Öne Çıkanlar sosyal medya Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Başkan Beyazgül Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor

Bu haber kez okundu.

Hasat Dönemiyle Birlikte Saman Üretimi de Başladı

Şanlıurfa merkez ve ilçelerde başlayan hasat dönemiyle birlikte saman üretimi de başladı. Biçerdöverlerin arkasına römork bağlanarak saman elde ediliyor. Eski dönemlerde patosla saman üretilirken, artık biçerdöver hem buğday biçiyor hem de saman yapıyor. Biçerdöver sahibi, yaptığı saman karşılığında çiftçiden para alıyor. biçerdöver sahipleri, bu şekilde emeğinin karşılığını alırken, çiftçiler de yaptığı samanı satarak, biçerdöver parasından kurtulmaya çalışıyor. Her römorkta ortalama 1 ton samanın bulunduğunu söyleyen biçerdöver sahibi, tarla sahibinin de bu samanı sattığını söyledi. Konuyla ilgili konuşan biçerdöver sahibi, “daha önceleri teknoloji bu kadar gelişmemişti. Günümüzde artık insanlar bu şekilde saman üretiyor. Bizler biçerdöverin arkasına römork takarak saman yapıyoruz, römork başına tarla sahibinden belirli bir ücret alıyoruz. Bu durum, bizim için bazen çok iyi, bazen de kötü oluyor. Sapı olan tarlada römork hemen doluyor ama sapı az olan tarladan da saman çıkıyor. Eskiden dönüm başına para alırdık artık öyle değil, römork başına çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Ovada Çiftçiler kış aylarında saman sıkıntısı çekmemek için daha önce değersiz görülen anızlar traktörlerle birlikte biçerdöverlerin arkasına bağlanan aparatlarla toplanarak balyalanıyor veya saman haline getirilerek çuvallanıyor. Buğday tarlalarındaki hasadın ardından geriye kalan saplar, hayvan yemi olarak kullanılmak üzere balyalar haline getiriliyor. Daha önce yorucu ve zahmetli olan saman işi yeni çıkan makinelerle kolaylaştı

Arazi sahibi Ali Eşiyok da, biçerdöverin saman yapması sayesinde biçerdövere para ödemediğini belirterek, “biçerdöver tarlayı biçince aynı zamanda saman üretiyor. Her römorkta ortalama 1 ton saman var,. Bu şekilde hem biçerdöver parası ödemekten kurtuluyoruz, hem de elimizde kâr kalıyor. Tabi bunun bir de tersini düşünmek gerekiyor. Geçen sene de aynı sistemle çalıştık, saman para etmeyince zarar ettik. Bu sene şimdiye kadar fiyatlar iyi, elimizde kâr kalacağını düşünüyoruz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49