Öne Çıkanlar Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi erik sanlıurfaspor valı bayram

Bu haber kez okundu.

Harran’da Ebe Gümeci Dar gelirlerin Geçim Kaynağı
Naci Çetindağ
Harran’da yetişen ebe gümeci sezonu  Harran’lı kadınlar tarladan dere yataklarından toplayıp  pazarlarda bağ olarak satılmaktadır
Harran ve Akçakale’de dar gelirlerin ailelerin geçim kaynağı olan yerel adıyla hubaz diye bilinen çok kıymetli vaz geçilmez nimetlerin arasında yer almaktadır Şanlıurfa ya gelen turistlere bile konuk evlerde servis yapılmaktadır konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Harranlı kadın Halime Tekdağ “50 yıldır hubaz topluyorum pek çok hastalığa faydalı olduğunu tüm vatandaşların tüketmesine tavsiye ederim dedi” 
 
 
Botanik Bilgisi
Ülkemizde 8 türü yetişir. Çok yıllık otsu bir bitkidir. Her türlü toprakta yol, tarla, orman, su kenarları ve güneşli yamaçlarda yetişir. 1200 m yüksekliğe kadar görülür. Uzun ig biçimli kökü toprağın derinliklerine sımsıkı yapışmıştır. Boyu 30 - 100 cm arasında değişen bitkinin gövdesi çok dallı ve üstü tüylüdür. Ayni şekilde yeşil renkli yaprakları ve yaprak saplarının her tarafı tüylerle kaplıdır. Çiçekler mor renkli olup büyük ebegümecice çiçeklerin korolla uzunluğu 14 - 25 mm, küçük ebegümecinde ise en fazla 18 mm kadardır. Her iki tür de Anadolu da yaygın olarak yetişir. Yapraklar 3 - 7 lobludur. Büyük ebegümecinin lobları sivri, küçük ebegümecininki ise küttür. Yaprak koltuklarından 3 - 6 adet çiçek çıkar. Mayıs - eylül arası açan çiçekler 5 çanak ve taç yapraklıdır.Taç yapraklar pembemsi - mor renkli ve koyu menekse renkli çizgilidir. Tohum, ağzı kapaklı basık bir sahanı andıran bir meyvenin içindedir.
  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48