Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın sehıt

Bu haber kez okundu.

Gurbette ekmeklerini arıyorlar
 Her yıl Güneydoğu illerinden Karadeniz’e ekmek mücadelesi için giden mevsimlik tarım işçileri, tüm zorlukların yanında bir de çadır sıkıntısı yaşadıklarını söyledi.

Ekmek mücadelesi için Karadeniz Bölgesine giden mevsimlik tarım işçileri, aşırı yağışlı günlerde sele kapılma tehlikesi yaşadıklarını belirtti. Çadır yetersizliği nedeniyle birçok aile aynı çadırda kalmak durumunda kalırken, çadırların içi battaniye ve brandalarla ayrılıyor.

Ekmek mücadelesi için fındık bahçelerine giren çoğunluğunu Şanlıurfalı ailelerin oluşturduğu mevsimlik tarım işçileri, Ordu, Giresun ve Samsun illerine göç ediyor.

ELEKTRİK VE SU SORUNU YAŞIYORLAR

Fındık toplamak için birkaç aylığına Karadeniz illerine giden mevsimlik tarım işçileri çadır yetersizliğinin yanı sıra elektrik ve su sorunu yaşadıklarını belirtti. İki ailenin aynı çadırda yaşadığını söyleyen Mehmet Karabulut, “buraya gelirken, adeta mülteci konumuna düşüyoruz.

 Ekmek mücadelesi için buralara kadar geliyoruz. Çadırlar oldukça yetersiz ve bunların yanı sıra elektriksiz kalıyoruz. Çoluk çocuk sabahtan akşama kadar fındık bahçesindeyiz, akşam eve gidince de elektrik bulamıyoruz. Karanlıkta kalıyoruz” dedi.

“İŞVERENLER BİZİMLE FAZLA İLGİLENMİYOR”

Gittikleri Karadeniz Bölgesinde kaldıkları süre içerisinde zorlu bir yaşamı sürdürdüklerini belirten Veli Yıldız da, işverenlerin kendileriyle ilgilenmediğini dile getirdi.

Çocuklarının hastalandığını sözlerine ekleyen Yıldız, “buraya geldikten sonra ailece perişan oluyoruz. Çocuklarımız hastalanıyor, bizler sorunlar yaşıyoruz. İşverenlerin gözünde hiç değerimiz yok. Doğru düzgün bir çadır bile vermiyorlar. Günlük 30 liraya çalışıyoruz ve 11 saat boyunca fındık bahçesinde kalıyoruz” diye konuştu.

“HER YIL AYNI SORUNU YAŞIYORUZ”

Şanlıurfa’dan Ordu’ya fındık toplamaya giden Şeyhmus Gündüz, her yıl aynı sorunları yaşadıklarını belirterek, sorunlara rağmen Ordu’ya gitmeye devam ettiklerini söyledi.

Gündüz, günlük ucuz yevmiye ile çalıştıklarını söyleyerek, “günlüklerimiz çok ucuz, yolda gelince kazalara maruz kalıyoruz.

Geldiğimiz yerlerde de doğa olaylarına maruz kalıyoruz. Ama buna rağmen her yıl gelmeye devam ediyoruz. Başka bir alternatifimiz yok. Kendi memleketimizde çalışma imkanımız yok. Mecburen Karadeniz’e gitmek zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

Mevsimlik tarım işçileri, fındık bahçesi sahiplerinin işçiler için daha uygun ortamlar hazırlamasını ve işçi fiyatlarını biraz yükseltmesini talep etti. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48