Öne Çıkanlar sosyal medya Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Başkan Beyazgül Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor

Bu haber kez okundu.

Harran Ovasında Değişimin Yüzü

Şanlıurfa ilinde 2019 yılında yaklaşık 3 milyon dekar araziBölge Müdürlüğümüzce inşa edilip işletmeye açılarak sulanmıştır. İşletme faaliyetleri sulama birlikleri, hizmet alımı yolu ve devreye alma işi kapsamında yüklenici firma tarafından yürütülmektedir.

Şanlıurfa’da Bulunan Birliklerde Yapılan Köklü Değişimler…

Şanlıurfa ilinde bulunan 24 adet Sulama Birliği sulama tesislerinden beklenen fayda ve sürdürülebilir işletme yönetiminin sağlanabilmesi maksadıyla birleştirildiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın’ ’Birleşmeöncesi 24 olan birlik sayısı 11’e düşürülerek; işletme ve bakım uygulamalarında Ova geneli bütünlük sağlanmış, birliklerin araç-makine ve iş kapasiteleri artmıştır.

7139 sayılı kanun ve 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanununda çeşitli değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikler kapsamında Sulama Birlik Başkanlarıkamu personeli arasından görevlendirilmiştir. Görevlendirme sonrası sulama birliklerinin kurumsal kimlikleri itibar kazanmış, DSİ ve Birlikler arası bağ kuvvetlenmiştir. ’dedi.

Sulamada Kullanılan Enerji ve Su SarfiyatlarındaDüşüş…

GAP Projesi kapsamında inşaatları tamamlanarak sulamaya açılan sulama tesislerinin %60’ında suyun kendi cazibesi ile sulama yapılmakta, %34’ünde enerji sarfiyatı ile sulama suyu belli kotlara terfi ettirilerek sulama yapılmakta ve diğer %6’lık kısımda yeraltı kuyuları ile sulama yapılmaktadır. HarranOvasında bulunan Haktanır, GAP ve Topçu Gündaş Sulama Birlikleri ile Bozova ilçe sınırlarında yer alan Atatürk Barajı ve Tatarhöyük Sulama Birliklerinde 2018 yılında yaklaşık 206 milyon kw enerji harcanmış iken Başkanların değişimi sonrasında yaklaşık 150 milyonkw enerji sarf edilmiştir. Bu değişimin en önemli sebepleri; su tasarrufu, pompa istasyonlarında yapılan bakım onarımlar, kompanzasyon sorunları ve kaçak kullanımların önüne geçilmesidir.

DSİ GAP 15. Bölge Müdürlüğüne ait sulama projelerinin ana su kaynağı Atatürk Baraj Gölü olduğunun altını çizen Genel Müdür Aydın,’Atatürk Baraj gölünden sulanan alanlarda yıllıkartış olmasına rağmen 2017 yılında 3,9 milyar m3, 2018 yılında 3,2 milyar m3, 2019 yılında 3 milyar m3 suyun sulamada kullanıldığını belirtti.

Harran Ovasında sulama kanaletler aracılığıyla yapılmakta olup sulamadan dönen sular tahliye kanallarına aktarılmaktadır. Ovada sulamanın pik yaptığı zamanlarda zaman zaman su sıkıntısı yaşanmaktadır. Bu nedenle Birliklerce tahliye kanalları üzerine motopomp tesisleri kurularak tahliye kanallarında bulunan su tekrar kullanılmaktadır. 2018 yılında tahliye kanalları üzerine kurulan motopomp sayısı 116 iken 2019 yılı için bu rakam 92’ye düşmüştür.

Kullanılmış Suların Yeniden Kullanılması…

Gelecekte Türkiye’de karşılaşması muhtemel su kıtlığı durumu ile mücadelede mevcut su kaynaklarının tasarruflu ve planlı kullanılması ile ilgili stratejilere bağlı uygulamalar geliştirilmesi gerekmektedir. Bu stratejilerden olan kullanılmış suların yeniden kullanılması seçeneği suyun tasarruflu kullanılmasında uygulanan en önemli yöntemlerden biri olarak değerlendirilmektedir. Böylelikle sürdürülebilir su yönetiminde önemli bir mesafe alınacaktır. Bu kapsamda Harran ovası kapsamında sulamadan dönen suların sulamada kullanılması ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49