Öne Çıkanlar urfa urfahaber Şanlıurfada Yağmur Bereketi tesisi ümgeneral Koç Şanlıurfada

Bu haber kez okundu.

Gümrük Han Yerli ve Yabancı Turistleri Ağırlıyor

Özellikle kentin tarihi yerlerini görmek için gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk duraklarından biri, tarihi Gümrük Hanı oluyor. Hem Urfalıların hem de turistlerin dinlenmek için tercih ettiği Gümrük Hanı'nda sohbet eşliğinde kahve içen turistler, eğlenceli anlar yaşadı.

Gümrük Hanı tarihsel kimliğinin çok ötesinde şehrin en önemli sosyal mekânlarından biri haline geldi. Tarihi han her zaman Urfalıların ve yerli-yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Özellikle hafta sonunu fırsat bilenler Tarihi Gümrük Hanına giderek hem eşsiz lezzet menengiç kahvesini içiyor hem de güzel havanın tadını çıkarıyor. Mekana giden vatandaşlar bazen yer bulmakta sıkıntı yaşasa da esnaf durumdan memnun. Mekanların dolup taşmasından dolayı memnun olduklarını ifade eden esnaflar özellikle yazın bu işin tadını çıkardıklarını belirtiyorlar.

Gümrükhanı’nın aynı zamanda aile yeri de olduğunu söyleyen işletme sahipleri, il dışından gelen kişilerin de Gümrükhanı’nda kahve içmeden geri dönmediğini belirtti

Gümrük Hanı

Gümrük Hanı, Haşimiye Meydanı'nda yer alır. Güney cephesi bedesten denilen yapıyla, batı cephesi ise Sipahi Pazarı ile bitişiktir. Kuzeyinde Arasa Hamamı, doğusunda ise İsotçu Pazarı Caddesi yer alır. Yapının güney cephesi boyunca, bitişik bedesten uzanmaktadır. Batı cepheye bitişik olarak Sipahi Pazarı inşa edilmiştir. Doğu cephenin ortasında, dışa taşkın olarak inşa edilen ve cepheden daha yüksek tutulan giriş eyvanı ve mescit cephesi yer alır. Yapı, giriş eyvan kapısı üzerindeki altı satırlık kitabesine göre, 1563'te Behram Paşa tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı Alfabesi ile yazılan kitabenin günümüz Türkçe'sine çevirisi şöyledir; 'Bu hanı insanlara gelip gezsin mutlu olsun diye zamanın Şehinşahı Sultan Süleyman'ın aciz, zavallı kölesi Behram Paşa inşa ettirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49