Öne Çıkanlar sosyal medya Yeşildirek 14 Yıldır Yıkılmayı Bekliyor sergı Yapılan Çalışmaları Yerinde İnceledi 1 yaralı

Bu haber kez okundu.

Hem hasta hem doktor mağdur oluyor
Türkiye Genelinde sağlık alanında ilerleme olurken, üniversitelere bağlı tıp fakültelerinde öğretim üyesi sayısı her geçen yıl biraz daha artarken, Şanlıurfa bu anlamda geri kalıyor.
 
Şanlıurfa’da çeşitli sağlık ve hastane sorunları bulunurken, bir diğer yandan hekim sorunu da yaşanıyor. Hazırlanan “Türkiye’de Sağlık Eğitimi ve Sağlık İnsan gücü Durum Raporu”na göre, 2003 ile 2013 yılları arasında tıp fakültesi ve fakültelerde eğitim veren öğretim sayısında ciddi anlamda artış görülürken, bu artışın Şanlıurfa’yı fazla etkilemediği görülüyor.
 
HEM HASTA HEM DOKTOR MAĞDUR OLUYOR
 
Hazırlanan raporda Türkiye’de tıp alanında ve doktor sayısından önemli bir ilerleme kaydedilirken, Şanlıurfa’da hala birçok hastalığın tedavisinin yapılamaması, durumun özeti niteliğinde oluyor. Şanlıurfa’da faaliyet gösteren hastanelerde hekim sıkıntısının yaşanması, başta görev yapan hekimlerin yükünü ağırlaştırırken, hastaneye giden vatandaşlar da bu anlamda mağdur oluyor. Türkiye’de 2013’te yeni kurulanlarla birlikte tıp fakültesi sayısı 86’ya ulaştı. Bunlardan 73’ünde tıp doktorluğu, 60’ında da tıpta uzmanlığı eğitimi veriliyor. Ayrıca, Sağlık Bakanlığına bağlı 59 eğitim ve araştırma hastanesinde de tıpta uzmanlık eğitimi verilirken, kentin tek üniversitesi olan Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi de bu anlamda geri kalıyor. Türkiye’de aktif olarak eğitim veren tıp fakültesi sayısı 2003-2004 öğretim yılında 56, 2012-2013 öğretim yılında ise 73’e yükseldi. Fakülte sayısına bağlı olarak öğrenci sayısı da sırasıyla 32 bin, 118 ve 51 bin 445 alarak gerçekleşti. Türkiye’de başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere birçok kentteki üniversitede tıp fakültesi ve öğretim üyesi artarken, Güneydoğu illerindeki üniversitelerde bu gelişme fazla olmadı.
 
HARRAN TIP BİRÇOK DOĞU ÜNİVERSİTESİNİN ÖNÜNDE
 
Ülke genelinde doğuya gittikçe düşen yaşam politikasına bağlı olarak, eğitim, sağlık ve daha birçok sorun da beraberinde düşüyor. Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, batı illerindeki üniversitelerin gerisinde kalırken, daha doğuda kalan illerdeki üniversitelerin de önünde olduğu kaydedildi. Doğu’daki birçok ildeki üniversitede Tıp Fakültesi bulunmazken, Siirt Üniversitesi de tıp fakültesinin kurulması için başvuruda bulunmuştu. Şanlıurfa Harran Üniversitesinde tıp Fakültesinin bulunmasının da bir avantaj olduğu belirtilirken, uzmanlar, yenilik ve gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi. Bu anlamda Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi de Harran Üniversitesine oranla daha ileride olurken, Harran Üniversitesi rektörlüğü ve ilgili yetkililerin çalışmaları hızlandırması bekleniyor. ÖĞRETİM GÖREVLİSİ YETERSİZ Mİ?
 
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi başta olmak üzere kentteki devlet hastanelerinde doktor, sağlık personeli ve yatak sıkıntısı yaşandığı belirtilirken, buna bağlı olarak, hastalar genellikle il dışındaki hastanelere gönderiliyor. Öğretim üyesi sayısının 2003 yılında 7 bin 794’ü bulduğu Türkiye’de, 2013 yılında bu sayı 11 bin 551’e yükseldi. Türkiye genelindeki bu dağılım da AB ülkelerinin yarısından daha az olduğu belirtildi. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğretim görevlisi sayısının yetersiz olmasından kaynaklı hasta kabulünün fazla gerçekleşmediği kaydedildi. Öte yandan Sağlık Bakanlığı’nın kente gönderdiği doktor sayısı yetersiz olurken, sağlık alanındaki bu eksikliklerin giderilmesi konusunda İl Sağlık Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği ve Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün çalışma kaydetmesi bekleniyor. Ali ÇETİNKAYA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49