Öne Çıkanlar sosyal medya Şanlıurfaspor Nazili Belediyespor polis Suriyelilerin Girişimciliğe Teşviki İçin Düğmeye Basıyor 1 Ölü

Bu haber kez okundu.

“Her İlde Fabrika Var, Şanlıurfa’da Yok”
Mermercilik sektöründe Çin’den sonra ikinci sırada yer alan Türkiye’de Merciler, bu sektörün önünün açılmasını istiyor. Daha çok Adıyaman ve Gaziantep illerinden Şanlıurfa’ya getirilen mermerler, ustaların ellerinde işlendikten sonra evleri süslüyor.
 
Ülke genelinde yaygınlaşan mermercilik sektörüne son zamanlarda ilginin az olduğunu söyleyen mermerciler, Şanlıurfa’nın da diğer iller gibi mermercilik sektöründe ilerlemesini istiyor.
 
Daha çok Adıyaman ve Elazığ’da üretilen mermerlerin dünyaya yayıldığını kaydeden mermerciler, son zamanlarda mermerciliğin Şanlıurfa’da durgunlaştığını söyledi.
 
Türkiye'de özellikle son yıllarda gelişen mermercilik sektörünün dünyaya yayıldığını ancak, bu sektörün Şanlıurfa’da durgun olduğunu söyleyen mermerci Mehmet Ayaz, Türkiye’de toplam 200 çeşit mermerin bulunduğunu söyleyerek, bu mermerlerin Irak, Suudi Arabistan, Rusya ve Fransa’ya ihraç edildiğini söyledi.
 
Türkiye’nin mermercilik sektöründe önemli bir konumda olduğunu ancak, Şanlıurfa’nın bu anlamda geri kaldığını söyleyen Ayaz, “Türkiye, mermer üretim konusunda gerçekten önemli bir konumda, Türkiye’nin taşı mermer üretimine çok yatkın, bu yüzden de Türkiye’de üretilen mermerler, dünyaya yayılıyor. Mermer sektörü Türkiye’de bu kadar yaygın olurken, maalesef Şanlıurfa bu kapsamda geri kalmış. Şanlıurfa’da mermer üretilmiyor, yapıp sattığımız bütün mermerleri Gaziantep, Elazığ ve Adıyaman illerinden getiriyoruz” dedi.
 
Türkiye’de üretilen mermerler, dünya genelinde birçok mekanı süslerken, Şanlıurfalı mermerciler, bu sektörün Şanlıurfa’da da gelişmesini istiyor.
 
“BİZE YER VERİLECEKTİ AMA DAHA VERİLMEDİ”
 
Şanlıurfalı mermerciler, piyasanın düşük olduğunu söylerken, bu sektörün Şanlıurfa’da yaygınlaşmamasının en büyük sorunlarından biri olarak, yer sorununu gösteriyor. Dışarıdan getirdikleri mermer ve karoları Şanlıurfa’da şekillendirerek, satan esnaflar, belediyenin kendilerine bir yer temin ettiğini ancak, bu yer tahsisinin daha gerçekleşmediğini söyledi. Konuyla ilgili konuşan karo ustası Abdullah Karataş, “ilk başlarda işlerimiz iyiydi, tesisimizi kurduk sonra belediye buradan taşınacağımızı söyledi. Daha geniş bir alanda faaliyet göstermemiz için buradan taşınmamız gerektiğini söyledi. Biz de bekliyoruz ama bu yer tahsisi bir türlü gerçekleşmedi. Durum böyle olunca da ne yapacağımızı bilemiyoruz, işler iyice durgunlaştı” şeklinde konuştu.
 
“HER İLDE FABRİKA VAR, ŞANLIURFA’DA YOK”
 
Türkiye'nin her ilinde mermer fabrikasının bulunduğunu söyleyen mermer ustası Ayaz, mermerin özellikle çıkarıldığı şehirlerde mermer fabrikasının olduğunu ve Şanlıurfa’da bu sektörün gelişimi için fabrikanın açılmasının gerektiğini söyledi. Mermercilik sektörünün Türkiye genelinde bin 500 civarında mermer fabrikasının olduğunu söyleyen Ayaz,
 
“Türkiye’nin taşı mermer yapımına elverişli olduğu için Elazığ, Sivas, Afyonkarahisar, Isparta ve Antalya gibi illerde mermer ocakları kurulmui bin 300’e yakın mermer fabrikası bulunuyor ama Şanlıurfa’da böyle bir durum söz konusu değil. Bu sektörün Şanlıurfa’da da gelişme kaydedebilmesi için en az bir fabrikanın kurulması gerektiğine inanıyoruz. Yetkililerimizin bu talebi dikkate alması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
“SEKTÖR ÇALIŞANLARI GERİ ADIM ATIYOR”
 
Şanlıurfa’da mermer sektörünün yeterince gelişmediğini söyleyen bir diğer mermer ustası Abdülkerim Zelan ise, piyasanın parlak olmaması dolayısıyla birçok kişinin artık bu sektörden vazgeçtiğini söyleyerek, “Türkiye genelinde gelişen mermercilik sektörü, ne yazık ki Şanlıurfa’da her geçen gün daha da geriliyor. Sektör iş yapayınca da insanlar bu sektörden kaçıyor. 1985 yıllarında mermer sektöründe çalışan kişi sayısının şimdi ancak yarısı çalışıyor. Şimdi Türkiye genelinde bu sektörde çalışan kişi sayısının 250 binden fazla olduğu belirtiliyor ama bu sayı Şanlıurfa’da ne kadar bilemiyoruz” şeklinde konuştu.
 
Türkiye'de mermerin de konfeksiyon gibi moda oluşturan bir sektör olduğuna işaret eden Türk, "Moda olan taşların hemen hemen hepsi Türkiye'de var. 200'ü aşkın mermer çeşidinin sürekli üretimi sözkonusu. Bunların büyük bir kısmı dünyada yoğun ilgi görüyor. Özellikle Elazığ vişnesi yıllardır dünyanın bir numaralı taşı olarak yerini koruyor. Adıyaman'ın kahverengi mermer taşı da onu takip ediyor. Diğer illerde de çıkan ve ilgi gören çok sayıda mermerimiz mevcut" diye konuştu.
 
“ŞANLIURFA, SÜREKLİ BAŞKA İLLERE BAĞLI KALIYOR”
 
Dünyada sayısız mekanı süsleyen mermercilik sektörünün Şanlıurfa’daki sıkıntılarının büyük olduğunu söyleyen Zelan, başta bu sektrün fabrika sorunu olduğunu söyleyerek, Şanlıurfa’nın sürekli diğer illere bağlı kaldığını söyledi. Zelan, şunları kaydetti: “Genel anlamda diğer iller üretiyor, biz tüketiyoruz. Her sektörde olduğu gibi, mermercilik sektöründe de Şanlıurfa diğer illere bağlı kalıyor. Şanlıurfa’da bir mermer atölyesinin kurulması, Şanlıurfa’nın diğer illere olan bağlılığı azaltmanın yanında birçok kişiye iş imkanı doğacak” dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49