bir sorun olmaması için tarımsal desteklemelerden enerji payı diye kesilmesi ve bu şekilde yeni ihtilafların da oluşmaması, var olan ihtilafların ortadan kalkması açısından yerinde olacak düşüncesiyle böyle bir karar aldık. Tarımsal destekleme kalemimize enerji giderini de koyacağımızı üreticilerimizle paylaşmış olduk” dedi.
İkinci olarak konuşan Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanı Berat Albayrak, “Tarım endüstrisi anlamında ekonomi ve enerji sektörü anlamında 3 bakanlığı da yakından ilgilendiren bir sorundu. Her iki bakanımızla birlikte çok önemli bir görüşme yaptık. 3 tarafında kaybettiği bir senaryodan hem çiftçimiz kaybediyor, hem firma kaybediyor hem de kamu olarak biz de kaybettiğimiz bir senaryodan inşallah önümüzdeki birkaç yıllık planlama ile tarımsal sulama noktasında, toprakların daha verimli kullanılması noktasında ve en önemlisi de enerjiyi tasarruflu kullanılması noktasında çok kritik kararlar aldık” diye konuştu.
Su ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, ise herkes için çok önemli bir görüşme yaptıklarını söyledi. Toplantı yapılan basın açıklamasının ardından son buldu.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49