Öne Çıkanlar Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi sosyal medya ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı erik

Bu haber kez okundu.

Her yıl aynı mevsimde açıyor

Karagül dünya üzerinde sadece Halfeti üzerinde yetişen bir gül çeşitidir. Bölgede bulunan mikro klima iklimi sayesinde sadece burada yetişiyor. Güzelliğiyle, tarihiyle baş döndüren Halfeti, Karagül’ü sayesinde de büyük bir ilgi görüyor. Halfeti’de çekilen Karagül dizisi adını burada yetişen siyah gülden aldı.

Birecik Barajı nedeniyle bir bölümü sular altında kalan, sakin ve huzur veren özelliğiyle Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi'nin "Sakin Şehir" ağına dahil ettiği Halfeti, çok sayıda turiste ev sahipliği yapıyor.Turistler yöreye özgü olan Karagül'e göremeye geliyor.

Genellikle gonca halindeyken siyah renkte olan, açtıktan sonra rengi koyu kırmızıya dönüşen kara gül, Türkiye’de sadece Şanlıurfa Halfeti’de yetişiyor. Fırat’ın suyu ve yörenin toprağı dışında rengini koruyamayan kara gül, aynı bölgede bazen açtıktan sonra da siyah kalabiliyor.

Kara gül diğer gül çeşitlerine göre bodur olan Halfeti gülü olarak da bilinen kara gül, çiçeği kesilip başka bölgelere çıkarıldığında renk değiştiriyor. Tohumu alınıp başka bölgede yetiştirildiğinde ise güller kırmızı renkte açıyor. Mevsim olarak ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açan bu güllerin çapı 6-7 santimetreye ulaşıyor.

İlçede Karagül geçim kaynağı oldu, sahil kenarında karagül gelen turistlerin beğenisine sunuluyor, Halfeti ile özdeşen Karagül'ün ismi bir diziye verilmesiyle ilçe turist akına uğradı, gelen turistler hem Karagül çiçeğini merak ederken bir yandan da dizinin çekildiği mekanları gezme fırsatı buluyor.

Daha önceleri ilçenin birçok yerinde yetiştirilen siyah güllerin artık daha çok vatandaşların bahçelerinde veya saksılarda yetiştirildiğini, gelen yerli ve yabancı turistlerin bu yöndeki taleplerinin de buralardan karşılanmaya çalışıldığını belirten Yöre esnafı, artık evler ve seralarda yetiştirilip gelen siparişlere göre satış yaptıklarını ifade ettiler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48