Öne Çıkanlar sosyal medya Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı Başkan Beyazgül ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor

Bu haber kez okundu.

“Hayvanlar Telef Oluyor”
İlkbahar aylarından itibaren hayvanlarını otlatmak amacıyla Şanlıurfa’nın yaylarına gelen hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, sert hava koşullarının başlaması üzerine birlikte kent ve köylerine dönerek, hayvanları samanlarla beslemeye başladı.
 
Başta Şanlıurfalı besiciler olmak üzere, Bingöl, Batman, Muş ve diğer illerden gelen yaylacılar, hava koşullarının sertleşmeye başlaması sonucu, meraları terk edip, köylere dönmeye başladı. Diğer illerden gelen besiciler, hayvanları kamyonlara yükleyip götürürken, Şanlıurfalı besicilerin bir kısmı da yaya bir şekilde hayvanlarını köylerine ulaştırmaya çalışıyor.
 
“YOLCULUK 1 HAFTA SÜRÜYOR”
 
Gittikleri yayladan dönüşlerin 1 haftayı aldığını aktaran besiciler, genellikle yaya yolunu kullandıklarını ve bu yüzden de yolculukların çoğu zaman 1 haftayı aldığını söyledi.
 
Her yıl aynı şekilde yaylalara çıktıklarını belirten Müslüm Karabulut, “hayvancılıkla uğraştığımız için sürekli meraları dolaşıyoruz, bu şekilde hayvan yeminden kar elde etmeye çalışıyoruz. Ülkemizde sürekli çeşitli iklimler yaşandığı için, hangi ilin merası iyiyse oraya taşınıyoruz. Kendi memleketimizde mera alanları tükendikten sonra Şanlıurfa’daki meralara gelip konaklıyoruz. Burada yaklaşık 2 ay kalıp, memlekete dönüyoruz. Biz, ilkbahar aylarından itibaren sırasıyla Bingöl, Ağrı ve Şanlıurfa’yı gezdik, bu şehirlerdeki meralar tükendiği için şimdi hayvanları köye götürüp, samanla besleyeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
“HAYVANLAR TELEF OLUYOR”
 
Hayvancılıkla uğraşan ve Muş’tan geldiğini belirten Musa Çelik ise, uzak memleketlerden geldikleri için hayvanlarını TIR’larla taşımak zorunda kaldıklarını söylerken, çok sayıda hayvanın yüklendiği TIR’larda birçok hayvanın telef olduğunu belirterek, “Muş’tan yola çıkarak, nerede mera bulduysak oraya yerleştik. Gittiğimiz yerlerde meralar bitince sürekli yer değiştirdik ve artık Şanlıurfa bölgesinde de mera kalmadığı için Muş’a geri döneceğiz. Yol çok uzak olduğu için hayvanlarımızı TIR’larla taşımak zorundayız. Çok sayıda hayvan yüklediğimiz için yolda nefessiz kalan birçok hayvanımız telef oluyor. buralarda da hayvan otlatacak mera kalmadığı için, hayvanlarımızla birlikte memlekete Son 5 aydan beri sürekli geziyoruz, nerede güzel mera varsa oraya gidiyoruz. İlkbahar’ın başlamasıyla birlikte hayvanlarımızı dışarı salıyoruz ama bizim oralarda o vakitlerde mera olmadığı için Güneydoğu’daki illere geliyoruz. Şimdi memlekete dönüp, samanlarla hayvanları besleyeceğiz” şeklinde konuştu.
 
KARACADAĞ’A YERLEŞİYORLAR
 
Ayrıca, Şanlıurfalı besiciler de kendi köylerinde mera olmadığı için Karacadağ’ın yüksek yaylalarına çıktıklarını söyledi. Karacadağ’da havaların geç ısınması nedeniyle, meraların sürekli yeşil kaldığını kaydeden Ahmet Altun adındaki besici, “Viranşehir’e bağlı Elgün köyünde yaşıyoruz, köyümüzde mera yok, hep tarım arazisi oldu. Tarım arazilerinin fazla olması nedeniyle, hayvanlarımız aç kalıyor, bu nedenle biz de mera olan bölgelere göç etmek zorunda kalıyoruz. Ortalama 4 ay yaylalarda kaldıktan sonra, köyümüze dönüyoruz. Yolculuğumuz iki gün sürüyor, ortalama 80 kilometre yürümek zorunda kalıyoruz. Hayvanlarımızı otlata otlata gittiğimiz için yolculuk uzun ve yorucu oluyor, aynı zamanda tehlikeli oluyor. Çoğu zaman hayvanlarımızı yolun karşısına geçirmeye çalıştığımız zaman araçların altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyoruz” dedi.
 
  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49