Öne Çıkanlar urfa urfahaber Şanlıurfada Yağmur Bereketi tesisi ümgeneral Koç Şanlıurfada

Bu haber kez okundu.

Hayvancılığın Gelişimi, Besi OSB İle Yükselecek
Hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa’da hayvan pazarları hareketlenmeye başladı. Yaklaşan bayram öncesi kurbanlık hayvanlar pazarlardaki yerini aldı. Besicilerden kimi henüz siftah yapamazken, kimisi ise ilk hayvanlarını satabilmenin mutluluğunu yaşıyor.
Şanlıurfa'daki pazarlarda alıcılarını bekleyen küçükbaş hayvanlar ortalama 500, büyükbaş hayvanlar ise 5 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.
Geçen yıl canlı hayvanın kilosu 9 liradan satılıyordu, şuanda 12 lira civarında gidiyor. Diyen; Besi Organize Sanayi Bölge Müdürü Mustafa ÇAKALLI et fiyatlarının yüksek gibi gözükse de besiciyi kurtarmadığını söylüyor.
"Besici yüksek maliyetle ve et verimi düşük üretim yapıyor. Kesimhaneye sevk edilecek hayvanların karkas randımanları düşük. Bu düşük verimliliğin sonucu üretim maliyetleri her kademede biraz daha artıyor ve et tüketiciye daha pahalıya ulaşıyor.
Bütün bu nedenlerle et üretimi ve süt hayvancılığı arasında denge korunmalı.
Et üretiminde kullanılan materyal süt ırkı besilik hayvanlara takviye olarak kombine ırk besilik hayvanlara ağırlık verilmeli.
Kırmızı et üretiminin besi ırkı/kombine ırk büyükbaş hayvanlarla yapılması için ırk dönüşümü sağlanmalı. Buda Besi Organize Sanayi Bölgesi İle ileri seviyede profesyonelce mümkün olacağını söylüyor.
Kırmızı et fiyatlarının yüksekliğinin tüketimin artmasının önündeki en büyük engeli oluşturduğunu belirten bölge müdürü, tüketimin artması için üretimi yani arzı artırmamız gerekiyor dedi. Öncelikle kendine yeten, daha sonra ihraç eden bir ülke konumuna gelinmesi gerektiğini belirtti.
Besi Organize Sanayi Bölgesinin işletme aşamasına geçmesi ile birlikte; kaliteli ürün üretimi, dış pazarlara erişim, ırk ıslahı, kaba yem üretiminin arttırılması, yem bitkileri üretiminin geliştirilmesi, kombine ırkların ülke geneline yaygınlaştırılması, mezbahaların modernizasyonu, karkas sınıflandırma sisteminin oluşturulması kısacası hayvancılıkla ilgili bir dünya pazarı kurarak rekabet gücünün arttırılmasını hedeflediğini söyleyen ÇAKALLI besi OSB projesinin bitmesi durumunda ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacaklarını belirtti.
 
 
  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49